Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Engelli kadınlar sivil toplum örgütlerinde haklarını arıyorlar

Merhabalar sevgili okurlar

Haberin Devamı

Türkiye Körler Federasyonu görme engellilerin ekonomik, sosyal, kültürel, sportif, mesleki vb. hak ve çıkarlarının korunup geliştirilmesi, toplumun diğer kesimleriyle eşit hak ve olanaklara sahip, özel ihtiyaçları dikkate alınan bireyler olarak toplumsal yaşama etkin katılımlarının sağlanması amacıyla çalışan bir sivil toplum örgütü. Altı Nokta Körler Derneği, Çağdaş Görmeyenler Derneği, Evrensel Görme Özürlüler Derneği, Görme Özürlüler Derneği, Türkiye Görme Engelliler Derneği, Uygar Görme Engelliler Derneği ile Körlere Eğitim ve Destek Derneği bu federasyonun üyeleri. 

 

Türkiye Körler Federasyonu’ndan kadınlar, engelli kadınların sivil toplum örgütlerinin yönetim ve karar süreçlerinde aktif yer almasını istiyorlar. Geçtiğimiz günlerde de bu isteklerini dille getirmek üzere bir duyuru yayınladılar.  

 

Haberin Devamı

“Engelli kadınlar sivil toplum örgütlerinde haklarını arıyorlar: Kararlara katılamıyor, temsil edilmiyoruz“ sözleri ile başlayan duyuru şöyle devam ediyor:

“Türkiye Körler Federasyonu’ndan kadınlar, engelli kadınların sivil toplum örgütlerinin yönetim ve karar süreçlerinde aktif yer almasını istiyor. Federasyon’dan “Biz engelli kadınlar sesimizi duyurmak istiyoruz çünkü söyleyecek sözümüz var”:

Hayatın her alanında ve özellikle yönetim ve karar mekanizmalarında aktif yer almak istiyoruz. Engelli kadınlar olarak hem kadın hem de engelli olmamız nedeniyle çifte ayrımcılığa uğruyoruz. Ayrımcılığın nedeni ve sonucu olarak engelli örgütlerinde ve engellilerle ilgili olmayan örgütlerde yönetim ve karar mekanizmalarında yeterince yer alamıyoruz.

Türkiye Körler Federasyonu olarak Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı desteğiyle, “Engelli Kadınların Sivil Toplum Örgütlerindeki Etkinliğinin Araştırılması” konulu bir çalışma başlattık. En az 200 engelli kadının katılacağı bir araştırma anketi hazırladık.

Sivil toplum örgütlerinde engelli kadınların yönetimde hangi oranda temsil edildiklerini ortaya koymayı, eşit temsilin sağlanması için örgütlerde hangi çalışmalar yapılması gerektiğini tartışmaya açmayı amaçlıyoruz

Haberin Devamı

Örgüt yönetiminde yer alamamak ve kararlara katılamamak bizim sorunumuz ve bu sorunun çözümünü de konuşarak, baskı gücü oluşturarak, haklarımızı savunarak, dayanışma ile biz bulabiliriz.

Engelli kadınların bu araştırmaya destek vererek anket formunu doldurmalarını, durumu açık bir şekilde ortaya koymak açısından çok önemli görüyoruz.”

 

Bu anketi yalnızca engelli kadınlar ve zihinsel engelli çocuğu olan annelerin doldurması gerekiyor. Anket linki https://forms.gle/MCQk1HdBApSowYPJ7

Türkiye Körler Federasyonu, söz konusu araştırma sonuçlarının kamuoyu ile paylaştırılacağını söylüyor. Sonuçlar açıklandığında, ben de sizlerle paylaşacağım. 

Ben bu anketi kendi adıma doldurup gönderdim. Sizler de çevrenizdeki engelli kadınlara duyurarak bu anketin doldurulmasına yardımcı olabilirsiniz. 

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileği ile…

 





Yazarın Tüm Yazıları