Duyguları noktalarla anlatın, hayatınız kolaylaşsın

Pek farkında olmasak da hayatımızda binlerce nokta var: Sevgi noktası, öfke noktası, kaygı noktası… Eğer bu noktaların bilincinde olursak hayatımızı kolaylaştırabiliriz. Nasıl mı? ‘Nokta’ kitaplarıyla dikkatleri üzerine çeken ve bir anda ülkemizde de tanınır hale gelen Diane Alber’le hem ‘Nokta’ kitaplarını hem de duyguları konuştuk.

Haberin Devamı

Kitaplarınız çok eğlenceli ve ilgi çekici. Yazmaya başlarken çıkış noktanız neydi?

İlham kaynağım çocuklarım oldu. Onlar sayesinde resimli hikâye kitapları yazıp illüstrasyonlarını yapmaya başladım. Oğlum doğduğunda ona okumam için birçok resimli hikâye kitabı hediye edildi. Bu kitapların bir kısmı yaratıcılığımı geliştirmem için ilham oldu. Çocuklarımın ‘kitapla bağlantılı etkinlikler’ ile ne kadar ilgili olduğunu gördüğümde çocuklarımın ilgilerini canlı tutabilmek için kendi kitabımı yaratabileceğimi düşündüm. Ve böylece Nokta Serisi üzerine çalışmaya başladım.

Duyguları noktalarla anlatın, hayatınız kolaylaşsın

Duyguları noktalar üzerinden anlatma fikri nereden çıktı, size nasıl bir deneyim sağladı?

Haberin Devamı

Çocuklarım büyüdükçe duyguları da onlarla birlikte büyüdü. Neden kızgın ya da endişeli olduklarını anlamaya çalışmak zordu, bu yüzden onlara sağlıklı iletişim kurma ve duygularını yönetme yollarını öğretmeye başladım. Bir duyguyu bir ‘şey’ olarak hayal etmelerini sağladığımda, duygularının etkilerini küçültme konusunda daha fazla kontrole sahip olduklarını keşfettim. ‘Öfkeli Nokta’ böyle ortaya çıktı. ‘Sakin ol’ demek yerine “Öfke noktan çok büyüyor, onu daha kontrol edilebilir bir boyuta nasıl getirebiliriz sence?” derdim. Daha sonra onların öfkelerini yatıştırmalarının yollarını bulmak için beyin fırtınası yaptık.

Kitaplarınızın ebeveyn ve çocuklar arasında sağlıklı bir iletişim kurulmasında rol oynayacağı kesin! Peki, çocuklar bu kitapları okuduklarında neler hissdiyorlar?

Çocuklar noktalarla gerçekten bağ kurdular, bu bağı görsel olarak anlatmalarının dışında kendilerini ifade edebilmek için istedikleri hikâyeleri noktalardan yola çıkarak çizmeleri de kolay. Bu nedenle, bir çocuk nasıl hissettiğini söylemekte zorlanıyorsa bunu çizerek anlatmasını sağlayabilir ve iletişimi daha kolay sağlayabilirsiniz.

Duyguları noktalarla anlatın, hayatınız kolaylaşsın

Haberin Devamı

Duygular ve duyguların ifade edilmesi neden önemli peki?

Hepimiz her gün farklı duygular deneyimliyoruz, ancak elimizdeki anahtar onlarla ne yaptığımızdır. Kitaplarımda, çocukların duygularını yönlendirirken olumlu tepki vermelerine yardımcı olabilmeyi amaçladım. Kullandığımız alıştırmalarla çocuklar hayal kırıklığına uğradığında durumu onlara verdiğimiz bir kitapla çözmeye çalışmak yerine, birkaç saniye ayırarak duygularını adlandırmalarını isteyebiliriz. Böylece sakin bir NOKTA'ya geri dönebilmelerini sağlayabiliriz. Duygularla doğru şekilde başa çıkabilecek yeni yöntemleri de çocuğunuzla birlikte keşfedebilirsiniz. Eylemler duygulara bağlıdır ve bir çocuk duygularını tanımlayabildiğinde, duygularının ve eylemlerinin arasındaki bağı anlayabilir. Kendi duygularını tanımlayabilen bir çocuk üzüntünün ne olduğunu bilirse başkalarının da üzüntüsünü anlayabilir. Böylece bir arkadaşının üzgün olduğunu görürse onu anlamaya ve ona yardım etmeye çalışacaktır. Kurduğu empati sağlıklı bir iletişimin de anahtarı olacaktır.

Haberin Devamı

Duyguları noktalarla anlatın, hayatınız kolaylaşsın

Kitaplarınız Türkiye’de yeni yayınlanmış olmasına rağmen oldukça güzel tepkiler alıyor. Duygular, hisler ve yaşama becerileri dışında başka ne gibi projeleriniz var?

Kitaplarım Türkiye’de Beta Kids Yayınlarından çıkıyor ve yeni kitap projelerimi de birlikte hazırlıyoruz. Nokta serisi dışında yazıp çizdiğim iki seri daha var. Sanattan ilham alan ‘Karalama’ serisi ve yaratıcı oyunu teşvik eden ‘Unicorn/Dino’ serisi.’ Karalama serisi, yaratma süreci çok eğlenceli bir seri! Bu kitaplar, ‘Karalama’, ‘Boya Fırlatma’ ve ‘Kağıt Parçaları’ karakterleriyle çocukların oyunlarına dahil olabilmeyi, nezaketi ve ekip çalışmasını öğretiyor. Bu hikâyelerin her biri ‘kitabın ötesinde’ aktiviteler barındırdığından, çocuklar kitaplar sayesinde ince motor becerilerini geliştirebilir ve hikâyelerle yeni bir şekilde bağlantı kurmalarına yardımcı olacak karakterler yaratabilirler. Unicorn/Dino serisi, biraz mizah ve eğlence sağlarken, çocukların hayal güçlerinin de çılgınca çalışmasına izin veriyor. Bu kitapları yazarken kızım tek boynuzlu atlara hayranlık döneminden geçiyordu ve oğlum dinozorlarla çokça ilgileniyordu, bu yüzden onların okumaktan zevk aldıkları şeyleri içeren kitaplar ve karakterler yazmam gerektiğini biliyordum. Böylece kalabalık, eğlenceli ve interaktif etkinliklere dolu farklı seriler oluşturabildim.

Yazarın Tüm Yazıları