Adana Film Festivali kitapları Rıza Kıraç imzalı

Adana Film Festivali’nin ödül töreni bu yıl pandemiden dolayı İstanbul’da Süleyman Seba Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Festivalin “onur ödülleri” tiyatroya ve sinemamıza katkısından dolayı “Yer Demir Gök Bakır”, “Sis”, “Piyano Piyano Bacaksız” gibi filmlerde rol alan Rutkay Aziz’le birlikte “Bereketli Topraklar Üzerinde”, “Uçurtmayı Vurmasınlar”, “en iyi yabancı film Oscar”ını alan “Umuda Yolculuk”ta oynayan Nur Sürer’e verildi.
Rıza Kıraç, “onur ödülü” alan Aziz ve Sürer’in renkli hayatlarını kitap haline getirdi.
Aziz’in ailesiyle ilişkilerini, Ankara Sanat Tiyatrosu yıllarını, sinemaya başlama serüvenini ayrıntılı bir şekilde anlatan Kıraç, “Asi Bir Oyuncunun Hikayesi” adlı kitapta ise Sürer’in gençlik yıllarını, fotomodellikten sinemaya geçme hikayesiyle birlikte politik ve mücadeleci kimliğini de anlatmış.

“Derinlikler” geliyor

Çınar Yayınları’ndan sevgili dostum Burcu Aktaş güzel bir haber verdi geçtiğimiz günlerde. Rivers Solomon, son yılların en çok ses getiren fantastik kurgu yazarlarından. Köle ticareti yapılan yıllarda gemilerden denize atılan Afrikalı kadınlardan doğan talihsiz nesiller, okyanusun derinliklerinde yeni, büyülü bir hayat kurar. Tarihte yaşanan gerçeklerden hareketle yazılan romanı özellikler Ursula K. Le Guin sevenler mutlaka sevecek.
“Sana tek bir hikâyeden fazlasını anlatacağım. Bütün hikâyeleri anlatacağım sana. Mutlu olanları da mutsuz olanları da.”
“Derinlikler” adlı kitabı heyecanla bekliyorum.

Haberin Devamı

Tara Kitap’ta neler oluyor?

Selcen Gür (Tara Kitap kurucusu)

Tara Kitap’ı 6 yıl önce “kadınlar için kadınların hazırladığı kitaplar” mottosuyla kurdum.

Ekibimizde yayınlayacağımız kitapların seçimlerini, kapaklarını, dizgisini hep kadınlar yapıyor.

Pek çok vakıf ve dernekle ortak projeler geliştiriyor ve bir sosyal girişim anlayışla çalışıyoruz.

Kadınlar her zaman kendilerinin en iyi versiyonu olmak istedikleri için bu amaca hizmet eden kitaplara öncelik veriyoruz. Pandeminin en çok da kadınların hayatını zorlaştırdığının farkındayız. Bu yüzden özellikle “Kasmadan Annelik” kitabımızı okumalarını öneriyoruz. Ekim ayında “Evde 99 Oyun” isimli bir kitap yayınlayacağız.

Bu kitabı deneyimli sınıf öğretmeni Mehmet Çamlıbel kaleme aldı.

Haberin Devamı

“Tılsımlı Köpek Momo” ise Didem Gürçay’ın kaleme aldığı, çocuklara ve gençlere hayvan sevgisini heyecan verici bir serüvenle aşılayan, macera dolu bir kitap.

KİM NE OKUYOR?

∆ Yayıncı Özcan Özen, Peride Celal’in “Evli Bir Kadının Günlüğünden” adlı kitabı okuyor.
∆ Yazar Ümit Alan, Jamie Bartlett’tan “Radikaller” adlı kitabı okuyor.
∆ Sanatçı Semiha Yankı, Celil Sadık’tan “Ayak İzleri”ni okuyor.
∆ Yazar Nazlı Eray, Pessoa’dan “Huzursuzluğun Kitabı”nı okuyor.
∆ İletişimci Pınar Arıkol Durmaz, Mark Wolynn’den “Seninle Başlamadı”yı okuyor.

Şaka mı, ciddi mi

Fırat Sayıcı geçtiğimiz günlerde Ahmet Boyacıoğlu ile bir söyleşi yapmış, sinema dünyasını yakından takip eden bir gazeteci olarak hemen okudum. Altın Portakal Film Festivali’ni ekibiyle birlikte hazırlayan Boyacıoğlu “Jüri üyelerinizi seçerken ne gibi kriterlere dikkat ediyorsunuz?” sorusuna şu yanıtı veriyor: “Jüri seçim kriterleri yıllara göre değişir. Örneğin bu yıl salgın nedeniyle tıp eğitimi almış bir sinemacıyı, Ercan Kesal’ı jüri başkanı seçtik.” Bu yanıtın şaka mı yoksa ciddi mi olduğu çok tartışıldı. Türkiye’deki jüri üyeliği kurumunu belli ki gözden geçirmek, kriterleri baştan konuşmak ve tartışmak gerekiyor.
Zor zamanlarda emekleri gölgeleyecek tuhaf ifadelerden de kaçınmak önemli!

 

 

Yazarın Tüm Yazıları