Sözle yarışan fotoğraflar

Sevgili okurlar, bu haftaki yazımda sosyal medya platformu Instagram’da düzenlenen farklı bir fotoğraf yarışmasının detaylarını sizlerle paylaşacağım.

Haberin Devamı

Ayarsız Dergisi’nin düzenlediği yarışmada, geçen yılın ocak ayından başlayarak 12 ay boyunca her ay farklı bir sözü anlatan fotoğraflar seçildi. ‘Her Söz Bir Fotoğraf’ isimli yarışmanın yıl sonunda yapılan değerlendirmesinde ise tüm bu fotoğraflar arasından üç fotoğraf ödüllendirildi. Yarışmada edebi ve felsefi sözleri en iyi ve en güzel anlatan fotoğraflar belirlendi.

BİNİN ÜZERİNDE FOTOĞRAF YARIŞTI

Yarışmada binin üzerinde fotoğraf yarıştı. Ayarsız Dergi jürisi her ayın en başarılı fotoğraflarını seçerek büyük jürinin nihai değerlendirmesine sundu. Benimde arasında bulunduğum Coşkun Aral, Mustafa Seven, Gülin Yiğiter ve Tolga Adanalı’dan oluşan büyük jüri, ön elemeyi geçen 100’e yakın fotoğraf arasından Mehmet Aslan’ı birinci, Filiz Kılıç’ı ikinci, Meriç Aktar’ı ise üçüncü olarak seçti. Derginin Yayın Yönetmeni Ragıp Vural’a yarışmanın hikâyesini sordum. Vural, şu bilgileri paylaştı:

ÇOK GÜZEL HİKÂYELER ANLATTILAR

“‘Fotoğraf gibi şiirlerle, şiir gibi fotoğrafları bir araya getirebilir miyiz?’ sorusundan yola çıktık. Hemen hemen herkesin elinde olan yüksek kaliteli fotoğraf çekme özelliği bulunan cep telefonlarını da sanatla, edebiyatla ve tabii hayatla buluşturmak istedik. İnsanları da pandeminin olumsuz tesirlerinden biraz olsun uzaklaştırmayı amaçladık. Katılımcılardan paylaştığımız dizeleri, düşünceleri kendi anlam dünyalarındaki karşılığını bulmalarını ve fotoğrafla somutlaştırıp/canlandırıp bizimle paylaşmalarını bekledik. ‘Sözcükleri kullanmadan paylaştığımız sözlerin sizdeki karşılığını anlatan bir hikâye yazın’ dedik. Onlar da çok güzel hikâyeler anlattılar bize.”

İŞTE ÖDÜL ALAN KARELER

Yarışmada birinci olan Mehmet Aslan’ın fotoğrafı, temmuz ayında belirlenen ‘Gülümse’ temasını anlatıyor. İkinciliği kazanan Filiz Çakır’a ödülü getiren fotoğraf ise ocak ayında belirlenen ‘Sahi neydi bügün de bulamayıp da geçmişte aradığımız şey?’ sorusunu anlatıyor. Meriç Aktar’a üçüncülük getiren fotoğraf ise aralık ayında belirlenen, ‘Önce çaresizlik çaldı kapıları sonra yoksulluk' sözünü anlatıyor.

Sözle yarışan fotoğraflar
'Gülümse'
Mehmet Aslan

Sözle yarışan fotoğraflar'Sahi neydi bugün de bulamayıp da geçmişte aradığımız şey?'
Filiz Kılıç

Sözle yarışan fotoğraflar
'Önce çaresizlik çaldı kapıları sonra yoksulluk'
Meriç Aktar

Yazarın Tüm Yazıları