Kızıyla birlikte fotoğraf aşkı da doğdu

Sevgili okurlar... Bu hafta sizlerle tanıştırmak istediği konuğum, freelance yani serbest çalışan başarılı bir foto muhabiri: “Tolga İldun.”

Haberin Devamı

Kızıyla birlikte fotoğraf aşkı da doğdu

Sekiz yıl önce dünyaya gelen kızı Zeynep’in fotoğraflarını çekmek için bir fotoğraf makinesi almış ve fotoğrafa olan tutkusu işte böyle başlamış.
Sonrasında hayatının tam da merkezine giren fotoğraf tutkusu uğruna, 15 yıl çalıştığı otomotiv sektöründeki işini bırakmış.
Ve bugün sevgili Tolga İldun’un çektiği kareler, ulusal ve uluslararası birçok yayının sayfalarını süslüyor.
Tolga İldun, fotoğrafla tanıştıktan sonra hayatının nasıl değiştiğini şöyle anlatıyor:

Kızıyla birlikte fotoğraf aşkı da doğdu

HER ŞEY KIZIMLA BAŞLADI

“Yıl 2004... Üniversiteden mezun olmamın ardından otomotiv sektöründe çalışmaya başladım. Bu sektörde 15 yıl çalıştım. Fotoğraf ise hayatıma çok sonra girdi. 2013 yılında kızım Zeynep doğdu. Fotoğrafa başlama serüvenim kızım sayesinde aldığım aynasız makine ile oldu. O andan sonra fotoğraf hayatımda her geçen gün ağırlığını arttırdı. 2014 yılında stok fotoğraf ajanslarına fotoğraf yüklemeye başladım. Başta amacım para kazanmak da değildi, gezdiğim yerlerden fotoğraflar koyuyordum. Zaman içerisinde fotoğraf çekme işi beni daha çok içine çekti. Fotoğrafta ilerledikçe makinelerimi, ekipmanımı yeniledim. İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği’nde(İFSAK) eğitimler almaya başladım. Kendimi sürekli bu alanda geliştirdim.

Kızıyla birlikte fotoğraf aşkı da doğdu

İLK PROJEM ESENLER OTOGARI

Stok fotoğrafçılığından daha çok sevdiğim bir alana, belgesel fotoğraflara, hikâye anlatan fotoğraflara geçtim. Galata Fotoğrafhanesi’nden Özcan Yurdalan ve Yücel Tunca’dan belgesel fotoğraf eğitimi aldım. Yücel Tunca’nın çok katkısı oldu. 2016 yılında ilk belgesel projem Esenler Otogarı üzerine çalışmaya başladım. Bu süreçte Yücel Tunca’yla üç ay birlikte çalıştık. Esenler Otogarı projesinden 10 fotoğrafı Atlas Dergisi ile paylaştım. Orada yayınlandı. Bu sayede Atlas’la tanıştım. 2017 yılının sonundan sonra Atlas’a iş üretmeye başladım. Hem ben yeni projeler sundum hem onların istediği projeler oldu. Bu arada 2018 yılı sonlarında tamamen fotoğrafa yoğunlaşmaya karar verdim ve otomotiv sektöründeki işimden ayrıldım. Freelance olarak Atlas’ın dışında Skylife, Magma gibi dergilere fotoğraflar çekmeye, Depo Photos’a, Zuma Press’e işler göndermeye başladım. Zaman zaman yabancı yayınlara, yabancı dergilere fotoğraflar çekiyorum.

Kızıyla birlikte fotoğraf aşkı da doğdu

YILIN SPOR FOTOĞRAFI ÖDÜLÜ

Freelance olarak, yeni bir isim olarak sektörde tutunmaya çalışırken pandemi süreci beni de çok etkiledi, ama hız kesmeden fotoğraf üretmeyi sürdürdüm. Birçok meslektaşım gibi yoğun bakımları, sağlık çalışanlarını, pandeminin hayata farklı etkilerini fotoğrafladım. Bu süreçte eve kapanan sporcuların çalışmalarını belgeledim. Magma Dergisi’nde yayınlanan, Fenerbahçe’nin genç sporcusu İrem Bilgiç’in evinin terasında idman yaptığı fotoğraf Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’nda ‘Spor Toto Yılın Basın Fotoğrafı Ödülü’nü aldı. Geçen yıl da ‘çevre’ alanında bu yarışmadan ödül kazanmıştım.

Kızıyla birlikte fotoğraf aşkı da doğdu

HAYATA BAKIŞIM DA DEĞİŞTİ

Freelance olarak projeler dışında da işler üretiyorum. Sanat eserleri, tablolar, heykeller, antikalar ve koleksiyon eserlerinin fotoğraflarını çekiyorum. Farklı bir sektör de olsa uzun yılların iş tecrübesi var. Bu tecrübeyi, iş disiplinini ve ticari bilgiyi kullanıyorum. Fotoğraf, hayatımın her alanında var. Tabii ki özel sektördeki gelirimi elde edemiyorum bugün için ama sevdiğim işi yapıyorum. Fotoğraf, anahtar gibi. İnsanı olmak istediğin yere götürüyor, ama elbette belli hedefler için bütçe gerekiyor. Mesela Filistin’e, Karabağ’a, Afganistan’a gitmek istiyorum. Hadi gittim, o fotoğrafların bir yerlerde yayınlanması lazım. Hayatta sevdiğin işi yapmak insanın mutluluğu için çok önemi. Fotoğraf çekmeye başladıktan sonra fark ettim ki hayata bakışım da değişti. Anı yakalarken hayatın içindeki detayları görüyorsun. Ve yaşadığımız hayatın daha çok farkına varıyoruz. Bu da bana keyif veriyor. Hayatımın kalanında da tarafsız bir şekilde olan biteni belgelemek istiyorum.”

Kızıyla birlikte fotoğraf aşkı da doğdu

TOLGA İLDUN KİMDİR?

Haberin Devamı

1980 yılında İzmir’de doğan Tolga İldun, iktisat mezunu. 15 yıl boyunca otomotiv sektöründe farklı pozisyonlarda görev yaptı. 2018 yılında otomotiv alanındaki görevinden ayrıldı, o tarihten bu yana profesyonel serbest fotoğrafçılık ve foto muhabirliği yapıyor. Atlas, Magma ve Skylife dergilerinde foto-röportajları yayımlanan Tolga İldun’un fotoğrafları zaman zaman ulusal ve uluslararası birçok yayında da yer alıyor. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümü mezunu da olan Tolga İldun, 2015 yılından beri İstanbul Sinema ve Fotoğraf Amatörleri Derneği’nin(İFSAK) üyesi ve derneğin eğitim birimine destek veriyor. Tolga İldun, halen kültürel ve çevresel konulara odaklanan uzun süreli fotoğraf projeleriyle hayatı belgelemeye devam ediyor.

Kızıyla birlikte fotoğraf aşkı da doğdu

Yazarın Tüm Yazıları