Fotoğrafın zirvesi

Sevgili okurlar, geçen hafta Antalya’da düzenlenen ‘Fotoğraf Zirvesi’, sektörün farklı alanlarından usta isimleri, dünyanın bu alandaki önemli markalarını fotoğrafçılarla buluşturdu. Bu hafta sizlere ‘Fotoğraf Zirvesi’nden bahsetmek istiyorum.

Haberin Devamı

Fotoğrafın zirvesi

Benim de basın fotoğrafçılığı alanında Bünyamin Aygün, Eyüp Coşkun ve usta isim Coşkun Aral ile birlikte sunum yaptığım bu etkinliği, Fotoğraf Organizasyonları Derneği (FOTON) düzenledi. Üç gün süren etkinlikte, fotoğrafın her alanında uzman 32 kişi tecrübelerini aktardı. Türkiye’nin farklı kentlerinden 328 fotoğraf tutkunu bu etkinlikleri izledi. Side Manavgat’ta bulunan Crown Palace Oteli’nde iki salonda birden düzenlenen zirveyi FOTON Başkanı Coşkun Aral’la konuştuk. Coşkun Aral, zirveyle ilgili şunları aktardı:

Fotoğrafın zirvesi

FOTOĞRAFA DAİR HER ŞEY KONUŞULDU

“Fotoğrafa ilişkin birçok etkinlikler, televizyon programları yaptık, yapıldı. Hali hazırda Habitat TV’de devam eden Portfolyo ve Aral’ıyorum programlar gibi. Ama buradaki etkinlik çok farklıydı. Fotoğrafa her şeyin konuşulduğu bir zirve oldu. Türkiye’nin farklı alanlardaki fotoğraf ustalarının bulunduğu ve Türkiye’nin farklı bölgelerinden 300’ün üzerinde fotoğraf tutkununun katıldığı etkinlik gerçek bir zirve oldu. Geçmişte zaman zaman Türkiye’de fotoğrafa ilişkin fuarlar yapıldı. Ama burada bahsettiğimiz etkinlik büyük bir buluşma. Fotoğrafa dair her şey burada konuşuldu. Her alanda fotoğraf çeken insanların sorunlarını dile getirdiği, ustalarla buluşup onlardan ders aldıkları ve yaratıcı fikirlerini ortaya koyduğu bir etkinlik oldu.

BU TÜR ETKİNLİKLER ÇOK ÖNEMLİ

Çok farklı alanda fotoğrafçılar vardı. Ben, Eyüp Coşkun, Bünyamin Aygün ve seninle haber fotoğrafçılığını anlattım. Mustafa Seven gibi, Mehmet Turgut gibi usta isimler vardı. Eski bir foto muhabiri ve sokak fotoğrafçısı Mustafa Seven, sosyal paylaşımlarda yapılması ve yapılmaması gerekenleri anlattı. Mehmet Turgut, Türkiye’de birçok çok ünlüyü fotoğraflarıyla ölümsüzleştiren, neredeyse 100 yıllık bir fotoğrafçı ailenin son kuşağından evrensel bir isim. Mesleğin gizli kalmış yönlerini aktarmaya çalıştı. Basın fotoğrafçıları, doğa fotoğrafçıları, hatta düğün fotoğrafçıları bile vardı. Türkiye’de fotoğraf makinesi ithal eden, aradaki araç gereçleri imal eden firmaların temsilcileri vardı. Nikon, Canon, Fuji, Lumix, DJI gibi firmalar burada ürünlerini tanıttılar. Beni başka mutlu edense, burada Türkiye’nin çok farklı kentlerinden çok sayıda kadın vardı. Bu tür etkinlikler çok önemli. Gerek iletişim gerekse iletişim tasarımı anlamında, fotoğrafa meraklı çok genç var. Kimi basın fotoğrafçısı, kimi moda fotoğrafçısı olmak istiyor. Yolları uzun ve engebeli. Dünyada bu iş iyi yapıldığı zaman getirisi olan bir iş. Ama iyi yapıldığı zaman. Nelerin eksik olduğu burada usta fotoğrafçılar tarafından anlatıldı. Biz FOTON olarak bunu yaptık. Bunun benzerlerinin farklı organizasyonlarla farklı derneklerle Türkiye’nin her yanında yılda birkaç kez bile olsa yapılması ve gündeme getirilmesi önemli.”

Fotoğrafın zirvesi

KATILAN İSİMLER ŞUNLAR

Aynı anda iki farklı salonda süren sunumlar, söyleşiler ve tanıtımlara hem konuşmacılar hem de katılımcılar büyük ilgi gösterdi. FOTON Derneği Başkanı ve gazeteci Coşkun Aral ile birlikte, gazeteciler Eyüp Coşkun, Bünyamin Aygün ve Rıza Özel tecrübelerini paylaştı. Son günlerde dünyada merakla izlenen NFT dünyasıyla ilgili olarak Devrim Danyal bilgi verdi. Baki Karaçay tarafından fotoğrafın telif haklarıyla ilgili olarak verilen bilgiler ilgi çekti. Murat Gür, sokak fotoğrafçılığı ve fotosfer deneyimini anlattı. Tolga Ozan, dünya değişmeden gezilecek yerleri, Oğuz Hamza tanıtım fotoğrafçılığı konusunda bilgilendirme yaptı. Nezihi Gözen, geleceğin fotoğraf düzenleme teknikleri ve NFT hakkında bilgi verdi. Ozan Bilgiseren, geniş çaplı fotoğraf projeleri geliştirme, uygulama ve yönetme konusunda sunum yaparken, FOTON Derneği’nden Alper Koç ve Tanin Helvacı ise sponsorluk ve izlenecek yollar hakkında bilgi verdi. Portre fotoğraf konusunda Türkiye’nin en önemli isimlerinden Mehmet Turgut, portre fotoğrafçılığı, fotoğrafçı model iletişimi konularında deneyimlerini anlattı. Handan Dayı ise, post belgesel fotoğrafta gerçeklik tartışmaları konusunda bilgi verdi. Mustafa Seven, fotoğraflarıyla sosyal medyada fotoğraf paylaşmanın sırlarını aktardı. Canon, Nikon, Panasonic Lumix, Sony, Fuji gibi firmalar, en son ürünlerini tanıttılar. Bu markaları marka temsilcileri ve ambassadorları Onur Çam, Mahmut Cinci, Cüneyt Akman, Akın Acar, Zekai Demir, Uğur Umay sunumları ile anlattı.

Yazarın Tüm Yazıları