Fotoğraf sevdası kariyerini şekillendirdi

Sevgili okurlar... Bu haftaki konuğum, Hürriyet Gazetesi’nin en tecrübeli foto muhabirlerinden biri olan Levent Kulu...17 yaşında kamera asistanıydı, ancak fotoğrafa da büyük bir ilgisi vardı. Üniversite tercihini, Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Bölümü olarak yaptı.

Haberin Devamı

Meslek hayatı boyunca sadece Türkiye’de değil, dünyanın birçok yerinde de çok önemli olayları takip etti, deklanşöre bastı.
Rock müzik hayranı ve Beşiktaş sevdalısı Levent Kulu, tutkularını da fotoğraflarına yansıtıyor. Ortaokul yıllarında hayranı olduğu Megadeth müzik grubunun kurucusu Dave Mustaine ile tanışma fırsatı bulmuş. Hatta Dave Mustaine, sosyal medya hesaplarında profil fotoğrafı olarak uzun yıllar Levent Kulu’nun çektiği fotoğrafı kullanmış. Sevgili Levent Kulu, bu durumu ise, “Bu da bana mesleğimin katkısı” diye özetliyor.
İşte, bu meslekte tanımaktan her zaman mutluluk duyduğum dostlarımdan Levent Kulu ile yaptığımız sohbet:

Fotoğraf sevdası kariyerini şekillendirdi

İLK HATTA TEK TERCİHİMDİ

“İstanbul doğumluyum. Liseyi bitirdiğimde sinema ve televizyon eğitimi almak istiyordum, ama ilk yılımda üniversiteyi kazanamadım. Bir yakınımız vasıtasıyla 17 yaşında setlere adım attım, iki yıl sürecek kamera asistanlığı dönemim başladı. Ağırlıklı olarak reklam ve klip sektörüne işler çekiyorduk. Bu süreçte fotoğrafa ilgim arttı. Kararımı vermiştim. Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Bölümü’nü hedef olarak seçtim. İlk hatta tek tercihimdi. Uzun bir alaylı dönemden sonra 1998 yılında bu okulu kazandım. Okul ve fotoğraf sevdası benim gelecek kariyerimi şekillendirdi. Sabit Kalfagil ve Kamil Fırat gibi çok değerli hocalarım vardı. Okul yıllarında tanıtım ve reklam fotoğrafçılığından para kazanmaya başlamıştım, ama en başından bu yana ilgim belgesel fotoğraflardı. Zaten bitirme projemi de belgesel dalda almıştım. Bir yıl kadar süren bir zaman dilimi içinde İzmir’de Aliağa Gemi Söküm’deydim.

Fotoğraf sevdası kariyerini şekillendirdi

SİYAH-BEYAZ ÇALIŞIYORDUM

Haberin Devamı

İlk başlarda ağırlıklı olarak siyah-beyaz çalışıyordum. Evimde karanlık odam da vardı. Üniversite eğitimim devam ederken 2001 yılında Doğan Burda Rizzoli Dergi grubunda çalışmaya başladım. Burada dia film banyolarımı da kendim yapıyordum. Tabiİ bir üniversiteli olarak böyle bir işimin olması o dönemde film temini konusunda benim için büyük şanstı. Okulda arkadaş çevremde çok müzisyen vardı. Bu dönemde Pentagram, Şebnem Ferah, Kargo, Cem Köksal gibi isimlerle çalıştım. Konser ve albüm kapak çekimleri yaptık. 2004 yılında askere gittim, dönüşümde freelance çalıştığım için belli bir düzenim yoktu. Dergi tarafında çalışmayı düşünürken Sebati Karakurt’un davetiyle Hürriyet Gazetesi’nde foto muhabiri olarak çalışmaya başladım. 80’li yıllarda babamla sinemada izlediğim ‘Ateş Altında’ filmi beni çok etkilemişti. Şimdi gazeteciydim. 2006 yılında Hürriyet’te kadrolu foto muhabiri oldum.

Fotoğraf sevdası kariyerini şekillendirdi

REFLEKSLERİNİZİ GELİŞTİRİYOR

Bir insanın yaptığı işi sevmesi çok önemli. Foto muhabirliği işin niteliği gereği farklı ortamlarda fotoğraflar çekmenize imkân sunuyor, reflekslerinizi geliştiriyor. Mesleğim gereği son 16 yılımda Gazze, Mısır, Ukrayna, Suriye, Irak gibi sıcak bölgelerde çalışma fırsatım da oldu. 2008 ve 2016 Avrupa Futbol Şampiyonaları’nı yerinde takip ettim. Üniversite yıllarımda Türk rock gruplarıyla çalışıyordum. Gazetecilik sürecimde bunu uluslararası düzeye taşıdım. Birçok dünya starının fotoğraflarını, konserlerini çektim. Metallica ve Megadeth ile yaptığım konser çekimlerinin kişisel ilgim sebebiyle portfolyomda yeri ayrı. Megadeth, benim ortaokul ve lise yıllarımdan beri en sevdiğim gruplardan birisiydi. Yıllar sonra onları sahnede çekmek çok özeldi. 2010 Sonisphere Festivali’nde çektiğim fotoğrafları grup kendisi de kullandı. Megadeth grubu kurucusu Dave Mustaine, aslında Metallica’nın da kurucu kadro üyesi gitaristlerindendi. Grup, 2010’da benim fotoğraflarımı kullandıktan sonra üç kez daha İstanbul’a geldi. Tekrar tekrar çalışma fırsatım oldu. Dave Mustaine, 5-6 yıl sosyal medya hesaplarında profil fotoğrafı olarak karemi kullandı. Rock müziği çok severim. Bin CD’yi aşan sağlam bir arşivim var. Sahne arkasında veya önünde yerli ve yabancı dinlediğim birçok isim benim fotoğraflarımı kullandı. Bu da bana mesleğimin bana katkısı. Türkiye jeopolitik konumuyla ve Ortadoğu’ya yakınlığıyla foto muhabirleri için çok önemli bir nokta. Bu bence dünyada Türk foto muhabirlerinin etkinliğinde etkili. Dünyanın tanıdığı, çok başarılı meslektaşlarımız var. Son yıllarda uluslararası düzeyde büyük ödüllerin ülkemize gelmesi de çok mutluluk verici ve sürpriz değil. İş kalitesinin bu düzeyde olması hoş bir rekabeti de yanında getiriyor. Şaşırtıcı olan Türk foto muhabirlerinin başarılarının Türkiye’de hak ettiği değeri görmemesi.

Fotoğraf sevdası kariyerini şekillendirdi

LEVENT KULU KİMDİR?

Haberin Devamı

1978 yılında İstanbul’da doğdu. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nü bitirdi. Ağırlıklı olarak belgesel fotoğraflar çeken Levent Kulu, bu dönemde Türk Rock Müziği’nden Pentagram, Kargo, Şebnem Ferah, Cem Köksal gibi birçok isim ve grupla performans çekimi ve albüm kapağı çalışmalarına imza attı. Yabancı grup ve müzisyenlerle de ortak birçok projede çalışan, aynı zamanda moda çekimleri de yapan Levent Kulu, 2006 yılından beri Hürriyet Gazetesi’nde foto muhabiri olarak çalışıyor.
* Euro 2008, Euro 2016, 2011 Van Depremi, 2012 Gazze Savaşı, 2012-2013 Mısır Ayaklanmaları, 2014 Ukrayna Olayları, Soma Maden Kazası, Kobani, İdlib gibi kritik bölgelerde görev yaptı.
* ‘Mezunlar 2004’ Mimar Sinan Üniversitesi– Ocak 2005, ‘Mucize Kareler’ Fotoğrafevi–Ağustos 2006, ‘30 Yılın Belgesi’ Dolmabahçe Sanat Galerisi–Aralık 2008 karma sergilerinde fotoğrafları yer aldı.
* 1999’da BJK Kongre Üyesi, 2010’daki Olağan Genel Kurulu’nda ise seçimle BJK Divan Kurulu Üyesi oldu.
* TGC ve TFMD üyesi de olan Levent Kulu, gazeteci Filiz Şeref ile evli ve bir kız çocuk babası.

Fotoğraf sevdası kariyerini şekillendirdi

Yazarın Tüm Yazıları