Ankara’da şanslıyız

Kuş fotoğrafçılığının başarılı isimlerinden Okan Akyürek, “Ankara’da şanlıyız. Ankara ve çevresindeki iller su yolları üzerinde ve bu bölge ciddi kuş popülasyonu barındırıyor” dedi. Akyürek, 190 farklı türde kuşu fotoğrafladı.

Haberin Devamı

Sevgili okurlarım, sizleri fotoğrafçılığın en sabır gerektiren alanlarından birinde, kuş fotoğrafçılığında başarılı işler üreten bir isimle tanıştırmak istiyorum; Okan Akyürek. Kuş fotoğrafçılığı, ornito fotoğraf olarak anılıyor. İç Anadolu’da 295 tescillenmiş kuş türü olduğunu anlatan Akyürek, 190 farklı türde kuşu fotoğraflamış. Ornito fotoğrafların inceliklerini aktaran Okan Akyürek, “Kuş senden korkuyor. Sen kuşun kaçmasından korkuyorsun” diyerek yaşadığı heyecanı dile getirdi. Okan Akyürek’le kuş fotoğraflarına uzanan yolculuğunu ve kuş fotoğrafları çekmenin inceliklerini konuştuk:

Ankara’da şanslıyız

ÇİZERLİKLE BAŞLAYAN MESLEK HAYATI

“Eğitim hayatımın ardından çizer olarak dergilere iş yapmaya başladım. Gazetecilik hayatım da yine alaylı bir çizer olarak başladı. Sonrasında Daily News’te 1988’de sayfa sekreteri oldum. Ardından farklı gazetelerde görsel yönetmenliğe kadar yükseldim. Basında hep mutfakta yer aldım. Ve o mutfakta hep fotoğrafın gücüne inandım. Birçok gazetede yıllarca birinci sayfa yaptım. Birinci sayfa bir yayının vitrinidir. Birinci sayfa için seçilen, büyüyen habere dair fotoğraf, etkilidir, güçlüdür, kısacık bir fotoğraf altıyla bile gücünü hissettirir. İyi bir fotoğraf, haberi sayfada her zaman yukarı taşır.

Ankara’da şanslıyız

DSLR MAKİNELER İŞTAHIMI KABARTTI

Haberin Devamı

Fotoğrafa olan merakım da bu dönemde başladı. Çalıştığım gazetelerde güçlü foto muhabirleri vardı. 1990’lı yıllarda Burhan Özbilici foto muhabiriydi mesela Daily News’de. O yıllarda fotoğraf makinesi almıştım. Ufak ufak fotoğraf çekmeye başlamıştım. Filmli makine dönemi maliyetliydi, filmler, banyolar, baskılar. Teknolojinin gelişmesi ile DSLR makineler iştahımı kabarttı. Asıl fotoğraf macerası benim için ondan sonra başladı. En başından beri hobiydi fotoğraf, 12-13 yıldır da hayatımda ağırlığını hissettiriyor.

Ankara’da şanslıyız

DOĞANIN İÇİNDE OLMAK CEZBETTİ

Haberin Devamı

DSLR fotoğraf makinesi ile fotoğraf gezileri, doğa, manzaralar fotoğrafları derken her boş anım fotoğrafla geçmeye başladı. İnsan fotoğrafları ve manzara fotoğraflarına daha çok zaman ayırır oldum. Hafta sonları doğa fotoğrafları çekerken objektifime sık sık kuşlar takılır oldu. Manzaralarda kuşlara yaklaşmak istedim. Ama ekipmanım yetersizdi. Ben de ekipmanımı kuş fotoğraflarına göre geliştirerek kuş yani ‘Ornito’ fotoğrafçılığa başladım. 5 yıldır ornito fotoğraflar çekiyorum. Doğanın içinde olmak, kuşların cıvıltısı, renkleri beni cezbetti.

Ankara’da şanslıyız

BİR KARE İÇİN SAATLERCE KAMUFLAJ ALTINDA

Kuş fotoğrafları çekmek başka bir disiplin gerektiriyor. Kuş senden korkuyor. Sen kuşun kaçmasından korkuyorsun. Korkutmamaya çalışıyorsun. Normal fotoğrafçılığa göre çok daha pahalı ekipmanla çalışıyorsun. Gecenin karanlığında kalkıp gün doğumunun altında bir kare kuş fotoğrafı için kamuflajın altında ses çıkarmadan 5-6 saat beklediğiniz oluyor. Ciddi zaman ve sabır istiyor. Adana’ya, Eskişehir’e, Çankırı’ya, Konya’ya gidip kamuflaj altında 6 saat bekleyip aradığımız kuşu 1-2 dakika görüp ya da hiç göremeden döndüğüm oldu, mesela Mavigerdan çok zorladı.

Ankara’da şanslıyız

YUVASINI DAĞITIRSAN KUŞ GELMEZ

Haberin Devamı

Kalabalıkla kuş çekmek zor, en ideali bir iki kişi. Uzun bekleyişler için ortam uygunsa arabanın içerisinde bekliyorum. Arabayı örten bir kamuflaj yaptırdım. Yalnızca objektifim çıkıyor dışarı. Kimi zaman bir tünek ya da taş koyuyor, kuşun gelmesini bekliyoruz. Kimi zamansa uzaktan hoparlörlere kuş seslerini dinletiyoruz. Kuşu oraya çekmeye çalışıyoruz. Kuşu rahatsız etmezsen, kendini göstermezsen kuş sana yaklaşıyor. 5-6 saniye gelip konuyor. Dikkat etmek gerekiyor. Yuvasını dağıtırsan bir daha oraya gelmez, teldeki kuşa taş at bir daha oraya gelmez. Ürkütürsen bir daha gelmez.

Ankara’da şanslıyız

190 FARKLI TÜR KUŞ ÇEKTİM

Türkiye’de tescilli 495 kuş türü, İç Anadolu’da 295 tescillenmiş kuş türü var. Şu ana kadar 190 farklı kuş türünün fotoğrafını çektim. Benim için çektiğim kuşun sayısı değil fotoğrafın niteliği daha önemli. Kuşun hareketini, pozisyonunu daha estetik bir yaklaşımla çekmeye çabalıyorum. Bu türlerin estetik fotoğraflarından bir arşiv daha değerli. Ankara’da şanlıyız bu anlamda. Ankara ve çevresindeki iller su yolları üzerinde ve bu bölge ciddi kuş popülasyonu barındırıyor. İleride bir sergi ve bir kitapla çektiğim kuşların fotoğraflarını paylaşmak istiyorum. Her karenin hikâyesi var sonuçta.

PANDEMİDE GELEN KIZILGERDAN

Haberin Devamı

Pandemi döneminde doğa kendine geldi. İnsan dışarı çıkmadığı zaman kuşlar gelmeye başladı. İnsanın az olduğu bölgede hayvanlar daha çok görünür olmaya başladı. Bir sokağa çıkma yasağında balkonda otururken Kızılgerdan’ın sesini duydum. Baktım hemen karşımda duruyor. Bu kuş yerleşim alanına gelen bir hayvan değil. Beni çok mutlu etti. Ama kuraklık ve kentleşme böyle sürerse kuşlar göçü belki Türkiye üzerinden yapmayacak. Bu korkutuyor açıkçası bizleri.

Ankara’da şanslıyız

OKAN AKYÜREK KİMDİR?

1966 yılında Ankara’da doğan Okan Akyürek, Gazi Eğitim Enstitüsü Uygulamalı Sanatlar Bölümü’ndeki eğitiminin ardından İş Bankası Yayınları Kumbara Dergisi’nde çizer olarak çalıştı. 1988 yılında Turkish Daily News Gazetesi’nde illüstrasyon/grafiker ve sayfa sekreteri olarak çalışmaya başlayan Akyürek, ardından sırasıyla Star ve Cumhuriyet gazetelerinde sayfa editörlüğü görevlerinde bulundu. Çağdaş Haber Gazetesi’nin kurucuları arasında yer aldı. Akyürek halen Türk Metal Sendikası Genel Merkezi’nin yayın organı Türk Metal Dergisi’nde Görsel Yönetmen olarak meslek hayatını sürdürüyor. Akyürek, fotoğraflarıyla ise birçok ulusal yarışmada ödüller aldı. Fotoğrafları, kişisel ve karma sergilerle sunuldu.

Yazarın Tüm Yazıları