Aldığı ödülle bir ailenin hayatına dokundu

Sevgili okurlar, sizlere fotoğrafın gücüne örnek bir hikâye aktaracağım.

Haberin Devamı

Aldığı ödülle bir ailenin hayatına dokundu

Başkanı olduğum Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin yarışmaları da dahil olmak üzere ulusal ve uluslararası yarışmalardan 250’ye yakın ödül kazanan Mehmet Aslan, geçen günlerde İtalya’da düzenlenen Siena İnternational Awards yarışmasında ‘Yılın Fotoğrafı’ ödülünü kazandı. Aslan’ın ödül aldığı fotoğraf Türk ve dünya medyasında ise gündem oldu. Sosyal medyada Angelina Jolie gibi yüzlerce ünlü isim tarafından paylaşıldı. Ve bu sayede fotoğrafta yer alan baba ve çocuğun elektronik protezlere kavuşması için yardım kuruluşları seferber oldu. Avrupa Birliği’nin finanse ettiği Göç İdaresi Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Göç Kuruluşu tarafından geçen günlerde düzenlenen ‘Bir Fotoğraf, Bin Hikâye’ yarışmasının jürisinde Mehmet Aslan’la birlikteydik. Jüri toplantısı sonrasında Aslan’la son aldığı ödülü ve fotoğrafın hayatına giriş öyküsünü konuştuk;

Aldığı ödülle bir ailenin hayatına dokundu

ÖĞRENMEK İÇİN ÇOK ÇABALADIM

“Asıl işim baba mesleğim de olan veterinerlik. Fotoğrafa başlama hikâyem ise ilginç bir şekilde yazılımla başladı. Web tasarımı eğitimi aldım. Web tasarımı eğitimi alırken Photoshop’ta öğrendim. Photosohp bana daha renkli geldi. Photoshop’a ağırlık verdim, bu programın beni yönlendirmesi sayesinde fotoğraf öğrenmeye başladım. Yazılımın siyah-beyaz dünyasından fotoğrafın renkli dünyasına yöneldim. 2006’da fotoğraf çekmeye başladım. İlk profesyonel fotoğraf makinemi de 2008’de aldım. Herhangi bir eğitim almadım ama öğrenmek için çok çabaladım. İnternetten öğrendim. Enstantane ve diyafram nedir, çalışma prensibi nedir? Alıp fotoğraf makinesini deneye, deneye fotoğraf makinesinin çalışma prensiplerini, fotoğrafın matematiğini öğrendim. Asıl kendimi geliştirdiğim nokta ise 2 yıl boyunca pozometre kullanmadan manuel fotoğraflar çekerek oldu. Kafamdan hesaplar yaparak fotoğrafımı manuel ayarlamalarla çekmeye çalıştım. Makro fotoğraf da çektim, portre de manzara da sokakta kendi tarzımı bulana kadar farklı disiplinlerde fotoğraflar çektim. Bugün tarzımı, mekân insan ilişkili fotoğraflar olarak nitelendiriyorum.

Aldığı ödülle bir ailenin hayatına dokundu

250’YE YAKIN ÖDÜLÜM VAR

2012’de Antakya’daki bir fotoğraf yarışmasına kendimi denemek katıldım ve ikinci oldum. O yarışmada aldığım ödül beni bu alanda motive etti. Ulusal ve uluslararası yarışmalara katılmaya başladım. Yarışmalar üzerinden fotoğraflarımı değerlendirmeye başladım. O zamandan bu yana fotoğraf hayatımın merkezinde. Hem yarışmalara katılıyorum hem yarışma jürilerinde yer alıyorum hem sergiler hem de organizasyonlar düzenliyorum. Çok fazla yarışmaya katıldım ve çok ödül aldım. Yarışmaları sıkı takip ediyorum, ulusal ve uluslararası 250’ye yakın ödül aldım. Fotoğraf arşivimi foto safarilerle geliştirdim. 2014’te Antakya’da ilk kez katıldım foto safariye. İlk katıldığımda mantığını anlamadığım için ödül alamamıştım. Ama ondan sonraki ilk yıl birinci oldum. Foto safarilerde çektiğim fotoğraflarla güçlü bir arşivim oldu. Online bir yarışma gördüğüm zaman arşivimde varsa fotoğraflarımı gönderiyorum. Foto safarilere çok katıldığım için Türkiye’nin birçok noktasından elimde arşivimde fotoğraflar oluyor zaten.

Aldığı ödülle bir ailenin hayatına dokundu

ANGELİNA JOLİE PAYLAŞTI

Son aldığım ödül Türkiye ve dünya medyasında çok konuşuldu. Sosyal medyada Angelina Jolie’nin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi fotoğrafımı paylaşınca dikkat çekti. İtalya’da düzenlenen Siena Uluslararası Fotoğraf Yarışması’nda Hatay’dan çektiğim Suriyeli baba ve çocuğun fotoğrafı Yılın Fotoğrafı seçildi. Fotoğrafta baba ve oğlun hüzünlü ama mutlu bir anı var. Baba Munzir El Nezrel, 2016’da Suriye’nin İdlip kentinde çarşıda gezerken düşen bomba ile sağ bacağını kaybediyor ve vücudunda tahribatlar oluyor. Tedavisi için Türkiye’ye getiriliyor. O sırada eşi hamile. Ve yine o dönem atılan kimyasal bombayı annenin soluması nedeniyle. Türkiye’ye geldiklerinde doğan çocukları Mustafa’da uzuvsuz olarak iki kolu ve iki bacağı olmadan dünyaya geliyor. Bu aileyle ise rastlantı sonucu tanıştım. Ordu Belediyesi’nden bir arkadaşım geldi, Hatay’a, Reyhanlı’ya, Suriyeli mültecilere erzak dağıtmak için. Onlara eşlik ederken bu aileyi keşfettim. Telefonlarını aldım. Görüşmeyi sürdürdüm. Fotoğraf çekmeden önce aileden hayat hikâyelerini dinledim. Bolca vakit geçirdim. Sonrasında bu aileyi fotoğraf projesi olarak çalışmaya başladım. Defalarca giderek ailenin hikâyesinden çıkardığım bilgilerle fotoğraflar çektim. Bu fotoğraflardan birini ise İtalya’daki bu yarışmaya gönderdim. Orada da Yılın Fotoğrafı’na layık görüldü.

Aldığı ödülle bir ailenin hayatına dokundu

AKLIMDA BİR AMAÇ VARDI

Bu ailenin fotoğraflarını çekmeye başlarken aklımda bir amaç vardı. Mustafa’nın uzuvları olmadığı için elektronik protez temin edebilmek. ‘Bu çocuk protezlerle hayatını tek başına idame ettirebilir mi?’ düşüncesiyle bu protezlere kavuşmasını çok istedim. Maalesef Mustafa’nın protezleri Türkiye’de yok. Fotoğraf ödül aldıktan sonra dünya basınında geniş yer bulunca birçok yardım kuruluşu ve ülkeden dönüş oldu. Avusturya’dan Almanya’ya. Ama ödülün verildiği İtalya çok ilgilendi. Özellikle Bologna ve Floransa’dan yardım talepleri geldi. Hatta Bologna’da Romagna Bölgesi Başkanı Stefano Bonaccini kendi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla Munzir ve Mustafa’nın tedavileri ile protezlerinin İtalya’da yapılacağını duyurdu, aileyi ağırlamak için heyecanlandıklarını belirtti. Bu konuyla İtalya’nın Ankara Büyük Elçiliği de yakından ilgileniyor. Bunu sağlamış olmak beni ödülden daha çok heyecanlandırdı. Bundan önde de çok ödüller aldım. Ama bu kez bir ailenin hayatına dokundum. Bu ödül, ilk tanışmada ve fotoğraflarını çekerken amaçladığım Mustafa ve babasının protezlere kavuşma amacına daha hızlı ulaştırdığı için beni mutlu etti.”

Aldığı ödülle bir ailenin hayatına dokundu

MEHMET ASLAN KİMDİR?

1988’de Hatay’da dünyaya gelen Aslan, ilk ve orta eğitimini Antakya’da tamamladı. Kırıkkale Üniversitesi Veterinerlik Bölümü mezunu Aslan, Antakya’da veterinerlik mesleğini sürdürüyor. 2006’da fotoğrafla tanışan Aslan, halen Anadolu Üniversitesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümü’nde de eğitimini sürdürüyor. Fotoğrafları farklı dergi ve platformlarda yayınlanan ulusal ve uluslararası ödüller alan Aslan, 2016’da AFIAP (The International Federation of Photographic Art (FIAP)) unvanını aldı. Suretialem Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği üyesi Mehmet Aslan, kısa film ve belgesel film çalışmalarına da imza attı. Aslan’ın aldığı ödüllerden bazıları şöyle;

Aldığı ödülle bir ailenin hayatına dokundu

• Siena International Photo Awards 2021/Photo of the Year.
• Sony World Photo 2019/Ulusal Birincilik.
• TFMD Yılın Basın Fotoğrafları 2019 Türkiye Güzellikleri Birincisi.
• 2020 Aerial Photography Awards Trees&Forests Kateforisi/Birincilik ve Pattern Kategorisi/İkincilik Ödülü.
• Hipa Instagram ‘Gece’ konulu Fotoğraf Yarışması Birincisi
• TFMD Yılın Basın Fotoğrafları 2020 Türkiye Güzellikleri Birincisi, Günlük Yaşam Fotoğrafı İkincisi ve Türk Telekom Özel Ödülü.

Yazarın Tüm Yazıları