Saat saat seçim gecesi rehberi

ABD’nin önümüzdeki 4 yılda başkanını belirleyecek olan seçimlerde artık sona gelindi. Adaylar son sözlerini söyledi sıra seçmene geldi.

Haberin Devamı

ABD’deki tüm anketler Demokrat Parti adayı Hillary Clinton’ı favori gösterirken, Cumhuriyetçi Parti aday Donald Trump’un rakibi ile arasındaki puan farkını 2’ye indirmesi hala önemli bir şansının olduğunu gösteriyor.

 

Hillary Clinton, ABD Başkanı Barack Obama’nın katıldığı Philadelphia’daki son konuşmasından sonra New York’a geçerken, Donald Trump son seçim konuşmasını rakibiyle başabaş olduğu New Hempshire eyaletinde yaptı.

 

Demokrat Parti, seçim zaferini New York’un en büyük kongre merkezi Javits Center’da kutlamaya hazırlanırken, Cumhuriyetçi Parti ise New York Hilton otelinin tüm salonlarını kapattı.

 

Haberin Devamı

Sandıkların kapanması ve sayım işlemlerinin başlamasıyla tüm dünyanın gözleri eyaletlerden gelecek olan sonuçlara kitlenecek. 50 eyaletten gelecek olan rakamlarda popüler oylardan çok o eyaleti kimin kazandığı önem teşkil ediyor.

 

ABD seçimlerinde sandıklardan alınan popüler oy değil, kazanılan delege sayısı başkanı belirleyecek. Bunun anlamı şu; ABD başkanlık seçim yöntemine göre seçmenin oyları başkanı direk belirlemiyor. Amerikalı seçmen aslında sandığa giderken seçiciler kurulunu oluşturacak olan delegeler için oy kullanacaklar. Her eyaletin seçmen sayısına göre delege sayısı bulunuyor. Eyaletlerde seçmenin en fazla oyunu alan aday tüm delegeleri de kazanmış oluyor. Toplam 538 delege sayısından 270 sayısına ulaşan başkanlığı kazanmış olacak. En fazla delegeye sahip olan California (55), her seçimde tercihini Demokrat parti adaylarından yana kullanırken, delege sayısında ikinci sırada olan Teksas (38) tercihini Cumhuriyetçi Parti adaylarından yana kullanıyor. Daha sonra ise tercihini genellikle demokrat Parti adaylarından yana kullanan New York (29), Florida (29), Pennsylvania (20); Illinois (20) eyaletleri geliyor.

 

Gecenin sonunda “zafer” ya da “çekilme” konuşmasını kimin yapacağı aşağıda sıraladığımız saatlere göre belli olacak.
İlk sonuçlar, TSİ çarşamba 02.00'de gelmeye başlayacak.

 

Haberin Devamı

01:00 Sandıklarda oy kullanımın sona ermesiyle ilk sayılar gelmeye başlayacak. 

 

(19 OY)

 

Anahtar eyaletler: Kentucky ve Indiana
Seçim gecesi için net olarak çok erken sonuçlarını alacağımız Kentucky ve Indiana’da Trump kolayca kazanacak. 03:00’de Indiana ve Kentucky’nin galibi açıklanacak. Çünkü bu eyaletler adeta Cumhuriyetçilerin birer kalesi. Ancak bu haber Clinton’un moralini bozmayacak.

 

02:00 (70 OY)

 

Anahtar Eyaletler: Virginia, Florida
Bu iki eyaletten gelecek rakamlar çok önemli. Eğer, Clinton burada açılacak ilk sandıklarda önde başlarsa Trump için seçim gecesi çok erken bitebilir. Trump’un Başkan olabilmesi için gerekli olan en az 270 sayısına ulaşabilmesi için bu eyaletlerde mutlaka önde başlamalı ve kazanmalı. Florida’nın 29 delege oyu var. Bu Trump’un Clinton’u yakalayabilmesi için oldukça değerli bir rakam.
Florida anketleri;
CBS/YouGov Clinton 45 – Trump 45
FOX 13/Opinion Savy: Clinton 49, Trump 45
Virginia anketleri;
PPP: Clinton 51, Trump 45
Roanoke College: Clinton 49, Trump 40

 

02:30 (38 OY)

 

Haberin Devamı

Anahtar Eyaletler: Ohio, North Carolina.
Trump, Florida’yı kazanmış olsa bile eğer Ohio’yu kazanamazsa başkanlık için elindeki matematik formülleri tükenecek. Trump’un bu eyalette rakibi Vlinton’u geçtiğini ileri sürüyordu. Ancak anketler farklı gösteriyor;
Ohio;
Columbus Dispatch Poll: Clinton 48, Trump 47
CBS/YouGov: Trump 46, Hillary 45
Trump, North Carolina’da kazanabilir. TV kanallarının Trump’u galip etmeleri Cumhuriyetçilerin moralini biraz olsun düzeltecek.
North Carolina:
Public Policy Polling: Clinton 49, Trump 47

 

03:00 (143 OY)

 

Anahtar Eyaletler: New Hempshire (net sonuç), Pennsylvania, Connecticut, Missouri, Texas (Çoğunluk).
Türkiye saati ile sabah 03:00’e gelindiğinde 16 eyalet ve başkent Washington’da rakamlar gelecek. New Hampshire ve Pennsylvania (20) çok önemli. Pennsylvania şimdiye kadar hiçbir Cumhuriyetçi adayı Beyaz Saray’a göndermemiş olsa da bu durum değişebilir. Trump’un burada ümitli. Bunun farkına vatan Clinton, son geceyi tüm gücüyle Philadelphia’da geçirdi. Ona eşi Bill Clinton ve Barack Obama da eşlik etti. Jon Bon Jovi ve Bruce Springsteen sahnede destek verdi. Trump ise son günü kampanyasını New Hempshire’de yürüttü. Benim tahminim Hillary Clinton Florida ve Pennsylvania’yı kazanırsa onu önce Cumhuriyetçi FoxNews kanalı başkan ilan eder.



04:00 (153 OY)

 

Haberin Devamı

Anahtar Eyaletler: Wisconsin, Michigan, Minnesota, Colorado, Arizona.
Saat farkından dolayı bu saatte kapanacak olan 14 eyaletteki sandıklardan gelecek olan ilk rakamlarda yukarıdaki eyaletler büyük önem taşıyor. Eğer bu saate geldiğimizde kazanan belli değilse belli ki Trump, Florida ve Pennsylvania’yı kazanmış demektir. Ancak bu da yetmeyecek Virginia , Michigan ve Wisconsin’da da mutlaka kazanmak zorunda. Anketler her ikisinde de Clinton’u önde gösterirken Michigan (16) , Ronald Reagan’dan bugüne, Wisconsin ise 1972’den bugüne Cumhuriyetçi adayı başkan seçmedi.
Kararsız eyaletlerden Colorado’da seçmenlerin %80’i oylarını önceki günlerde kullandıkları için buradan çok çabuk bir galibiyet çıkabilir. Anketler Clinton’ı 3 puan önde gösteriyor.

 

05:00. (21 OY)

 

Haberin Devamı

Anahtar Eyaletler: Iowa and Nevada.
Karasız olan Nevada’da (6) her iki aday başabaş gidiyor. Iowa’da ise Clinton önde görünüyor. Clinton, bu iki eyaleti kazanırsa, Trump, Michigan, Pennslyvania ve Wisconsin’i (10) kazanmak zorunda kalacak. Eğer Trump, Iowa ve Nevada’da kazanırsa son oylar sayılana kadar seçimin galibi çıkmayabilir.

 

06:00 (85 OY )

 

Altın Vuruş California’dan; 55 oy
Hillary Clinton, bu saate gelindiğinde 78 oyu hanesine yazacak. Zaten Demokratlar kalesi olan 55 oya sahip California’da seçim başlamadan bu oyları kazanmıştı bile. Hawaii, Oregon ve Washington Eyaleti de Clinton’un cebinde. Idaho ve North Dakota gibi küçük eyaletler Trump için banko.

 

08:00 (3 OY)

 

Anahtar Eyalet: Alaska. (3)
Bu saatlerde daha uyumadıysanız, seçimin galibi kesinleşmemiş demektir. 2000 yılındaki Gore-Bush arasındaki tartışmalı seçimi düşünün. Bush’un seçimi Florida’daki tartışmalı 537 oyla kazandığını hatırlatırım. Bu saatte televizyonunu kapatıp ya yatın ya da işinize gitmek üzere hazırlanın. ABD başkanını bu saatten sonra ancak mahkemeler belirler.

Yazarın Tüm Yazıları