Bu aşılar bize hem “AKILLI FÜZELER” olarak tanımladığımız “ANTİKORLARI” kazandırıyor, hem de “SAVAŞÇI T LENFOSİTLERİ”mizi sürekli bir alarm/teyakkuz durumunda tutuyor. Özellikle akıllı füzelere yani antikorlara sahip olmak hastalıktan korunmada çok önemli bir ayrıntı. Bu antikorları/akıllı füzeleri “HAVA SAVUNMA SİSTEMİ”miz gibi de kabul edebiliriz. Eğer o antikorlara yeterince sahipsek virüs bize kolay kolay bulaşamaz, bulaşsa bile ciddi bir hastalık oluşturamaz. Kısacası güçlü ve yeterli miktarda “ANTİKORLAR/FÜZELER”e sahip olmak, COVID-19’dan korunmada son derece önemli ve vazgeçilmez bir ayrıntıdır. Diğer taraftan her antikorun gücü/kuvveti de aynı değildir. En güçlü antikorlar virüsü etkili bir şekilde zararsız hale getirebilen “NÖTRALİZAN ANTİKORLAR”dır. Bunları S400’lere ya da Patriot füzelerine benzetebiliriz. Eğer bu güçlü antikorlara yeterince sahip olmak istiyorsak 3. doz yani hatırlatma dozu aşılarımızı mutlaka yaptırmalıyız. Nedenine gelince...
DEMİR VE FERRİTİN NE ZAMAN ÖLÇÜLMELİ?
BİR: Tırnaklarınız düzleşip çukurlaşıyor, kolay kırılıyorsa...
İKİ: Saçlarınız cansız ve mat görünüyor. Kırılıp dökülüyorsa...
ÜÇ: Dilinizin üstündeki pütürler yok olmuş ve hassaslaşmışsa...
DÖRT: Ağzınınız köşelerinde çatlaklar varsa...
BEŞ: Kendinizi yorgun ve halsiz hissediyorsanız...
ALTI: Unutkan ve dalgınsanız...
YEDİ: Depresyona eğilimliyseniz...
SEKİZ: Çarpıntı, nefes darlığı gibi şikâyetleriniz varsa...
DOKUZ: Cildiniz soluk ve kuruysa...
ON: Merdiven ya da yokuş çıkarken bitkin düşüyorsanız... Demir ve Ferritin seviyelerinizi ölçtürmenizde fayda var.
İKİ: Et yerken yanına bol salata eklemek, eti bol sebze ve yeşillikle birlikte tüketmek de doğru yaklaşımlardır.
ÜÇ: Eğer salatanıza bolca limon sıkarsanız, çorbanıza limon suyu eklerseniz sofranız mükemmel bir “demir eksikliğini önleme alanı” haline dönüşecektir.
DÖRT: Demir eksikliği tedavisi görüyorsanız sütü ve yoğurdu yemeklerde değil de öğün aralarında yemenizde fayda var.
HANGİ DEMİR DAHA FAYDALI?
BİR: Doğru olanı, hayvansal ve bitkisel demiri dengeli olarak ve birlikte kazanabilmektir.
İKİ: En etkili yol, sebze ve bakliyat yemeklerine yönelmek hatta yaş ilerledikçe hayvansal demirden zengin besinlerden uzaklaşıp bitkisel demir kaynaklarına yönelmektir.
ÜÇ: Bu yaklaşım, hem daha kontrollü demir kazanımı açısından, hem de demir birikimine bağlı hızlı yaşlanma ve aşırı oksidasyon baskısı altında kalmaktan sizi koruyacaktır.
FAZLA DEMİR’İN ZARARLARI
BİR: Kanser riskini artırıyor.
İKİ: Damar sertliğini tetikliyor.
ÜÇ: Karaciğer ve pankreasta harabiyet yapıyor.
DÖRT: Mitokondri fonksiyonlarını bozuyor, kronik hastalıklara zemin hazırlıyor.
DEMİR DEPOSU GIDALARDA İLK 10
BİR: Kırmızı et.
İKİ: Karaciğer.
ÜÇ: Yumurta.
DÖRT: Hindi/tavuk eti.
BEŞ: Bakliyat grubu.
ALTI: Tüm yeşil sebzeler.
YEDİ: Kök besinler
SEKİZ: Kabak çekirdeği.
DOKUZ: Tahin.
ON: Pekmez.
DEMİR’İN DE ‘AZI KARAR, ÇOĞU ZARAR!’
BİR: Yeteri kadar demir kazanmadığımızda “kansızlık” problemi devreye giriyor.
İKİ: Bedenimizde aşırı Demir biriktiğinde ise sistem hızla paslanıp (oksitlenip) erkenden yaşlanıyor. Ayrıca karaciğer ve pankreasta biriken Demir’in fazlası sorun çıkarmaya başlıyor.
DEMİR BOMBASI, EV İŞİ BİR SEBZE KOKTEYLİ
Dört iri domates, bir demet maydanoz, beş dakika buharda haşlanmış iki demet ıspanak... Yapılışı: Hepsi mutfak robotundan geçirilip bekletmeden tüketilecek. Toplam demir getirisi 16 mg. Bir bardağı 60 kalori ve yaklaşık 4 mg demir içeriyor.