DHA mı EPA mı

Başlık sizi sakın korkutmasın! DHA’nın da EPA’nın da yabancısı değilsiniz.

Haberin Devamı

İkisini de “omega 3 mucizeleri” olarak yakından zaten tanıyorsunuz. DHA ve EPA ayrılmaz ikililer. Ama yine de aralarında etki ve sağlık faydaları bakımından önemli farklar var. “Beyin/bellek ve göz sağlığı” söz konusu olduğunda DHA ön plana geçiyor. “Kalp/damar sağlığı ve pıhtılaşma sistemi” söz konusu olunca da EPA favori gösteriliyor. Müsaade ederseniz konuyu biraz daha açalım, bugün kısa bir omega 3 turu yapalım: DHA ve EPA omega 3 yağ asitlerinin kısaltılmış isimleri. Birinin “Docosa Hexaenoic Acid”, diğerinin “Eicosa Pentaenoic Acid” şeklinde oldukça uzun ve telaffuzu zor isimleri var. Bu nedenle pratikte DHA ve EPA kısaltmaları tercih ediliyor. Detaylar için buyurun...

İYİ BİLGİ
DHA VE EPA OLMADAN SAĞLIK OLMAZ

OMEGA 3 yağ asitlerinin her ikisi de neredeyse mucize doğal ilaçlar. Ne var ki bedenlerimiz (hücrelerimiz), ikisini de üretemiyor. Onları ya hazır olarak gıdalarla kazanmak zorundayız -ki hazır şekilleri sadece hayvansal gıdalarda bulunuyor, balıkla süt ürünleri, kanatlı hayvanlar, yumurtalar ve etle kazanılıyor- ya da bitkisel omega 3 olarak bilinen “Alfa Linoleik Asit/ALA”dan zengin bazı bitkisel gıdaları -keten tohumu, ceviz, semizotu, yeşil yapraklı sebzeler- sık ve bol tüketmek gerekiyor. Bitkisel omega 3 ALA’yı karaciğerlerimiz anında ve hızla EPA ve DHA’ya çeviriyor. Ama karaciğerdeki bu dönüşüm süreci maalesef zannedildiği kadar verimli değil. 100 birim ALA’dan en fazla 5-10 birim EPA ve DHA üretilebiliyor. Netice şudur: Omega 3’ü hayvansal gıdalarla kazanmaya çalışmak daha doğru bir seçimdir. Eğer bu mümkün olmazsa işte o zaman “takviye alternatifi” devreye girmelidir.

DHA mı EPA mı

UNUTMAYIN
GIDALARDA EPA VE DHA ZATEN VAR

TEKRARLAYAYIM: Bedenimiz DHA ve EPA olmadan sağlıklı kalamıyor. Hücrelerimizin özellikle duvarları, sistemlerimiz; özellikle sinir ve damar sistemlerimiz DHA ve EPA olmadan yapamıyor. Bu ikili bizi “kalp krizlerinden, aritmilerden, damar sertliğinden, tansiyon yüksekliğinden, bağışıklık zayıflamasından, bellek kaybından, görme bozukluğundan, depresyon ve benzeri ruhsal sorunlardan, cilt kuruluğundan” ve daha pek çok problemden koruyor. Bu nedenle mümkünse ve öncelikle gıdalarla kafi miktarda omega 3 kazanmanın bir yolunu mutlaka bulmalıyız. Bunun için de daha sık ve bol yağlı balık, gezen tavuk yumurtası, eti, otlaklarda yaşayan hayvanların sütü, peyniri, yoğurdu ve tabii ki her türlü yumurta beslenme sistemimizde daha sık ve bol yer almalı. Bu arada da mümkün olduğu ölçüde yeşil yapraklı sebzeler, ceviz, semizotu, keten tohumu ve benzeri yağlı tohumlar tüketmeliyiz.

YAZ BİLGİSİ 1
KARPUZDAN FAYDALANIN

KARPUZ mükemmel bir yaz meyvesidir. Zannedildiğinin aksine aşırı bir kalori yükü falan da yoktur. Makul miktarda tüketildiğinde şişmanlatmaz. 100 gram karpuz yediğinizde sadece 30 kalori civarında enerji yüklenirsiniz. Ama bu arada da C ve E vitaminlerinden zengin, B1 ve B6 vitamini bol, likopen bombası ve mineral deposu bir gıdayı bedeninize kazandırmış olursunuz. Hatırlayalım: “Kırmızı mucize” olarak da bilinen “likopen” prostat, meme ve kalın bağırsak kanserinden korunmada cilt yaşlanmasını yavaşlatmada, kalp krizini önlemede ve daha pek çok alanda sağlığımıza mükemmel katkılar sağlayan çok güçlü bir antioksidandır. Bitmedi! Karpuzda bir mucize daha var...

YAZ BİLGİSİ 2
KARPUZUN KIRMIZISI MI, BEYAZI MI

KARPUZDA sadece kırmızı mucize likopen yok. İkinci bir mucize molekül daha var: CITRULLINE!

Haberin Devamı

Citrulline karpuzun özellikle kırmızı kısmının hemen altındaki pembe beyaz tabakada bulunuyor. Bedenimize kazandırdığımız Citrulline önce “Arginin”e sonra da “NİTRİK OKSİD”e dönüşüyor. Nitrik Oksid deyip geçmeyin. Nitrik Oksid damar duvarını koruyan, damarlara elastikiyet kazandıran, damar yaşlanmasını geciktiren ama daha da önemlisi CİNSEL GÜCÜ DE ARTTIRAN (!) muazzam bir doğal molekül. Özeti şudur: Bu yaz karpuzun o pembe beyaz bölümünden de istifa etmenizde fayda var.

DHA mı EPA mı

YAZ BİLGİSİ 3
HANGİ İÇECEKTE KAÇ KALORİ VAR

- Ayran (normal): 200 ml 100 kalori

Haberin Devamı

- Ayran (yağsız): 200 ml 60 kalori

- Süt (normal): 200 ml 120 kalori

- Süt (yağsız): 200 ml 70 kalori

- Caffe latte: 200 ml 100-150 kalori

- Meyveli meşrubat: 250 ml 140 kalori

- Limonata (kutu): 330 ml 170 kalori

- Limonata (light, kutu): 330 ml 12 kalori

- Meyve aromalı soda: 200 ml 82 kalori

- Gazoz: 250 ml 110 kalori

- Kolalı içecek: 330 ml 140 kalori

- Üçlü kahve karışımı: 250 ml 125 kalori

- Taze sıkılmış meyve suyu: (3 porsiyon meyveden) 150 ml 150 kalori

- Enerji içeceği: (1 kutu) 110 kalori

NOT: 200 ml yaklaşık bir su bardağıdır.

YAZ BİLGİSİ 4
CİLDİN DOSTLARI

- Avokado m Bezelye, karnabahar, brokoli, brüksel lahanası

- Koyu yeşil yapraklı sebzeler (marul, maydanoz, tere, pırasa, yeşil soğan, pazı)

- Ceviz, böğürtlen

- Soğan

- Zeytin ve zeytinyağı

- Tavuk göğsü

- Balık (somon, kalkan, kılıç, dilbalığı, sardalye)

- Karides, ıstakoz, midye gibi deniz ürünleri

- Az yağlı yoğurt

- Patlıcan, kabak, soya filizi

- Domates, domates suyu, kurutulmuş domates

- Greyfurt, tatlı kavun, erik, kivi.

Haberin Devamı

YAZ BİLGİSİ 5
CİLDİNİZİN DÜŞMANLARI

- Alkollü içecekler

- Tuzlanmış her türlü kırmızı et

- Salam, sosis, sucuk gibi mandıra ürünleri

- Şekerleme, reçel, kek, çikolata, kurabiyeler ve hamur işi, mayonez, patlamış mısır (yağlı), mısır nişastası, mısır ekmeği

- Patates

- Puding

- Tereyağı

- Krem peynir

- Un

- Sert peynirler

- Şerbet

Yazarın Tüm Yazıları