Süt kutusundan kumbara, dondurma çubuğundan kitap ayracı

Günümüz çocukları tüketim çılgınlığının içine doğdu. Kullan-at ürünler, çevre kirliliğinin artmasında büyük rol oynuyor. Bu süreçte hepimize çeşitli görevler düşüyor. Hazır yarıyıl tatili de gelmişken evde yapabileceğiniz bazı çalışmaları uzman psikologlar Ceyda Yanar ve Zeynep Yetkin öneriyor.

Haberin Devamı

PARALAR BURADA BİRİKSİN

Süt kutusundan kumbara, dondurma çubuğundan kitap ayracı

Malzemeler: 1 litrelik süt kutusu, renkli kâğıtlar, boyalar.

Hazırlanışı: Kutuyla  işiniz bitince içini suyla iyice çalkalayın ve ters çevirip kurumaya bırakın. Daha sonra kutunun etrafını renkli kâğıtlarla kaplayın. Bu kâğıtları çocuğunuz istediği gibi boyasın. Paranın içine atılacağı delik yeterince büyük değilse ebeveyn yardımıyla genişletilebilir. Kutu, tamamen dolana kadar açılmamalı.

Kazanım: Bu etkinlikle çocuk geri dönüşümün farkına varır, eldeki malzemeyi farklı şekillerde değerlendirebilmeyi öğrenir, para biriktirme alışkanlığı kazanır, gelir ve gider dengesi hakkında bilgi sahibi olur. Para biriktirmek bir süreç olduğundan sebat etme becerisini de kazanır.

Haberin Devamı

DOĞAL ODA KOKUSU

Malzemeler: Kış meyvelerinin kabukları, tarçın çubuğu, karanfil taneleri...

Hazırlanışı: Yediğiniz meyvelerin kabuklarını bir tencerede toplayın. İçine karanfil taneleri ve tarçın çubuğu koyup kaynatın. Bir kâseye alın ve bir köşeye yerleştirin. Böylece doğal bir oda kokusu elde edeceksiniz.

Kazanım: Bu etkinlikle çocuklar anı biriktirmeyi ve kokuların büyüleyici gücünden yararlanmayı öğrenir. Meyveleri başka şekillerde değerlendirebileceğini görür, kişisel zevkleri gelişir.

ÖNCE AYRAÇ YAPALIM, SONRA KİTAP OKUYALIM

Süt kutusundan kumbara, dondurma çubuğundan kitap ayracı

Malzemeler: Dondurma çubukları, renkli kâğıtlar, boyalar.

Hazırlanışı: Çocuğunuz çubukların üzerine yazılar yazabilir, minik kâğıtlar yapıştırabilir veya onları boyayabilir. Çubukların üzerine isimler yazarak onları kişiselleştirebilir. Ayraçları arkadaşlarına hediye edebilir.

Kazanım: Bu etkinlik çocuğun kitaplarla bağ kurmasına yardım eder, yaratıcılığını güçlendirir, duygusal zekâsı güçlenir.

Süt kutusundan kumbara, dondurma çubuğundan kitap ayracıAtık malzemeleri değerlendirirken hem çocuklarla vakit geçirebilir hem de onlara yeni beceriler kazandırırsınız.

Haberin Devamı

EL EMEĞİ KİTAP

Malzemeler: Gazete, dergi, makas, yapıştırıcı ve kâğıt.

Hazırlanışı: Gazete ve dergilerden ilginizi çeken fotoğrafları veya yazıları kesip boş kâğıtlara istediğiniz gibi yapıştırın. Çocuğunuz boş kalan yerleri boyayabilir. Kitaba bir isim koymayı ve kapak yapmayı unutmayın.

Kazanım: Bir kurgu oluşturmak, yaratıcılığı harekete geçiren en iyi aktivitelerdendir. Bu kitap yapma sürecinde planlama, strateji oluşturma ve problem çözme alanları da desteklenir. Böylelikle çocuğunuzun entelektüel ve duygusal zekâsı güçlenir.

RULODAN KUŞ YEMİ

Süt kutusundan kumbara, dondurma çubuğundan kitap ayracı

Malzemeler: Tuvalet kâğıdı rulosu, tel veya ip, bal, buğday ve bulgur taneleri.

Hazırlanışı: Tuvalet kâğıdı rulolarının üzerine bal sürerek buğday ve bulgur tanelerine bulayın. Böylece hepsi ruloya yapışmış olacak. Sonrasında içinden bir tel geçirip ağaçlara veya balkona asabilirsiniz. Böylece kuşlar buradan yem yiyebilirler.

Haberin Devamı

Kazanım: Bu çalışmayla çocuklar geri dönüşümle birlikte, canlıların bakımıyla ilgili sorumluluk üstlenme gibi becerileri de kazanacak.

YUMURTA KUTUSUNDAN SEVİMLİ BİR TEKNE

Süt kutusundan kumbara, dondurma çubuğundan kitap ayracı

Malzemeler: Bu çalışmada tercihen 10’lu yumurta kutusu, renkli kalem, kullanılmış dondurma çubuğu ya da pipet, yapıştırıcı ve kâğıtlar kullanılır.

Hazırlanışı: Çocuğunuz yumurta kutusunu istediği şekilde boyadıktan sonra yumurta kabının arkasına seçtiğiniz çubuğu ya da pipeti direkt olarak yerleştirin. Yapıştırıcı yardımıyla sabitleyin. Direğin üzerine istediğiniz yelkeni çizerek ekleyebilirsiniz.

Kazanım: Yumurta kapları düz bir zemin olmadığı için boyama esnasında el kaslarının gelişimini destekler. Renklendirme aşamasıyla çocuğunuzun hayal gücünü arttırmaya yardımcı olursunuz.

Haberin Devamı

HADİ GİDELİM

Süt kutusundan kumbara, dondurma çubuğundan kitap ayracı

KUŞ YUVASI TASARIM ATÖLYESİ

Bu atölyede çocuklar keçe, dal ve oyun hamuru gibi malzemelerle hayallerindeki kuşu ve yuvalarını tasarlayacaklar. Düşlerinin hayat bulacağı bu çalışmaya çocuklar aileleriyle birlikte katılabilecek.

Yer: İstanbul Oyuncak Müzesi
Tarih: Yarın
Saat: 11.00
Yaş: 3+
İletişim: (0216) 359 45 50
Fiyatı: 130 lira

HAFTANIN KİTABI

Süt kutusundan kumbara, dondurma çubuğundan kitap ayracı

YAŞAM FANUSUMUZ...

Doğanın insana ihtiyacı yok ama insanın doğaya ihtiyacı var. ‘Fanus’ doğanın bir parçası olduğumuzu ve ona karşı sorumluluklarımızı gösteriyor.

Yayınevi: Masalperest
Yazan: Özge Selçuk Bozkurt
Resimleyen: Öykü Akarca
Tür: Hikâye
Yaş: 7+
Sayfa: 64
Fiyatı: 49 lira 

Yazarın Tüm Yazıları