• GÜNDEM
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • SPOR ARENA
  • VİDEO
  • SEYAHAT
  • KELEBEK
  • YAZARLAR
  • SON DAKİKA
  • Kent sakinlerinden Ankara önerileri

    @ssinem06 Mis gibi şehirdir Ankara. Tunalı’da keyifle yürürsün, Kuğulu Park’ta vakit geçirirsin, Ankara Kalesi’ne gidersin, Beşevler’de alışveriş yaparsın. Tanısan çok seversin aslında.
    @abozkurt06 Soğuksu’da piknik, Eymir’de yürüyüş ve bisiklet, Rahmi Koç Müzesi ziyareti.
    @aquavit0642 Kızılcahamam tarafında doğa gezisi ve kamp yapabilirsin, Beypazarı gezilebilir.
    @yazIverdim Hamamönü, Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Nallıhan, Beypazarı ziyaret edilebilir.
    @MelisKarakas3 Sadece Anıtkabir bile 3 seçeneğe yeterli bence.
    @kuguvaga ‘Amerika’da’ diye okudum. Anlık bi tadım kaçtı ama şu an çok iyiyim.
    @fatma65ekici Anıtkabir, Hamamönü, Çıkrıkçılar Yokuşu, Ankara Kalesi, Eymir ve Mogan Gölü ilk aklıma gelen yerler.

    SSK VE SİMİT YENİR

    @alo571 Abi Ankara’da bir simit yenir, on numara beş yıldız. Haricinde kuş uçmaz kervan geçmez, sakin bir yer, benim düşüncem...
    @apdal1adam Pavyona gidilir.
    @tuu_cee Mutlaka bir Aspava’da SSK yemelisin. Eymir’de bisiklet turu yapabilirsin. Zilyon tane Avm mevcut. Ahlatlıbel’in sakin havasında vakit geçirilebilir. Sakin ve huzurludur diğer parklara göre, özellikle ormanlık kısmı.
    @ZetugErtu Ankara’yı herhangi bir yerle kıyaslarsanız ve ön yargı ile giderseniz sevmeyebilirsiniz. Ankara’da yaşamak aile ve arkadaşlarla güzel olur. Çok beklentiye girmeyin. Ha şunu da söyleyeyim bir Ankaralı olarak şimdiki halini ben de sevmiyorum. Değişen çehresi asap bozucu çünkü.
    @AsenaNog Ayaş, Beypazarı‘na gidebilirsiniz. Tam kiraz ve dut zamanı, şahane olur. Yol boyunca kiraz ve dut satıcılarına rastlamanız mümkün. Kale çok güzel oldu. Samanpazarı ve Hamamönü gezilebilir. Şengül Hamamı efsanedir, hamama gidebilirsiniz. Gölbaşı tenis kortları var. Mogan.
    @zeyneperann Eymir’e gidilir, bisiklet kiralanır. Gölbaşı’na gidilir ata binilir, göl kenarında bir Türk kahvesi... Tunalı’ya gidilir, mekân mekân gezilir ve illa ki bir tanıdığa rastlanır.

    EN İYİSİ OTOGAR

    Konu Ankara olunca etrafa bakmadan gri gözlüklerini takmaktan vazgeçmeyenler de yorumlarda hızla arzıendam etti. İşte @OdunHerif’in ‘Ne yapmalı’ sorusuna yanıt olarak ‘Git buradan’ diyenler:
    @goklerdenturk Ankara’da yapılabilecek 3 şey hatta en güzel 3 şey:
    1) Herhangi bir hedef şehir belirlenir.
    2) Herhangi bir vasıta ayarlanır.
    3) Buhranlı, kasvetli, sıkıcı Ankara’dan bir an önce uzaklaşılır.
    @sema615 Ankara’nın en güzel yeri İstanbul’a dönüş yolu.
    @gokceprenses AŞTİ’ye, Esenboğa Havalimanı’na, tren garına... Ankara’dan güzel yerlere gitmek için.
    @BarDolan Yapılacak ilk şey Ankara’dan dönmek sanırım.
    @sadinc Otogara gidilir. Bilet alınır. İstanbul’a dönülür.
    @nn_orhnn Yol yakınken geri dönmelisin.
    Olumsuz yorumlara kızan @sevdatstmr ise “Kasvetli, buhranlı, sıkıcı sizsiniz. Valla şu Ankara gömme muhabbeti baydı artık. Hamamönü’nde kahvaltı et güzel kardeşim. Kuğulu tarafında otur kafa dinle. Gölbaşı’na hafta sonunu ayır. Beypazarı’na git. Göksu tarafında mangal yap. Bestekar tarafında güzel barlar var akşam için” dedi.

    HAKSIZLIK ETMEYELİM BEN SİZİ GEZDİREYİM

    Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu da Gordion’dan Nallıhan’a, Kalecik’ten Tuz Gölü’ne, Ayaş’tan Güdül’e pek çok öneride bulundu. Öte yandan, @aliayvazoglu61, “Ankara’mızın güzelliklerini bizimle birlikte tanımak ve gezmek isteyenlere kokartlı profesyonel bir tur rehberi olarak gönüllü rehberlik yapacağımı eklemek isterim, Ankara’ya haksızlık etmeyelim arkadaşlar” dedi.



    BUNU HERKESE GÖSTERMELİYİZ

    Muzaffer Karaaslan geçtiğimiz günlerde Twitter hesabından Füreya Koral’ın seramik panosunun fotoğrafını paylaştı. @KaraaslanMzffr, paylaşıma, “Daha önce paylaşmıştım, şimdi tekrar paylaşıyorum ve daha sonra yine paylaşacağım. Ankara’da Füreya Koral’ın Anafartalar Çarşısı’nda 1963’de yaptığı bir seramik pano var ve bunu herkese göstermeliyiz. Herkes bilmeli ki korunabilsin” notunu düştü.



    Füreya Koral’ın eserlerini ben de daha önce kaleme almıştım ve daha sonra yine alacağım. Anafartalar Çarşısı, Füreya Koral’ın yanı sıra çok sayıda sanatçının eserlerine ev sahipliği yapıyor. Gidin, görün. Bu güzelliklerin çocuklarınızın küçüklük anılarında yer etmesi için onları da götürün...

    KİMSE BİZİM ASPAVA AŞKIMIZI SORGULAMASIN

    Aspava, pek çok Ankaralı’nın kırmızı çizgisidir. İşte kentlinin sosyal medyaya yansıyan Aspava sevgisi:
    @herkulb13 11 saatlik yoldan sonra Ankara’ya vardık. Daha eve gitmeden şort atlet ile Aspava’ya gittik. Kimse bizim Aspava aşkımızı sorgulamasın.
    @DiyorlarBus06 Bir Ankara, bir Aspava, bir de sen.
    @ankarageblo Bizi de üzdüler ama sabah kalkıp işe akşamları da Aspava’ya gittik.
    @nyzpapila Bir buçuk porsiyon bol soslu bol kaşarlı Aspava yedim hiç de pişman değilim.
    @aybukkeaydin Aspava insan olsa evlenirdim onunla.
    @iremturkmn Sizce ben uyku sersemi getir aramaya Aspava yazıp Ankara’da olmadığımı hatırlayıp ağlamış mıyımdır?
    @ZzynpK Şaka değilmiş ciddi ciddi ‘ASPAVA’nın açılımı ‘AllahSağlıkParaAfiyetVersinAmin’ demekmiş.
    @alaszkax Aspava sen Ankara’nın başına gelen en güzel şeysin.
    @literallynymphe Of Aspava. Fırtınam felaketim hasretim.
    @tunahankr007 Fazla abartılan şeyler:
    1-Aspava
    2-Soğuk baklava
    3-Seğmenler park.
    @cerbozkurt Her gün 15 bin adım yürüyorum ama Aspava’ya doğru.

    Yazının devamı...

    Ankara simidi ve diğerleri

    Paylaşıma çok sayıda yorum gelirken, kimi “Simitte marka Ordu’dur” dedi, kimi Samsun simidinin Ankara’yı geçeceğini iddia etti. Yorumlarda pek çok kentin adı geçti. Anlaşılan o ki her kentin simidi kendi sakinlerine güzel. Tabi ki Ankara simidinden sonra... İşte “Bu dünyada sıcak simitten daha güzel bir şey var mı” paylaşımına gelen yorumlar:
    @berilKarabulut Var; Ankara simidi.
    @uhtred_fb Sıcak 2 simit.
    @metinsolmaz Ankara dışında yapılanlara mesela gevrek denebilir. Simit dünyada bir tek Ankara’da yapılıyor.
    @tsselma Ankara sokak simidi diyeceksiniz.


    @ozlem_gumus_ Ankara simidi çeşitlidir: Belko beklerken Kızılay’da yenen seyyar simidi, Botanik Park’a giderken Enver Simit, sabah mesaisi başlarken Halk Ekmek simit, kuğularla da paylaşılan Tunalı simidi, resmi daire önünde ‘karnımı tutsun’ simidi, pazar sabah sokak simitçisinden ‘sicağ simit.’

    OXFORD SÖZLÜĞÜ’NE GİRMİŞTİ

    @symzhc Ankara simidi > Diğer simitler. İstanbul’a taşınınca bunu daha iyi anlıyor insan.
    @burcak74 Kesinlikle Ankara simidi bir başka.
    @hmrl47 Gevrek Angara simidi ve diğerleri diye ayrılır.
    @ecenur_colak Ankara simidi İstanbul simidinden daha güzel, çıtır çıtır. Denemenizi tavsiye ederim.
    @faresubaciniz Sıcak, gerçek Ankara simidi.
    @serenciyas Oxford sözlüğe giren de Ankara simidi değil miydi, İngiltere’de simit yiyenler ses verebilir mi?
    @arcadiaregained Sonradan Gölcük’te yaşamış Ankaralıyım ve söyleyeceğim tek şey şudur: Ankara simidi ile yarışabilecek tek simit İzmit simididir. Ülkenin geri kalanı simit yiyorum demesin.
    @kadiraga67 Simit Ankara simidi olmalı bence.

    İMDADINIZA YETİŞİR

    Öte yandan, Ankara simidi sosyal medyada kendine bol bol yer bulmuş. İşte farklı zamanlardan, farklı yerlerden Ankara simidine övgüler:
    @blackkiteee Bazı şehirler ‘simit’ diye susama bulanmış ekmek hamuru satıyor. Ankara simiti kalp.
    @LSennheiser Ankara simidinin yerini hiç bir simit tutmuyor, şükür bol bol yiyorum geldiğimden beri.
    @iamdilekomsoken Bu sabah Ankara’da 3 tanesi 1 liraya simit alıp Güvenparkta yediğim günleri özleyerek uyandım. Hangi denizin suyu söndürür ki Ankara özlemini...
    @bildirbildeniz Umarım doğru kişiyle Ankara Kuğulu Park’ta simit yer, aynı kulaklıkla İzah dinlersiniz.
    @eyllusunuz Seninle simit yiyerek Ankara’yı övüp okula gidebilirdik aptal.
    @kerembeyazit Ankara simidi yedikten sonra başka simit yiyemez oldum.
    @selinaykayya İzmir’de bir pastaneye girip ‘Ankara simidi var mı’ dedim. Odunla döveceklerdi zor kaçtım.
    @__seli__ Alarm çaldı ama 5 kere ertelediniz mi, ne giyeceğim diye düşünmekten, ütü yapmaktan kahvaltı mı yapamadınız, imdadınıza, aç karnınıza simit gibi simit Ankara simidi yetişir.
    @vickskokusu 5 sene önce Ankara’da bir simit yemiştim o kadar güzeldi o kadar ki... Seni hiç unutmayacağım.



    KALP ISITAN BİR AN

    Mehmet Bayram, kent yağmura teslim olmuşken çektiği fotoğrafı Twitter hesabından paylaştı. @lmehmetbayraml, paylaşıma, “Ankara yağmurunda şöyle kalp ısıtan bir an yakaladım bugün” notunu düştü.



    NÜFUSUN YARISI GÜCÜN YARISI

    Hangi sokakta karşınıza çıkacağı belli olmayan, işleriyle kentliye bitmeyen sürprizler yapan @karagozuktukaptan, yeni mural çalışmasıyla şehirde arzıendam eyledi. Kaptan, Dikmen Vadisi yakınlarında yer alan çalışmasını Instagram hesabından, “Nüfusun yarısı gücün yarısı. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarına dikkat çekmek için @unwomenturkey ile birlikte sokaklara döküldük” notuyla paylaştı. UN Women Turkey (BM Kadın Birimi) toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının güçlenmesi için çalışıyor. Yolun açık, rengin bol olsun Kaptan.

    Yazının devamı...

    Bol kepçe nostalji

     



    Paylaşımlardan ilki @BurakBoysan2’ye aitti. Sophia Loren’in neredeyse yarım asır önceki Ankara ziyaretini Twitter hesabından takipçileriyle paylaşan @BurakBoysan2, paylaşıma, “Sophia Loren gelmiş 47 sene önce. Ankara Olgunlaşma Enstitüsü ziyaretinden kareler.(1974)” notunu düşmüş. Merak edip gazetemizin arşivini karıştırdığımda, Kelebek ekinde yer alan ve günlerce devam eden yazı dizisini buldum. Olgunlaşma Enstitüsü’nden bir karede, şu bilgiye yer verilmiş:


    “Sophia Loren’in Ankara’daki günleri hayli hareketli geçti. Kokteyller, resepsiyonlar, basın toplantıları, film galaları... Olgunlaşma Enstitüsü de Sophia için bir defile düzenledi. Ünlü yıldız hayran kaldı kıyafetlere. “Bu elbiselerin yanında Christian Dior’unki bile solda sıfır kalır” dedi. Defileden sonra da mankenleri ayrı ayrı tebrik etti, bu hatıra fotoğrafını çektirdi.”



    SADE VE SAKİN KUĞULU PARK

    Karşıma çıkan ikinci siyah beyaz paylaşım, Kuğulu Park’tandı. @kavsarasanat, @AntolojiAnkara’dan alıntıladığı fotoğrafa, şu notu düşmüş: “Sene 1959... Ankara’daki Kuğulu Park’ın en doğal günleri. Kuğularla insanlar arasında tel yok. Belki de her şey olması gerektiği gibi sade ve sakin.” Sosyal medyada yaşlılık belirtisi olarak değerlendirilen pek çok şey var. Sanırım parkın çitsiz halini hatırlamak da hiç bitmeyecek sandığı ilk gençliğini yaşayan sosyal medya bilirkişilerine göre bunlardan biridir.



    ÇUKURAMBAR’DA LEĞENDE BANYO

    Üçüncü nostaljik kare ise Çukurambar’dan. Yine, yaşlılık turnusolü olabilecek bir fotoğraf. Bu konuda kentliyi çocukken leğende yıkanmış olanlar ve leğende yıkanmamış olanlar şeklinde ikiye ayırabilirdik. Fakat bu kareyle bir de Çukurambar’da leğende yıkananlar çıktı ortaya. Üstelik tarih itibarıyla leğen de plastik olmasa gerek... @AntolojiAnkara, paylaşıma şu notu düşmüş: “1980’li yılların ortasında Çukurambar’dan, bugünkü Ufuk Üniversitesi Doktor Rıdvan Ege Hastanesi’nin arka taraflarına düşen bölgeden bir kare... Semtin bugünkü haliyle kıyaslandığında inanması güç bir fotoğraf...”

    ANKARA’NIN KOKUSU

    Evimizin pencereleri, mahallenin kedi trafiği oldukça yüksek bir bölgesine bakar. Çam ağaçlarının altında, insan geçmez, köpek ulaşamaz bir gölgelik... Üç yıl önce mayıs ayıydı yavrumu kucağıma aldığımda. Aynı zamanlarda bir sokak kedisi, biri siyah biri beyaz iki yavrusunu ilerideki iğde ağacının altında, çalıların arasında büyüttü. Bense aylarca kucağımdaki yavruyla onları izledim. Onlar hızlıca büyüyordu işte. İnsan olmak zahmetliydi... Yıllardır onlarca yavruya ev olan iğde ağacı, bu sene bulunduğu yerde insanlara ev yapmak için kesildi. Dursaydı tüm bonkörlüğüyle kokusunu bizimle, güvenli gölgesini başka yavru kedilerle paylaşıyor olacaktı bugünlerde. İşte Başkent’in dört bir yanından benzer hisler ve iğde kokulu tweet’ler:
    @smeyyekocabey Ankara’nın bir kokusu olsa bu kesinlikle iğde kokusu olurdu.
    @nesalgan Ankara için iğde kokusu mevsimi.
    @petekanl Ankara’da bu mevsimde sürekli aşık olmuş gibi hissetmeniz normal çünkü iğde kokuyor.
    @selamiince Bu arada Ankara’da iğde kokusu başladı. Sizi bilemem ama bence dünyanın en güzel kokusu.
    @sebiyad Ankara’ya giden arkadaşlarımdan iğde ve leylak dalı istedim. Hayata bu bekleyişle tutunacağım çok heyecanlıyım.
    @turuncudeniiz Canım Ankara mis gibi iğde kokuyordur şimdi.
    @ahmetacar Ankara’da bahar denildiğinde aklıma gelen ilk kokudur, iğde çiçeği kokusu.
    @MeltemNursel Kokuların duygusu varsa iğde kokusunun karşılığı kesinlikle mutluluktur ve iğde ağaçlarının çiçeklendiği zaman Ankara’da en mutlu olduğum zamandır. Şu an gibi.

    Yazının devamı...

    Bu üçlü çok tüylü

    Öte yandan, “Evimizin yeni üyesiyle tanışın” notuyla @bebe06_’nın fotoğrafını paylaşan @06khaleesi, paylaşımın ardından, “Tiviti zorla attırdılar haberiniz olsun çaktırmayın hiç sevmedim bu pisiyi” dedi.

    MİSAFİR DEĞİLMİŞ

    Ailenin bir diğer üyesi ise @SkyAnkara. Mart ayında sosyal medyada boy göstermeye başlayan @SkyAnkara, Game of Thrones’tan ilhamla kendini şöyle tanımlıyor: “Hrrgil Hanesi’nden İsminin Birincisi, Bozkırın Sky’ı, Andallar’ın ve İlk İnsanların Kralı, Bizim Krallık’ın Hükümdarı, Diyarın Koruyucusu.” Twitter’da sık sık ev arkadaşı @06khaleesi ile atışan @SkyAnkara, futbolla yakından ilgileniyor. Bir süre önce @bebe06_’nın fotoğrafını “Bugün çok yoğunum misafir var evde” notuyla paylaşan @SkyAnkara’, ardından, “Misafir değilmiş” açıklamasıyla şaşkınlığını dile getirdi.

    @06khaleesi: Arkadaşıma yarın saat fotoğrafımı çek diye yalvardıktan sonra verdiğim poz.


    @bebe06_ ile @SkyAnkara, bayram münasebetiyle dört günlük ateşkes ilan etti ve bu fotoğrafı paylaştı. Fakat kısa süre sonra, bir boğuşma esnasında ateşkes iptal edildi.



    TASARIM GÜZEL AMA YERİ DOĞRU MU

    @ankaragelisiyor, Kızılay’a yerleştirilen saksıların fotoğrafını, “Kızılay’a renk katan dokunuş” notuyla paylaştı. Paylaşıma çok sayıda yorum geldi. Beğenenler olsa da, uygulama genel olarak kentliden geçer not alamadı. İşte yorumlar:
    @theringwraith Aralarına izmarit sıkıştırıldı bile.
    @QuotesRandom_ly Güzel değil, çiçeğin ağacın yeri saksı değil. Ayrıca bu gibi ufak jestler kalıcı olmadığı gibi para tüketiyor. Bu saksılar yerine Mansur başkanın “Aç açıkta bir vatandaş kalmasın” kafası ile iki üç aileye yardım yapılsa daha iyiydi. Bu peyzaj işleri belediyelerin cebinde kara delik.
    @seafarer_1907 Onun yerine aynı yerlere ağaç dikilse keşke, şu saksılar cidden çok saçma bir fikir.
    @texas_pidecisi Ağaçlı izmaritlikler hayır olsun.
    @elcidenn Yüzlerce insanın hareket noktası bu kaldırım. Bu büyüklükte saksıyı bu kadar sık koymak hareketi ve hızı düşürür. Tasarım çok güzel lakin yeri bakımından sıkıntı yaratacaktır. Saygılar @mansuryavas06.
    @Nur25930868 Eski devasa beton saksılardan biraz daha iyi, bence hiçbir şey konulmasa daha güzel olurdu.
    @ugur_bayram O ağaçlar kaç gün dayanacak? Nasıl sulanacak? O saksılar epoksi ile yapılmış, çalınmadan nasıl korunacak? Çünkü yapımı zor ve pahalı.



    MİNNETTARIM ATAM

    Geçtiğimiz günlerde @sobozzy’nin paylaştığı kare, takipçilerini duygulandırdı. @sobozzy, paylaştığı fotoğrafa şu notu düştü: “Annem bugün emekli oldu. Emeklilik işlemleri bittikten sonra Anıtkabir’e gitmiş şöyle bir teşekkür etmek için.” Anne Leyla Bayazit’in teşekkür notuysa şöyle:
    “Sayende Atam, bir kız çocuğu olarak okula gidip, köyden çıkıp meslek sahibi olduysam, kendi ayaklarımın üstünde durabildiysem ve bugün emekliliğimi kutluyorsam senin ve bize emanet ettiğin cumhuriyet sayesinde. Minnettarım Atam.”

    KISA KISA SOSYAL MEDYA

    @Laibooo1 Kızılay’da park yeri bulmak mı yoksa aradığın aşkı bulmak mı daha zor deseler bir saniye düşünmeden Kızılay’da park yeri bulmak derim.
    @cunkuomuge Neden Ankara’da yaşamakta ısrar ediyoruz kanla edilmiş bir yeminimiz mi var? Ankara’dan çıkarsak canımızı mı alacaklar? Göbek bağımızı mı gömdüler buraya ne oldu tam olarak?
    @ankarageddo Korona olmayı geçtim, Ankara’da 1 senedir hiç korona testi dahi yaptırmamış olanlar var. Her işiniz böyle rast gitsin.
    @ankaramesken Ankara’da 20 kişi yaşıyormuşuz gibi... Herkes tanışıyor, ilkokul arkadaşınla üniversite arkadaşın kanka oluyor, komşunla lise arkadaşın çıkmaya başlıyor.
    @ankarageyk Ankara’da ilkbahar 06 dakika falan sürdü galiba.
    @JudgeYavuz Ankara bizi özlemiş, biz Ankaranın trafiğini. Kaldığımız yerden devam.
    @Nurcanglle Pazartesi Ankara’da mesai; 6’da otobüste hıncahınç bir doluluk, gençler kulakta müzik uyuyor,orta yaş hararetli gündem konuşmasında, yaşlı teyzelerden öğütler, trafik hantal, ambulanslar acı sesli, Ankara simidi mesaide, alışılmış güne dingin bir başlayış... Romantik Ankaracılık.
    @yokbekankaa Dargınım sana Ankara ama iki yakın dostun küslüğü gibi göz göze gelince de gülmeden yapamıyorum.



    KUZEY IŞIKLARI MI TOKİ KONUTLARI MI

    @ankaramesken, paylaştığı fotoğrafa, “Kuzey ışıkları olsa beğenirsiniz ama bu Kuzey Ankara TOKİ ışıkları” notunu düştü.

     

    Yazının devamı...

    Gökyüzü gibi bir şey bu çocukluk

    23 Nisan yaklaşırken, yurt dışından çocukları misafir edebileceğimizi öğrenip, çok heyecanlanıyoruz. Ailelerse ikiye ayrılıyor: -Misafir olacak çocukla çat pat da olsa ortak bir dili bile konuşamamayı ve daha bir dolu imkânsızlığı mesele etmeyenler. -Emanet çocuğu Ankara’da tropikal örümcek sokabilme ihtimali dahil pek çok kötü olasılık aklına üşüşenler. Benim ailem ikinci gruba dahildi. Yaptığım hiçbir duygu sömürüsü işe yaramadı. Mavi elbiseli, saçları Afrika örgülü, siyahi bir kız hatırlıyorum. Hatta bu satırları yazarken aradığım fotoğrafını da buldum. Solda ben, arkada kıymetli öğretmenim Leman Özveren. O kızı misafir eden arkadaşım, vedalaşırken saçlarından bir örgüyü kendisine bıraktığını söylemiş, tüm ısrarlarımıza rağmen getirip göstermemişti. Bu tatlı misafirlik hepimizin hayaliydi. Anlattığı hikâye de öyle heyecan vericiydi ki yalan söylemiş olma ihtimalini düşünmedik bile... İşte bizim ağırlamadığımız, sadece 23 Nisan’da İltekin İlkokulu’nun bahçesinde bir araya geldiğimiz bir çocuk, benim anılarımda böyle yer etti. Tüm bunları hatırlamama ise @inantemelkuran’ın “80’lerde Ankara’da oturup, evlerine yurt dışından 23 Nisan gösterileri için gelen çocukları misafir eden arkadaşlar anlatabilir mi anılarını. Kulağımızın pası gitsin biraz” tweet’i vesile oldu. İşte yanıtlar:



    BAHÇELİ BEBESİ TANIŞTIRMADI

    @birnefeslikgun Çok istemiştim, ilkokulum Çinçin Mahallesi’nde olduğu için bizim okula vermemişlerdi. Bahçeli’de oturan bir akrabamıza vermişlerdi. Çok istememe hatta ağlamama rağmen tanıştırmadı Bahçeli bebesi bizi. Hâlâ sevmem o akrabamı. Sınıf farkını o 23 nisanda öğrendim.
    @LeydiDapanvil Daniela. Moldovalıydı. Misafir etmiştik bir ay kadar. Ortak dil yok denecek kadar azdı ama biz çok iyi anlaşmıştık. Çok anı var ama en güzeli birbirimizin düğünlerine gitmemizdi. Onca yıl sonra birbirimizi ilk gördüğümüz an direkt gözyaşları pıt pıt.
    @semagokcen Ukrayna’dan ve Cezayir’den öğrenciler misafir ettim. Çok heyecanlı günlerdi. Gelen çocukları kendi örf, afetlerimize göre ağırlamak, ne kadar misafirperver olduğumuzu göstermek için milletçe çabaladık. Cezayirli öğrenci yemek yemiyordu. Sonradan farkına vardık ki çatal, bıçak kullanmıyor. Hepimiz elle yemeye başladık, rahat etsin diye.
    @dtonurdan 1996’da Ankara’da otururken Litvanya’dan bir çocuk geldi, adı Laimonas. O kadar efendi, temiz, düzgün bir çocuktu ki anlatamam. Giderken eşim kartını vermiş, ertesi yıl 23 nisanda bir adalet müfettişi bizi aradı, ‘Bizde bir çocuk var sizin kartınızı verdi, bize gelin’ dedi. Dikmen’de bir eve gittik ki, bizim Laimonas. Aileden biri gibi sarılmıştık, hiç unutmam.
    @cekilvasat Ah ilk aşkım. Danish boy. Tek kelime anlaşamadan çok güzel arkadaşlık etmiştik. Çocuk olmak ne güzel şey. Gülümsemenin, anlayışın dili olmadığını öğrenmiş; hiç tanımadığım birinin gösterisi için heyecanlanmıştım.

    LASTİK KIZIN APARTMAN GÖSTERİSİ

    @Grafakirs Hint bir kız misafir etmiştik. ‘Kızın bavulundan koku geliyor’ dedi ablam. Açalım mı açmayalım mı derken dayanamadı açtı. Kokunun kaynağını buldu. Poşete sarılmış hayvan pisliği. Pisliği çöpe attı, bavulu bir güzel temizledi. Kız sabah bavulu alıp odaya geçti, hazırlanıp okula gidecek. O sırada bir çığlık atmaya başladı ki, ta Hindistan’dan duyulur. Susmuyor, sürekli ağlıyor. Biz korkup okulu aradık. Okuldan apar topar geldiler. Meğer bavuluna annesi koymuş. Yolda kaza beladan korusun diye.
    @annekartal1903 İlkokulda Çin kafilesi gelmişti okulumuza. Peng Lili isimli kızı misafir etmiştik. Tek kelime anlaşamadan 7 gün geçirmiştik. Lastik kızdı resmen. Bütün apartman bize gelip onun akrobatik hareketlerini alkışlarla izliyordu. Annem yesin diye ha bire pilav yapmıştı. Giderken çok üzüldük.
    @aayca_yldz Endonezya’dan gelen arkadaşım kahvaltıda siyah zeytini gördüğünde “Bu ne siyah siyah bunu yiyor muyuz” diye sormuştu.
    @funda_tugcu Kızımın konukları Belçikalı iki öğrenciydi. Kaldıkları sürede başta Anıtkabir olmak üzere Ankara’da gezilebilecek her yere götürmüştük ama Türkiye haritasını açıp denizi gösteriyorlardı, buraya gidelim diye.
    Edip Cansever ne çok zaman önce söylemiş. İyi ki hâlâ geçerli: ‘Gökyüzü gibi bir şey bu çocukluk. Hiçbir yere gitmiyor.’



    GÜN GEÇMİYOR Kİ ANKARA ŞAŞIRTMASIN

    Hürriyet Ankara bürosundan arkadaşım Murat Yılmaz, geçtiğimiz günlerde metroda çektiği ilginç kareleri Twitter hesabından paylaştı. @myilmaznet, paylaşıma, “Gün geçmiyor ki #Ankara beni şaşırtmasın. Toplu taşıma kullanan biri olarak bu arkadaşla bugün metroda karşılaştım. Devlet Mahallesi İstasyonu’ndan yanında 3 kişi ile bindi. Bir yolcu da böyle özçekim yaptı, ‘Tüyü dökülüyor’ dedi. Ben indim onlar Koru’ya doğru gitti” notunu düştü.



    ANKARA KARELERİ

    Ankara Kareleri’nin bu haftaki konuğu Köstence Mahallesi. Mamak’ta çektiği fotoğrafları paylaşan @kostencemahallesi’ni Instagram hesabından takip edebilirsiniz.




    Yazının devamı...

    Hayat kısa kentli uçuyor

     

    @birdelimelodi Her gün iş çıkışı önünden geçiyorum ve aklımda sadece bu düşünce oluyor. Yalnız değilmişim teșekkürler.
    @nurccicek Tüm Ankara’nın hayali.
    @slothwr Bu şehre her gittiğimde sıkılmaktan benim de aklıma denemek geliyor eğlenirim belki diye.
    @seek_there Ceki çen abimiz yaptı o işi yıllar önce.
    @Atreyuna Jackie Chan misiniz acaba?
    @efsus2005 Her geçişte aynı şeyi düşünüyorum.
    @Meneyee Of şu tweeti nasıl ben atmadım yaa... Pişmanım.


    @batuhan_arisoy: Hadi biraz hayalleri yıkalım.


    @Caakdaniels: Terasından bu şekil görünüyor bu arada.

    BAĞLICA’DA İŞİ OLAN DENESİN

    @SharkingClub Bağlıca’ya iniliyor. İşin varsa o tarafta dene derim.
    @ZeneepS Bizim ofisin camından tam burası gözüktüğünden her gün bu konuşmayı yaparız genelde.
    @ehbenisaa Balkon şeklinde olduğunu duyunca çok üzülmüştüm.
    @yanginaysea Tüm Ankara’nın bunu hayal ettiğini biliyordum.
    @furkan06b Yok kardeş denedik kayılmıyor maalesef.
    @opppdedik En başından sonuna kadar bisikletle gidip sonra uçmak...
    @seinmania Paraşüt kullanarak yaparsanız uçtuktan sonra düşüşünüzü garantiye almış olursunuz, yıllardır planlıyorum bir gün gerçek olacak.
    @snrozmn Yaşasın yalnız değilmişim.
    @Burakdekisaca Hayat kısa @kendinesahip uçuyor.

    KISA KISA SOSYAL MEDYA

    @_________Aslnda Huzurun anlık tanımı; Miss kokulu çisil çisil yağmur, yumuşak bi’ hava, tan vakti ve kahvem. Saat bile denk gelmiş 06:06 #Ankara
    @aginbasak Ankara’yı sevmeyen de sevmeyeversin kardeşim, kimseyi ikna etmek zorunda olmadığımız gibi, Ankara’nın sevilme nedeni de güzelliğiyle ünlü bi şehir olması değil zaten.
    @twiitankara Düzgün bir Türkçe ile konuşan Ankaralıların sinirlenince şivesinin kayması.
    @ankarageddo Yüce rabbim Ankaralıyı yaratmış sonra demiş ki bunu çok dertli yarattık bi de oyun havasını yaratalım.
    @ankaramesken Düşünsene çıkıp geliyor, hem de şimdi. Ama imkânsız, çünkü bol soslu ssk yürüyemez.
    @serenciyas Ezhel Ankara’yı özleyince vov, ben özledim deyince yeter bıktık.



    ANKARA KARELERİ

    Ankara Kareleri’nin bu haftaki konuğu, Yiğit Frihat. Instagram hesabından takip edebileceğiniz @yigitfrihat, Ankara’da çektiği fotoğrafların yanı sıra pek çok kentten kareleri de beğeniye sunuyor. @yigitfrihat’ın paylaşımları arasında Bolu’dan Eskişehir’e, İstanbul’dan Çanakkale’ye pek çok fotoğraf yer alıyor.



    Yazının devamı...

    Cevapsız üç soru

    Cemrelerin koronavirüs karantinasında olduğu iddia edildi. Güneşe ateş ettikleri efsanesi dilden dile dolaşan hemşehrilerinin yöntemini Ankara ayazı üzerinde denemek isteyen Adanalı bir vatandaş, “Ankara’da soğuğa ateş eden ilk Adanalı olarak tarihe geçeceğim ama ateşli silahlara karşı olduğum için sadece hayal ediyorum” dedi. İkinci olarak, Ankaralının kullandığı ‘la’ ile popüler kültür ‘la’sının bir olup olmayacağı masaya yatırıldı. Popüler kültür ‘la’sı kulağı tırmalarken, ‘Ankara’nın kadim notası la’nın kentli tarafından kullanıldığında cümleye yedirildiği, var mı yok mu anlaşılmadığı tespiti yapıldı. Üçüncü soru ise; Başkent’in, ‘İllere Göre Risk Haritası’nda ‘çok yüksek riskli(kırmızı)’ iller arasında yer alması nedeniyle soruldu: ‘Gri diyenler utanıyor mu?’

    DÜŞEN CEMRELERİN AKIBETİ NE OLDU

    Kent, sabahtan akşama dört mevsimi yaşatan hava durumuyla kendine sosyal medyada yine geniş yer buldu. @ince_named, ‘D vitamini almak için harika bir yer. OSTİM sanayi’ notunu düşerken, daha D vitaminin vücuttaki emilim süreci tamamlanmadan gelen kar yağışı, kentliyi bir kez daha şaşırttı. İşte Twitter’daki paylaşımlar:
    @duayenn06 Ankara takıntılı eski sevgili gibi inatla kıştan çıkmak istemiyor.
    @Ankaragibiyizz Ankara’nın hava durumu ruh halimden daha dengesiz resmen kış ile yaz kavga ediyor gibi.
    @kilicogluali Ankara’ya düşen cemrelerin akıbetini bilen var mı? Korona karantinasındalar sanırım. Bu ne soğuk bir hava böyle.
    @sheyda2 #Ankara aralıksız kar yağıyor. Ben kış uykusuna giriyorum. Yaz gelince uyandırırsınız.
    @ankarahakkinda6 Ankara’yı etkisi altına alan kar ve tipi, seni etkisi altına alamayan ben ve tipim.
    @maviicadi Ankara’da soğuğa ateş eden ilk Adanalı olarak tarihe geçeceğim ama ateşli silahlara karşı olduğum için sadece hayal ediyorum.
    @lmehmetbayraml Ankara’da an itibariyle kış ile bahar karşı karşıya geldi. Galip önümüzdeki günlerde belli olacak...

    ANKARALI OLANLA OLMAYANIN ‘LA’SI BİR OLUR MU

    Kentlinin yanıt aradığı ikinci soru, “Ankaralı olanla olmayanın ‘la’sı bir olur mu”ydu. @komaturizm “Ankaralı olanla olmayan arasındaki ‘la’ nidası çok net ayrılıyor. Aile tarafımın la’si bambaşka mesela. Cümleye aşırı yedirilmiş, hiç var mı yok mu anlamıyorsun. Popüler kültür la’sı ise bambaşka. 20.50 bunu düşünüyorum” derken, konuyla ilgili diğer tespitler şunlar oldu:
    @Aysegl_dmr06 Fransızca’da la bebe bebek demekmiş. Bu da Ankaralı’lara kültürsüz diyenlere gelsin.
    @vibrasyonik Lütfen Ankaralı olmayanlar la demesin. Onlar la dediğinde içimden do re mi fa diyorum çünkü. Aynı etkiyi vermiyorsunuz.
    @Smeq0 Ne demek Telatabiler’deki La La Ankaralı değil.
    @zehraylmztr Ankaralı olamayan birinin ‘la bebe’ demesi nedense sinirimi bozuyor.



    GRİ DİYENLER UTANIYOR MU

    Malum, İllere Göre Risk Haritası’nda çok yüksek riskli iller arasında yer alan Ankara, bir süredir kırmızı. ‘Şehrimiz kırmızı bahtımız kara’ diyen @nocontextank’ın paylaştığı fotoğrafa, @canoguzzhan’ın yanıtı ‘Ankara gridir diyenler utanıyordur sanırım’ oldu. İşte haftanın koronavirüsle ilgili tespitleri:
    @Nazmiyeeltiki2 #Ankara Korona en çok da temas bağımlısı halkımızı vurdu. Konuşurken koluma giremeyen esnaf derdini anlatamıyor.
    @aysenurgoztasi Biz bütün Ankara korona olmuş olabilir miyiz ya sadece soruyorum.
    @hepuyku Bu maske bir tek Ankara’da yaşayanlara yaradı asla sümüğüm donmuyor.
    @daphneguzel Zaten laz burnum yüzünden yarım oksijen alıyorum, çift kat maske de takıp baygınlık geçirmeye hazırım. Bekle beni Ankara!
    @Ayssr3 Birkaç yıl sonra kullanılmayan bir çanta ya da bir montu karıştırırken elimize bir maske gelse, ‘Allah’ım ne günlerdi, nasıl atlattık çok şükür’ desek. Heyecandan maskeyi bağrımıza bassak güzel olurdu. #Ankara
    @aklapakla1 Işıklı maske yapmışlar ışıklı. Işığının rengi değişiyor, şarj ediliyor falan. Ankara için ideal.

    ANKARA KARELERİ

    Ankara Kareleri’nde bu hafta, çizerlerin gözünden ve kaleminden Başkent var. @nagodanyelart,



    Başkent’in simgelerinin yer aldığı çalışmasını, “Benim gözümden Ankara” açıklamasıyla paylaşmış. @ankaraahavasi, @tugba_ylmaz_’ın Erzurum Oteli çizimine,



    “Uzun süre bakınca balık kokusu geliyor” notunu düşmüş. İlgiyle takip ettiğim çizer @kiymetergocen ise;



    BAŞkaKENT ANKARA II sergisinde yer alan çalışmasını paylaşmış ve “Ankara’nın çok sevdiğim yerlerinden biri olan kale civarını resimledim” demiş.

    Yazının devamı...

    Ödüllü dezenfeksiyon

     



    National Geographic Türkiye resmi hesabı @natgeotvturkiye, paylaştığı fotoğrafa şu notu düştü: “@fdilekuyar’ın objektifinden / Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin dezenfeksiyon çalışmalarından bir kare. National Geographic Your Shot fotoğrafçısı Dilek Uyar, pandemi süreci boyunca gece gündüz toplu taşımaları ilaçlayan ekipleri fotoğrafladı.” Gönderiyi retweet’leyen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı @mansuryavas06 ise “Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak, Türk kadınının başarı karesinde yanında olmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz” dedi.

    GÜZEL OLDUĞU KADAR ÜRKÜTÜCÜ

    İşte Dilek’in başarısına sosyal medyadan gelen yorumlar:
    @Gzmdrl9 Sanki başka bir dünyadan gibi, harika fotoğraf.
    @CanerCANDEMR Çok başarılı bir kadraj, güzel bir ışık oyunu ve sonuç.
    @BesirEktiren Bu fotoğraf karesi aynı zamanda tarihe de tanıklık edecek. Yüz yıl sonra bu fotoğrafa bakan bir göz, ‘Ha evet pandemi yıllarında çekilmiş’ der. İnsansız bir gar, yalnızlık ve ışığın umut kapısı olduğu bir foto.
    @Ssema_sema Başarı karesi hepimizi gururlandırdı. Denemek, başarmak, başarının görülmesi, gösterilmesi ve desteklenmesi ne kadar kıymetli.
    @rioca88 Fotoğraf çok güzel olduğu kadar ürkütücü. Sanki kıyamet sonrası bir havası var. Çok hoşuma gitti.
    @Kralyanist Film afişi gibi görünüyor.
    @Harogatari Ankara’da çekilmiş en güzel foto olabilir.
    @berathelvacii Hollywood film afişi gibi.
    @kagancoskunses O an. 21. yüzyılın ölümsüz anlarından biri olarak tarihe geçecek. Tebrikler!



    ‘ÇİRKİN’ DİYENLERE BİRKAÇ KARE BIRAKTIM

    Öte yandan @FDilekUyar, “Ankara’ya çirkin diyenlere birkaç fotoğraf bıraktım” notuyla şu kareleri paylaştı.



    İŞTE BUNU KISKANDIM

    Twitter hesabından, Sıhhiye’deki Hitit Güneş Kursu Anıtı önünde çekilen bir kareyi paylaşan @oykulemk, gönderiye “Bugün bundan olmuş” notunu düştü. İlginç paylaşıma çok sayıda yorum geldi:



    @ozgeaksoys 34 yıldır Ankaralıyım, hiç aklıma gelmedi.
    @smyyduven İlk başta heykele poşet mi asmışlar dedim ya.
    @beeyore Oraya iniş ve çıkışın videosu olmalıydı.
    @rosechina__ Nasıl çıktın kız oraya?
    @sntfree Yok artık ya.
    @uzaydakielf Gelinlikle Sıhhiye Meydanı’nda poz vermek... İşte bunu kıskandım.
    @benrumeyssa Dış çekim yapılacak yerler tam liste: 1) Keçiören şelale. 2) Sıhhiye Güneş Kursu Anıtı.
    @d_mujgan Bu zamana kadar gördüğüm gelin fotoğraflarının en güzeli.
    @ankarahavadis Hitit Güneş Kursu’nda düğün fotoğrafı çektirmek mi? “Gerek Var mıydı?” köşemizde bugün...



    *Developer Student Clubs (DSC), Google geliştirici teknolojilerine ilgi duyan ve kendini geliştirmek isteyen öğrenciler için üniversite tabanlı topluluk gruplarıdır.

    KİGEM PROGRAMI BİN 894 ÖĞÜN MAMAYA DÖNÜŞTÜ

    Gazi Üniversitesi bünyesinde iki yıldır etkinliklerini sürdüren DSC Gazi öğrenci topluluğu, geliştirici yazılım teknolojilerine ilgi duyan bireyleri bir araya getiriyor. Topluluk, Programlamaya Giriş Kampı, Arduino ve Robotik Kampı, Career Steps Programı gibi etkinlikler düzenliyor. Instagram üzerinden de takip edebileceğiniz @dscgazi, son olarak Kişisel Gelişim Merkezi (KİGEM) programı kapsamında, kriz yönetiminden etkili iletişime, sürdürülebilir motivasyondan liderliğe pek çok konuda eğitimler gerçekleştirdi. Öte yandan, KİGEM’e başvuran her katılımcı adına sokakta yaşayan bir kediye bir öğün, toplam bin 894 öğün mama bağışlandı.

    Yazının devamı...