Borcunuzu taksitle ödeyebilirsiniz

Soru: Bugüne kadarki yapılandırmalardan yararlanamadım. 2018 mart ayından bu yana Bağ-Kur primlerimi ödemiyorum. Yapılandırma yaptığımda 18 taksitle borcumu ödeyeceğim zaman borcumun ne kadarı silinir. Bir de aylık ne kadar öderim? Rıdvan K.

Haberin Devamı

Cevap: Öncelikle borcunuz silinmiyor, yeniden yapılandırılıyor. Ayrıca ana prim borcunuza uygulanacak gecikme cezası ve gecikme zammı Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) değişim oranı ile güncelleniyor. Yapılandırma için başvurup, borcunuzun hesaplanması gerekiyor. Bugün akşama da kadar da başvuru yapmalısınız. Taksitle öderseniz belirli bir katsayı uygulanıyor. 18 taksit için uygulanacak katsayı, 1.27. Örneğin, toplam borcunuz 10 bin lira çıktı, 12 taksit katsayısına göre borcunuz 12.700 lira olacak ve bunu da 12 taksitte ödeyebileceksiniz.

DURDURULAN SÜRELER EMEKLİLİĞE SAYILACAK

Soru: Bağ-Kurluyum ve 2018’de prim borçlarım silindi ve hizmet sürem durduruldu. Yapılandırmadan yararlanırsam geçmişte durdurulan sürelerimi
geri kazanacak mıyım?
Muhittin B.

Haberin Devamı

Cevap: Yapılandırma için başvurmanız halinde daha önceki kanunlar nedeniyle hizmet süreleri durdurulan Bağ-Kurlular, yapılandırma yaptıklarında durdurulan sigortalılık süreleri için ödeyecekleri prim tutarlarını hesaplattırıp, borçlarını ödemeleri halinde, sigortalılıkları durdurulmamış sayılacak ve bu süreler sigortalılık süresinden sayılacak. Bu imkandan yararlanmak için 1 Kasım’a kadar müracaat edip, 30 Kasım’a kadar da bu borcunuzu tek seferde ödemeniz gerekiyor.

SAĞLIK PRİM BORCUNU YAPILANDIRABİLİRSİNİZ

Soru: Bugüne kadar genel sağlık sigortası için başvuruda bulunmadım. Aktif çalışmıyorum, sigortam yok. Tedavilerimi özel hastanede oluyorum. Özel sağlık sigortam var. Genel sağlık sigortasına girmek istiyorum. Yapılandırmadan yararlanabilir miyim? Ne yapmam lazım? Geçmiş borçlarımın tamamını ödeyecek miyim? Suna P.

Cevap: Yapılandırmadan yararlanabiliyorsunuz. Genel sağlık sigortası prim borçları için yapılandırmanız için başvuru yapmanıza gerek yok SGK tarafından otomatik olarak yapılandırılıyor. 30 Nisan 2021’den öncesine ait genel sağlık sigortası prim borcunuzu 31 Aralık tarihine kadar anaparasını öderseniz geçmiş borcunuz için faiz alınmayacak, faizin tamamı silinecek.

GELİR TESTİNE GİRMENİZ GEREKİYOR

Soru: 2020’nin Temmuz ayına kadar çalıştığım için genel sağlık sigortası primlerim yatıyordu. Temmuz ayından bu yana çalışmıyorum, prim borcunu da ödeyecek durumda değilim. Devlet bizim gibilerin primlerini ödüyor, bunun için ne yapmam lazım? Geçmiş borçlarım silinecek mi?
Ali Rıza K.

Haberin Devamı

Cevap: Ödeme gücünüz yoksa 30 Kasım’a kadar bulunduğunuz ildeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gelir testi için başvurabilirsiniz. Gelir testi sonucuna göre hane içindeki kişi başına gelir asgari ücretin üçte birinden az ise hem geriye dönük genel sağlık sigortası prim borçlarınız silinecek hem de bundan sonrası için sağlık sigortası primlerinizi devlet karşılayacak.

Yazarın Tüm Yazıları