Asgari ücretlinin maaşı düşer

Soru: SSK girişim 1997, benden istenen prim 5825 gün. Ocak 2021 dahil toplam primim 7791 gün. Bütün primlerin asgari ücretten ödendi. 1974 doğumluyum. 25 hizmet sürem 2022’de doluyor. Tavandan prim ödenmiyorsa emekli maaşım düşer mi? Cihan Y.

Haberin Devamı

Cevap: 25 yıl çalışıp, 5825 gün prim ödemeniz halinde 56 yaşında emekli oluyorsunuz. Prim gün sayınız ve çalışma yılınız yetiyor ancak yaşa takılıyorsunuz. Bu durumda 9 yıl sonra emekli olabilirsiniz. Asgari ücret ve asgari ücretin biraz üzerinde maaşla çalışanlar emekli olmayıp, yüksek maaş alabilmek için daha fazla çalıştıklarında emekli maaşları düşer.

17 MART TARİHİNİ BEKLEYECEKSİNİZ

Soru: Emekli çalışanım. Şirket, Ocak 2021 itibari ile ücretsiz izine yolladı. Sonrasında ücretsiz iznimin devam ettiği söylendi. Tazminat hakkımı isteyebilmem için ne yapmalıyım? Tevfik İ.

Cevap: İşverenin çalışanı ücretsiz izne çıkarma hakkı bulunuyor ve çalışanı işten çıkarma yasağı 17 Mart tarihinde bitiyor. Emekli olduğunuz için ücretsiz izinde olanlara ödenen nakdi ücret desteğinden de yararlanamıyorsunuz. Bu durumda kıdem tazminatınızı da talep edemezsiniz. 17 Mart tarihini bekleyeceksiniz.

Haberin Devamı

ANNE-BABADAN AYLIK ALAMAZSINIZ

Soru: Hem annem hem de babam emekli sandığı emeklisi, trafik kazasında, 2006 yılında vefat ettiler. 2012 yılından beri eşimden ayrıyım. Her ikisinden de aylık bağlanabilir mi? Burçak B.

Cevap: Hem annenizden hem de babanızdan aynı anda yetim aylığı alamazsınız. Her ikisi de memur emeklisi olduğu için tercih ettiğiniz aylığı alırsınız ki, bu da tercih edilen en yüksek aylık olur. Yani hangisinin ölüm aylığı yüksekse onu alabileceksiniz.

ZAMANAŞIMI SÜRENİZ DOLMADI

Soru: 2013 yılında SGK’dan emekli oldum. Öncesinde emekli sandığına bağlı hizmetim vardı. Emekli sandığına tabi olduğum ilk dönemde askerliğimi borçlanarak ödedim. Emekli sandığına bağlı olarak çalıştığım dönemdeki ikramiyemi alabilir miyim? SGK’dan emekli olurken çalıştığım iş yerinden tazminat almadım, bana muhasebeci bir şey imzalattı. Tazminat alabilir miyim? U. Bakkaloğlu

Cevap: Emekli olurken hizmet süreleriniz birleştirilmiştir ve öyle emekli olmuşsunuzdur. Geçmişe dönük ikramiyenizi alamazsınız. SGK’dan emekli olurken çalıştığınız işyerinizden, bir yıldan fazla çalışmışsanız kıdem tazminatınızı almanız gerekiyordu. İmzaladığınız belge istifa olabilir. Kıdem tazminatı için henüz zamanaşımı süresini tamamlamadınız. İstifa ettiyseniz de tazminat alamazsınız. Yine de hukuk yoluna başvurabilirsiniz.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları