18 yaş öncesi emeklilikte hesaba katılmaz

Soru: 1972 doğumluyum, sigorta başlangıcım 19.6.1989, ancak o tarihte henüz 18 yaşını doldurmamıştım. Prim gün sayım 9300. Ne zaman emekli olabilirim? Mümin B.

Haberin Devamı

Cevap: Sizin durumunuz özelinde 18 yaşından önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olanların sigortalılıkları 18 yaşını doldurdukları tarihte başlamış kabul ediliyor. Ancak 18 yaş öncesi prim gün sayısı emeklilik hesabındaki prim gün sayısına eklenir, sigortalılık süresi ise 18 yaşını doldurduğunuz tarih olarak ele alınır. Bu durumda sigorta başlangıcınız 1989 değil, 1990 yılı olacaktır. 25 yıl çalışıp, 52 yaşında emekli olacaksınız demektir. Prim gün sayısı açısından ise sorununuz bulunmuyor.

13 YILLIK TAZMİNAT ALACAKSINIZ

Soru: 15.4.2003 tarihinde bir şirkette işe başladım, Kasım 2016 tarihinde kendime dair iş yeri açtığım için işten çıkartıldım. Sigorta giriş tarihim, 1999. Benim bu iş yerinden tazminat alma hakkım var mı? Ayhan Ö.

Haberin Devamı

Cevap: İşveren sizi işten çıkarttıysa ve bu çıkartma da iş kanununa aykırı hallerden değilse, kıdem tazminatı alma hakkınız var. Şirkete 2003 yılında girmişsin, 2016 yılında işveren işten çıkarmış. Bu durumda şirketten 13 yıllık tazminat alacaksınız.

ANNENİZ ÖLÜM AYLIĞI ALABİLİR

Soru: Abim 11.1.2021 tarihinde vefat etti. Malulen emekliliği vardı. Babam sağ ve SSK emeklisi, 2.500 TL maaş alıyor. Ölen abimin maaşını ev hanımı anneme bağlatabilir miyiz? Erol T.

Cevap: Ölen sigortalının anne ve babası sigortalının eş ve çocuklarından artan bir hissenin bulunması halinde emekli maaşından yararlanabilir. Gelirin de asgari ücretin net tutarından az olması ve başka gelirin olmaması halinde emekli aylığından yararlanılabiliyor. Eğer anneniz 65 yaşın üstünde ise bu şartları taşıması halinde sigortalının eşinden geriye artan hisseye bakılmıyor, artan hisse olmasa bile ölüm aylığı bağlanıyor.

YETİM AYLIĞINIZ ETKİLENMEZ

Soru: Yaşını doldurduğu halde prim gün sayısını tamamlayamadığı için birikmiş SSK primlerini iade almak isteyen boşanmış-dul kadınlar babalarından yetim aylıklarını almaya devam edebilir mi? Sezin Ç.

Cevap: Prim iadesi ile yetim aylığının bir ilişkisi yok. Yaş şartını yerine getirseniz bile ödediğiniz primler emekli olmaya imkan tanımıyorsa prim iadesi talep edilebiliyorsunuz. Dolayısıyla maaş bağlanmıyor. Bu durumda yetim aylığınız etkilenmez.

Haberin Devamı

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ARTTI

Soru: Kısa çalışma ödeneği alıyorum. Ocak ayında 1366 TL aldım, zamlı ödenek yatırılmadı. Zam tutarı beni kapsamıyor mu, hatalı giriş mi yapıldı? Fatih K.

Cevap: Kısa çalışma ödeneğine asgari ücret zammı ile birlikte arttı. 2021 yılında en yüksek kısa çalışma ödeneği miktarı 5.366 liraya yükseldi. Alacağınız ödenek işvereninin çalışma süresine göre değişiyor. Aldığınız kısa çalışma ödeneğinin de artmış olması gerekiyor.

ENGELLİ EMEKLİLİĞİNDEN YARARLANABİLİRSİNİZ

Soru: 30.1.2002 işe giriş tarihim, yüzde 40 engelim var, yüzde 40 da vergi indirimim var. Prim gün sayım 4580. Ne zaman emekli olabilirim?
Nuri Ç.

Cevap: İşe giriş tarihinize ve engelli durumunuza göre 19 yıl çalışıp, 4240 gün prim ödemeniz halinde emekli olabiliyorsunuz. Prim gün sayınız yeterli, işe giriş tarihinize göre eğer eksiksiz çalışmışsanız bu yılın sonunda 19 yılınız da doluyor. Emekli olabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları