Söküme gelecek uçak gemisi kabus mu yüklü

ALİAĞA’nın ekonomisinde önemli yer tutan gemi söküm tesislerine getirilecek emekli bir gemi var gündemde bu aralar. İddiaya göre Brezilya Donanması’nda görev yapan ve 600 ton, dünyada sağlığa zararlı olduğu kabul edilmiş asbest barındıran “Nae Sao Paulo” adlı uçak gemisi, sökülmek üzere Aliağa’ya getiriliyormuş.

Haberin Devamı

 

 


DÖRT BAKANLIĞA SORU ÖNERGESİ
TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, dört bakanlığın yanıtlaması istemiyle soru önergesi vererek, konuyu Meclis gündemine taşımış. Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, “Söküm işlemini yapan işletmelerde asbestin öncelikle o bölgeye vereceği zarara ilişkin hangi ön çalışmalar yapıldı?” diye sormuş.
MİKTARDA CİDDİ FARKLAR VARDIR
CHP’li Bakan, söküm için Türkiye’ye getirilecek uçak gemisinin 600 ton asbest barındırdığı iddiasının doğruluğunu da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na sormuş: “Sökülmek üzere ülkemize getirilen gemilerin parçalanmadan önceki kontrollerinde saptanan asbest miktarı ile dış kaynaklardan alınan veriler arasında ciddi farklar olduğu belirtilmektedir. Söz konusu duruma ilişkin alınan tedbirler nelerdir?”
HANGİ SAĞLIK ÖNLEMLERİ ALINDI
İzmir Milletvekili Bakan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na, “Asbest içeren gemilerin söküm işlemlerinin yapıldığı işletmelerdeki işçilerin çalışma koşulları ile ilgili hangi tedbirler alınmıştır”, Sağlık Bakanlığı’na da, “Halk sağlığı konusunda karar vericiler arasında olmak için bir çabanız olacak mı? Diğer bakanlıklarla koordinasyon ve iş birlikleriniz neler” sorularını yöneltmiş.
ÇEVRECİLER ŞİMDİDEN DEVREDE
Aliağa Çevre Platformu’ndan (ALÇEP) bir grup da, Liman Başkanlığı’na bir dilekçe vererek gemiyle ilgili bilgi istemiş, sökümü engellemek için yargı yoluna gidilebileceğini bildirmiş. Üyeler, 2006’da Otopan, 2015’te Kuito gemileriyle ilgili bazı bilgileri öne sürmüş:
GEÇMİŞ İKİ OLAY ANIMSATMASI
“Otopan gemisinde de asbest vardı. Bakanlığın söylediği bir değil, net 10 ton, brüt 60 ton asbest barındırıyordu. Hiçbir ülke bu gemiyi sökmeye yanaşmayınca yedi yıl Amsterdam limanında bekletilmişti. Ardından da Aliağa’ya gelmişti. Fakat sivil toplum örgütleri kamuoyu oluşturmuş gemi yüksek maliyetle asbestten temizlenerek limanımıza tekrar girmişti. Kuito da söküm için Aliağa’ya getirilmiş, kamuoyu oluşturulmuş, dava açılmış, gerekli girişimler yapılmış fakat geminin parçalanmasının önüne geçilememişti. Gemi söküldükten 6 ay sonra çıkan mahkeme kararı ‘sökümü tehlikelidir’ yönünde olmuştur.”
Aliağa’ya getirileceği ileri sürülen gemiyle ilgili iddia ve gelişmeler özetle böyle. Dilerim halk ve çevre sağlığı adına her türlü önlem alınacaktır, iç rahatlatacak açıklamalar yapılacaktır. Herkese kolay gelsin!

-----

Haberin Devamı

BİR DUYURU
Şarkılarını banyo
yerine koroda söyle

Haberin Devamı

KARŞIYAKA Sanat Derneği’nin bir duyurusu ilişti gözüme. Özetle, “Şarkılarınızı evde, banyoda, orada, burada söylemeyin” diyerek koroya çağırıyorlar. İlgilenenler için tel: 0544 735 19 12

-----

SÖZ
SİZİN

BİR YAKINMA
Çekiciler her gün
bir-iki araç götürüyor

KONAK, Mehmet Ali Akman Mahallesi’ndeki Teğmen Ali Rıza Akıncı Parkı evimin karşısındadır. Trafik çekici araçları aşağı yukarı her gün, park giriş noktalarına park ettikleri gerekçesiyle bir, iki aracı alıp götürmekte. Götürülen araçların sahiplerini tanımam. Ama, empati yaparak burada büyük bir yanlışlık ve haksızlık yapıldığını düşünüyorum, vicdani rahatsızlık duyuyorum.
KESİNLİKLE ENGELLEME YOK
Park çevresinde beş, altı noktada kaldırım taşları yol seviyesine indirilmiş durumda. Aracınız bu noktalardan birinin önünde ise yandınız demektir. Akşam bıraktığınız aracınızı sabah bulamazsınız. Trafiği tehlikeye düşüren, engelleyecek şekilde park edilen araçlar elbette çekilmelidir. Buradan çekilen araçların ne insanların parka girişini, ne de trafiğin akışını engellemesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir.
BURADA YAŞADIĞINIZI DÜŞÜNÜN
Ayrıca, parkın çevresi duvarla ya da tel çitle çevrilmiş değil ki. Dileyen zaten dilediği noktadan parka girebiliyor. Zira buradaki kaldırımın yüksekliği ancak 10- 12 santim kadar. Demem o ki, parka giriş için insanlar illaki o beş, altı noktayı kullanmak zorunda değil. Lütfen bir an için, had safhada otopark sorunu olan bu semtte yaşadığınızı, akşam bıraktığınız aracınızın sabah yerinde olmadığını düşünün... O zaman, buralardan araç çekmenin hizmet değil, zulüm olduğu daha iyi anlaşılacaktır. (Ahmet GÜNGÖR)

Yazarın Tüm Yazıları