Bu vahametin farkında mısınız?

Beyaz Baston Görme Engelliler Farkındalık Haftası’nın içindeyiz. Bursa’da görme engelliler için yerleştirilen kabartma yolların trajik halini çeşitli fotoğraflar eşliğinde Bursa Uygar Görme Engelliler Derneği Feyaz Ocak anlatacak biz aktaracağız. Sonra soracağız size “Bu vahametin farkında mısınız?” diye...

Haberin Devamı

Bu vahametin farkında mısınız
Bu vahametin farkında mısınız
Bu vahametin farkında mısınız
Bu vahametin farkında mısınız
İçinde bulunduğumuz hafta (07 – 14 Ocak) tüm dünya genelinde görme engeli olan kardeşlerimize değer verildiğini hatırlatmak anlamında ‘Beyaz Baston Görme Engelliler Farkındalık Haftası’ olarak kutlanmaktadır. Bu kıymetli farkındalık sahiplenmesi bizde, yalandan öteye gidemedi maalesef... En azından ben böyle düşünüyorum! Mesela; görme engelli vatandaşlarımızın kullanması için hizmet olarak sunulan ‘özel kabartmalı yön taşları’ için belki yüzlerce kez konu yaptık. Onlarca kez manşetten yayımlanan haberimizle ‘bu mu değeriniz?’ diyerek Bursa gündeminde en çok konuşulan olduk.

DİKKATE ALINMADIK!

Olduk da ne oldu, dikkate mi alındık? Yalan Taşları diye tarif ettiğim ‘özel kabartmalı engelli vatandaş yürüme yollarının’ amacını ne bu işi üstlenen yetkililer, ne taşları döşeyen çalışanlar biliyor. Vaziyet böyle olunca vatandaşın da umuru olmuyor! (Çok ama çok azımız istisna) Çünkü samimiyet yok ortada. Mevzu bundan ibarettir. Yaşam denen döngünün en zor imtihanına tabi tutulan görme engeli bulunan kardeşlerimizi bizler çok seviyoruz Sizlerin dertlerini ‘derdimiz bileceğiz’ buna söz veriyoruz. Hürriyet Bursa ailesi olarak haftanızı candan tebrik ediyor ve bir kez daha soruyoruz: SORUNUN FARKINDA MISINIZ?.

Haberin Devamı

HİÇBİRİMİZ O KABARTMALARA GÜVENMİYORUZ

Bu vahametin farkında mısınız
Bursa Uygar Görme Englliler Derneği Başkanı Feyaz Ocak sözde görme engelliler için hizmet olarak yerleştirilen kabanrtma yollar hakkında bakın neler diyor:
“Yollarda görme engelliler için koyulan taşlar bugüne kadar hiç onarılmadı. Yolları hem kötü durumda hem işgal altında. Görme engelliler için koyulan taşların olduğu yerlere araba park ediyorlar. Esnaf, masa çıkarıyor. Mağazalar sıtaş stantlarını bu kaplamların üzerine koyuyor. Hiçir görme engelli Bursa’da bu kabartmalara güvenerek yürümüyor.”

‘RİCA EDİYORUİZ’

“Biz hem sayın Büyükşehir Belediye Başkanı hem ilçe belediye başkanlarından özellikle duyarlı olmalarını rica ediyoruz. Görme engelliler için kabartma yollardaki işgali durdursunlar. Bursalılardan da duyarlılık bekliyoruz. Çünkü önümüzü görmüyoruz. Bu taşlar bizim için harita gibi. Ama bu kabartmalara güvenerek yürürken birden bir arabaya çarpıyoruz. Bazen yol bitiyor. Bazen bir elbise standına çarpıp yuvarlanıyoruz. Bazen de kabartma yolun ortasında bir direkle çarpışıyoruz. Aramızda hastanelik olanlar var. Bu yüzden dediğim gibi bu yollara güvenerek yürümüyoruz. Biliyoruz ki bu yollara güvenirsek mutlaka bir maraz çıkacak. Ayrıca başkanlardan bir ricamız daha var. Otobüs duraklarına sesli sistem istiyoruz. Nereye gideceğimizi bilemiyoruz. Duraktakiler yardım etmese yolumuzu bulamayız. Durakta yalnız kalmaya korkuyoruz.”

Haberin Devamı

‘OTOBÜSLERE BİNEMİYORUZ’

Bursa’da sadece görme engelliler değil bedensel engellilerin de sorunlar yaşadığını belirten Ocak, özellikle halk otobüslerinden yakınyor ve “Bedensel engelliler halk otobüslerine binip inemiyor. Akülü arabalarda sıkıntı yaşıyorlar” diye konuşuyor.

 DEVRİLMİŞSE DEVRİLMİŞTİR!

Bu vahametin farkında mısınız
Hürriyet Bursa gazetesi okuru Ayça Kılıç, özetimle şöyle diyor: “Ailemle birlikte seyahat için gittiğimiz İzmir’den dönüyorduk. Büyükşehir Belediyesi Nilüfer ilçesi sınırları içinde bulunduğumuz sırada Bursa, Küçük Sanayi Sitesi önünden geçiyorduk ki yol boyundaki yeşil alan üzerine dikildiği belli olan devasa bir tabelanın kaldırımın üzerine devrilmiş olduğunu gördük. Ya o an oradan birisi geçiyor olsaydı…”
Ayça Kılıç, gördüğüm kadarıyla birisinin üzerine devrilmemiş ki! Haber değeri olmayan bir konu bu… Tabela bu devrilir de, düşer de... Devrilmişse devrilmiştir, devrilmemişse devrilmemiştir!

Haberin Devamı

DİREK DARBE ALMIŞ

 Bu vahametin farkında mısınız
Hürriyet Bursa gazetesi abonesi tekniker Sinan Şensoy’un e-postasını aktarıyorum: “Osmangazi ilçesi Haşim İşcan Caddesi üzerindeki (Burbak Kapalı Otoparkı yanı) yeşil alanda bulunan aydınlatma direği darbe almış. Komuta şalteri dışarıya taşmış. Bu sebepten dolayı da direk riskli hale gelmiş…”
İlgililerin dikkatlerine diyerek…

 HÜRRİYET BURSA YAZIYOR SORUNLAR ÇÖZÜLÜYOR

 ASANSÖR ÇALIŞIYOR

Bu vahametin farkında mısınızBu vahametin farkında mısınız

ÇAĞRI BUTONU OLMAYAN ASANSÖR başlıklı (BUSKİ hizmet binası önü) şikâyetimizdeki sorunların yayımımızdan sonra giderilmiş olduğunu gördüm. Yaptığım kontrol neticesinde; butonun takıldığını, asansör periyodik kontrol çizelgesinin KULLANILAMAZ uyarısından KULLANILIR ibaresine dönüştürüldüğünü ve asansörün de sorunsuz olarak çalıştığını test ederek kontrol ettim. Değerli hemşehrilerimize hayırlı olsun…

Haberin Devamı

ARTIK KALDIRIMI KULLANABİLİRİZ

Bu vahametin farkında mısınızBu vahametin farkında mısınız
KALDIRIMLARI KULLANMAK BİZLERE HARAM MI başlıklı yayımımızdaki engelin kaldırılmış olduğunu gördüm. (Nilüfer ilçesi Çeyiz Sokak) Civar esnafının “Ne işe yaradığı meçhul olan o paslı demir engelinin en az on yıldır oradaydı…” dediği engel artık yok. Gerçi, demirin bağlantı aparatı olan kalıp taşı yine bir engel olarak kalsa da; şükür milyon kere.

MÜCADELEYE DEVAM

Osmangazi Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ‘ÇÖPLÜKBEY MİSAFİR ALIMLARINA DA BAŞLAMIŞ’ başlıklı yazımız üzerine açıklama göndermiş: “Yazıda bahse konu olan Hamitler Mahallesi Kutlukbey Caddesi’nin kenarına çöp, moloz vb. malzeme döktüğü tespit edilen şahıslar hakkında son 3 aylık dönemde 5326 sayılı Kabahatler Kanunun ilgili maddesi gereğince belediyemiz Zabıta Müdürlüğü ilgili ekiplerince idari yaptırım karar tutanakları düzenlenmiş olup, konunun takibine ve yasal işlemlere devam edilmektedir. Ayrıca söz konusu römork da yine Zabıta Müdürlüğü ilgili ekiplerince 09.12.2021 tarihinde kaldırılmıştır. Şehrimizde çevre ve insan sağlığını tehdit eden her türlü çöp, moloz ve döküntüye karşı 7/24 kesintisiz hizmet veriyor, ‘Osmangazi’de moloza geçit yok’ sloganıyla ekiplerimizle mücadele ediyoruz. Konuya duyarlılığınıza teşekkür eder, iyi çalışmalar dileriz.”
Açıklamanız için teşekkür ediyorum Osmangazi Belediyesi. Mücadelenizde kolaylıklar diliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları