İzmir Gaziantep arasında İlmikler daha da sıklaştı

Yıllardır halıcılıkta İzmir ile Gaziantep arasında köprü kurmak adına mücadele veren Halımder Başkanı Abdullah Naci Ölçen, “Bunu başardık. Şimdi de DOMOTEX Turkey’in bir ayağının İzmir’de olması için çalışacağız” dedi.

Haberin Devamı

 

SON dönemde İzmir ile Gaziantep arasında başlayan ortak proje üretme kültürüne bir yenisi daha eklendi. İzmir Ticaret Odası (İZTO) ile Halıcılar ve Yer Döşemecileri Derneği (Halımder) işbirliğinde 128 kişilik İzmir heyeti, 14-17 Mayıs arasında Gaziantep’te düzenlenen Uluslararası Halı ve Zemin Kaplama Fuarı DOMOTEX Turkey’e çıkarma yaptı. Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 nedeniyle iki yıl ara verilen DOMOTEX Turkey, pandemi sonrası sektöründe yapılan ilk fuar oldu. Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi’nde yapılan, Türkiye’den 168, 14 ülkeden de 48 firma katılım gösterdiği fuarda İzmir heyeti ise hem sektördeki gelişmeleri yerinde görme fırsatı yakaladı hem de önemli ticari işbirliklerine imza atarak kente döndü.

Haberin Devamı

İzmir Gaziantep arasında İlmikler daha da sıklaştı

PANDEMİ SONRASI İLK FUAR
Halımder ve İZTO Halı, Zemin ve Duvar Kaplamaları Meslek Grubu Komite Başkanı ve Meclis Üyesi Abdullah Naci Ölçen, Gaziantep Ticaret Odası, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği, Gaziantep Halıcılar Odası ve Deutsche Messe Hannover Fairs Türkiye Fuarcılık A.Ş. işbirliğiyle düzenlenen DOMOTEX Turkey’in iki yıldır pandemi nedeniyle yapılamadığını dile getirdi. Ölçen, “Deutsche Messe Hannover Fairs’in bu alanda dünyada düzenlediği üç fuar bulunuyor. Ocak ayında Almanya’nın Hannover kentinden düzenlenen DOMOTEX-Uluslararası Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı, diğeri ise Şangay’da yapılan DOMOTEX Asia/CHINAFLOOR, Asya-Pasifik Uluslararası Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı. Pandemi sonrası bu üçlü fuar serinin ilki Gaziantep’te oldu. Bu nedenle de hem Türkiye’den hem de yurtdışından oldukça fazla katılımcı geldi. Gelenlerin çoğu da ticari bağlantılar yapmak için Gaziantep’deydi. Bu yönüyle bu fuarın ayrı bir önemi vardı. Uluslararası katılımın oldukça yüksek olduğu fuar, oldukça verimli geçti” dedi.

İzmir Gaziantep arasında İlmikler daha da sıklaştı

 

Haberin Devamı

* Doğal mineraller içeren ve ortamın ışığıyla kendi kendini temizleyen nano-halılar ile susuz üretim teknolojisiyle üretilen halıların dikkat çektiği DOMOTEX Turkey’de İzmir’den de üç firma stant açtı. Halımder de stant açan Milimmetrik Halı, Agora Halıcılık ve Dolce Vita Halı’ya teşekkür plaketi verdi.

 

 

BİR AYAĞI İZMİR’DE OLSUN
Abdullah Naci Ölçen, yıllardır halıcılıkta İzmir ile Gaziantep arasında köprü kurmak adına mücadele ettiğini ifade ederek, “Bugün geldiğimiz noktada bunu başardığımızı görüyoruz. Şimdi bu köprüyü daha da güçlendirmek istiyoruz. Halı ve Zemin Kaplama Fuarı daha önce İstanbul’da düzenleniyordu. Bu fuarın, dünya halı üretiminin yüzde 40’nı gerçekleştiren Gaziantep’e taşınması için İzmir itici güç oldu. Şimdi DOMOTEX Turkey’in bir ayağının İzmir’de yapılmasını istiyoruz. Bunun için girişimlere başlayacağız. İzmir Ticaret Odası Başkanımız Mahmut Özgener ile konuyu konuşacağız. Onun da takdiriyle bir girişimde bulunacağız. Belki bu fuara bağlı İzmir’de de ‘Halı Günleri’ temasıyla bir organizasyon yapılabilir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İzmir Gaziantep arasında İlmikler daha da sıklaştı

BATIYA AÇILAN KAPI AVANTAJI
Halı ve zemin kaplama sektörünün İzmir ile yöresinde çok hareketli olduğuna dikkat çeken Abdullah Naci Ölçen, hem makine hem de el halıcılığı anlamında İzmir başta olmak üzere Uşak, Manisa ve Balıkesir hattında önemli bir pazarın olduğunu dile getirdi. Ölçen, şöyle devam etti:
“Hem bu birikim hem de İzmir’in sahip olduğu avantajlarla DOMOTEX Turkey ile aramızda kurulan köprünün daha da güçlenmesini istiyoruz. İzmir, Anadolu’nun batıya açılan kapısı. Avrupa ve Afrika’ya da çok yakın. Bir liman kenti. Konaklama avantaj ve seçenekleri, uçak destinasyonu zenginliği gibi seçeneklerle de bu işe talibiz. Amacımızda sektör olarak Gaziantep ile işbirliklerimizi daha da güçlendirmek. Geçtiğimiz günlerde İZTO da Gaziantep’teydi ve iki kent arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesi adına bir protokol imzalandı. Bizim isteğimiz de bunun bir parçası olabilir.”

Haberin Devamı

İzmir Gaziantep arasında İlmikler daha da sıklaştı


HEDEF 4 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
GAZİANTEP’te toplam 321 milyon metrekare halı dokunuyor. Dünyadaki ihracatın yüzde 61’i bu tezgahlarda üretiliyor. Dünyadaki 3 milyar dolarlık ihracat hacminin 2.1 milyar doları Türkiye’ye, 1.8 milyar doları ise Gaziantep’e ait. Hannover Fairs Turkey Genel Müdürü Annika Klar de “2021 yılını 3.2 milyar dolarlık bir ihracat hacmi ile kapatan Türkiye, fuarın katkısıyla 2022 yılında 4 milyar dolarlık bir ihracat girdisi hedeflemekte” dedi.

 

Yazarın Tüm Yazıları