Hobisi bilişimle eğitim aldığı kimyayı birleştirdi

Aileden aktarılan bir ticari birikim olmayınca Yılmaz Seçkiner de kendi keşif yolculuğuna çıkar.

Haberin Devamı

Kimya bölümünün ardından bir yandan kariyerine profesyonel olarak devam eder, diğer tarafta ise kendi işini kurar. Web tasarım, kozmetik ticareti girişimlerine Yılmaz Seçkiner, süreç içinde ilaçlamayı da ekler. İlaçlamanın e-ticaretini oluşturan Seçkiner, süreç içinde tüm ağırlığını bu alana kaydırır. Dijitalleşme hedefiyle de ‘haşere kontrol sistemi’ni kurar. Yılmaz Seçkiner’in hedefinde ise Endüstri 4.0 uygulamalarıyla geliştirdiği sistemi hem franhchise modeliyle büyütmek hem de global bir oyuncu olmak var.

Hobisi bilişimle eğitim aldığı kimyayı birleştirdi

YILMAZ Seçkiner... Hem hobisi olan bilişimi hem de eğitim aldığı kimyayı aynı potada buluşturarak iş modeli geliştiren genç bir girişimci. Geleceğin biyogüvenlik sistemlerinde olduğuna inanan bir iş insanı... Seçkiner Teknoloji ve Kimya A.Ş.’nin kurucusu olan Yılmaz Seçkiner ile hem girişimcilik yolculuğunu hem de gelecek planlarını konuştuk. 1987 İzmir Bergama doğumlu olan Yılmaz Seçkiner, çiftçi bir dede ve işçi emeklisi bir babanın olduğu bir ailede büyüdüğünü söyleyerek, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Hobisi bilişimle eğitim aldığı kimyayı birleştirdi

İLK ADIM SEMT PAZARINDA
“İş konusunda da ilk deneyimim küçük yaşlarda babaannemin ürünlerini pazarda satma şeklinde oldu. Liseye kadar Bergama’da geçti hayatım. Üniversite için ise Elazığ’a gittim. Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü’nde okudum. Bu süreçte de birçok staj deneyimim oldu. 2009’da mezun olduktan sonra kariyerime profesyonel olarak devam ettim. Ama benim liseden beri en büyük hobim diyebileceğim bilişim vardı. Kimya okusam da web tasarımı ve yazılıma karşı özel bir ilgim duyuyordum.”

Hobisi bilişimle eğitim aldığı kimyayı birleştirdi

KEŞİF YOLCLUĞUNA ÇIKTI
Yılmaz Seçkiner, bir yandan kariyerine profesyonel olarak devam ederken, diğer yandan da hobisini de işi yapmaya karar verir. 2011’de doğduğu topraklarda YST ismiyle kendi şirketini kuran Yılmaz Seçkiner, “Bu girişimimde 2010’da güncellenen Türk Ticaret Kanunu’nun da payı var. Şirketler için web tasarımları yapmaya başladım. Bir yandan da bir maden şirketinde kalite sorumlusu olarak çalışıyordum. Süreç içinde web tasarımının yanına kozmetik sektörünü ekledim. Burada satış ağırlıklı bir yapı oluşturdum. Danışmanlık hizmetleri de verdim. Bu koşuşturmacaya bir de ilaçlama sektörünü ekledim” diyerek, tüm bu girişimlerle hem ticareti öğrenmeye hem de kendine uygun olan iş modelini keşfetmeye çalıştığını aktardı.

Haberin Devamı

HAŞERE KONTROL SİSTEMİ
Süreç içinde Yılmaz Seçkiner, tüm ağırlığını ilaçlama sektörüne vermeye karar verdiğini belirterek, o süreci şöyle aktardı:
“Bergama’dan bölgesel bir firma olarak yol çıktım. Büyük bir markanın sorumluluğunu aldım. Haşere ilaçlaması alanında hem fark yaratmak hem hobimi de bu işe dahil etmek hem de eğitimin aldığım kimyayı da sürece daha fazla katmak adına ilaclat.com’u kurdum. Tecrübemizi tüm Türkiye’ye ulaştırma amacıyla yola çıktığımız ilaclat.com projemizle haşere sorunlarına hızlı ve uygun çözümler üreten bir e-ticaret platformu oluştu. İlaçlama sektörünü tüketicinin bir tık yakınına getirdik. Anlık fiyat bilgisinden birçok ödeme seçeneğine kadar kapsamlı bir yapı oluşturduk. Amacım sektörün dijitalleşmesi üzerineydi. Bu hedef doğrultusunda da en son ‘haşere kontrol sistemi’ doğdu.”

 

Haberin Devamı

ZARARLIYI TAKİP EDİP ONA
GÖRE ÇÖZÜM ÜRETİYOR
YILMAZ Seçkiner, ‘haşere kontrol sistemi’nin işleyişini şöyle aktardı: “İlaçlama alanındaki tüm operasyonu bir yazılım aracılığıyla takip edebiliyoruz. Biz işbirliğine gittiğimiz kurumlara istasyonlar kuruyoruz. Kimsenin görmediği noktalarda oluyor bu istasyonlar. Bu istasyonlar aracılığıyla zararlıları hem takip ediyoruz hem de analiz ederek çözümler üretiyoruz. İnsan kontrolüne bırakmadan hareket eden bir yapı söz konusu. Cihazlarımız internete bağlı ve hareketleri algılayan bir sensör bulunuyor. Haşere hareketine göre kullanıcıya bilgi veriyor, ona göre hangi bölgede ne tür önlemler alınması gerektiğini söylüyoruz. Bunun için özel bir yazılım geliştirdik.”

Haberin Devamı


HEDEFİNDE GLOBAL VAR

“KENDİNE özgü raporlama yazılımları ve teknoloji çalışmalarıyla birlikte haşere kontrol sektörünün teknoloji öncüsü olmak için her gün çalışıyoruz” diyen Yılmaz Seçkiner, haşere kontrol sektörü Endüstri 4.0 uygulamaları üzerinde projeler geliştirdiklerini belirterek, “Hem ilaclat.com hem de haşere kontrol sistemi ile iki yönlü ticaret yapıyoruz. Karşılıklı bir ticaret söz konusu. Bölgesel olarak başlayan yolculuğumuz Türkiye’ye yayıldı. Şimdi son teknolojimizle birlikte franhchise vermeye başladık. İki franchise ile anlaşma yaptık. Yıl sonuna kadar bunu 15’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bir diğer hedefimiz ise global bir oyuncu olmak. Şu an Belçika ve Amerika ile görüşmelerimiz sürüyor. Bir diğer planımız ise bu sistemi tarım sektörüne de uyarlamak. Böylece daha az kimyasalla çevreye olan zararı en asgari düzeye indirebiliriz” diyerek gelecek planlarını aktardı.

Yazarın Tüm Yazıları