Üç aylık sağlık planı

Egzersiz yaparak, bitki temelli beslenerek ve psikolojinizi destekleyerek daha sağlıklı ve uzun yaşayabilirsiniz. Hemen harekete geçerseniz 3 ayda etkilerini göreceksiniz.

Haberin Devamı

Pandemi sürecinde hiçbir şey yapmadan oturmanın, daha acıkmadan bir şeyler yemenin ve devamlı stresin ardından, sağlığınızı geri kazanmanın ve yaşam sürenizi uzatmanın zamanı geldi. Şimdiden harekete geçerseniz, sadece 3 ayda ne kadar büyük katkıları olduğunu göreceksiniz.

Beslenme, fiziksel aktivite, duygusal dinlenme ve mutluluk ekip biçme odaklı bu plan sadece bağırsak floranızı ve hormonlarınızı değiştirmekle kalmayacak, genetik faktörlerinizi bile etkileyecek. Böylece kanser, kalp hastalığı, cinsel fonksiyon bozukluğu, demans ve diğer kronik, bulaşıcı olmayan hastalık riskinizi azaltacak.

Egzersiz yapın: Egzersiz uzun yaşamı desteklerken en gözle görülmeyen faydalarından biri epigenetik değişimlere sebep olmasıdır. Bu da kansere sebep olan genlerin devre dışı bırakılması demektir.

Haberin Devamı

Egzersiz aynı zamanda vücudunuzun yağı metabolize edişini düzenleyerek sizi damar tıkanması, kalp krizi ve felçten korur. Egzersiz yapmak ayrıca kronik stresi yatıştırır; diyabet, bazı kanser türleri, kalp hastalığı ve depresyonla bağlantılı risklerle inflamasyonu azaltır.

Egzersiz, kortizol ve adrenalin gibi stres hormonlarının seviyesini azaltarak uyku kalitesini de arttırır.  Çalışmalar, 5 saat veya daha az uyumanın ölüm riskinizi yaklaşık  yüzde 15 arttırdığını gösteriyor. Bununla beraber kuvvet antrenmanları, kemik sağlığını destekleyip kas kütlesi kazanmanıza yardımcı oluyor. Hedefiniz, günde 8.500-10.000 adım veya buna eşdeğer bir kardiyo egzersiziyle beraber her hafta
iki-üç defa 20-30’ar dakikalık kuvvet antrenmanı yapmak olsun.

Üç aylık sağlık planıYapılan araştırmalar bitki temelli beslenen ve düzenli egzersiz yapan kişilerin daha sağlıklı ve uzun yaşadığını gösteriyor. Meditasyon yapmak ve başkalarına yardım etmek gibi pratiklerse hem zihne hem bedene iyi geliyor.

İyi beslenin: Bitki temelli sağlıklı bir beslenme düzeni bağırsak floranızı destekleyerek yalnızca kan şekeri seviyenizi, vücuttaki inflamasyonu ve besinlerin emilimini etkilemekle kalmaz, aynı zamanda doğrudan bağışıklığınızı arttırır, kanser riskinizi azaltır ve ruh halinizi olumlu yönde etkiler. Fazla işlenmiş gıdalar, kırmızı et, şeker ve şurup eklenmiş ürünlerden uzak durarak diyabeti engelleyebilirsiniz. Hedefiniz, günde 5-9 porsiyon arası meyve ve sebze yemek, derisiz kümes hayvanı etinden yağsız protein almak ve sadece tam tahıllar tüketmek olsun.

Haberin Devamı

Meditasyona başlayın ve yardım edin: Uzun yaşam, fiziksel sağlık kadar, duygusal ve zihinsel sağlığa da bağlıdır. Kanada’da yapılan bir çalışma, depresyonu olmayan kişilerin ortalama yaşam sürelerinin, depresif kişilere oranla 7-18 yıl arası daha uzun olduğunu gösterdi.

Meditasyon, yoga ve/veya derin nefes egzersizleri gibi rutinlerde bulunmak hem zihinsel hem de fiziksel sağlığınıza iyi gelir.

Ayrıca, başkalarına gönüllü olarak yardım etmek hem zihinsel hem fiziksel sağlık için iyidir. Hedefiniz, sabah ve akşam 10 dakikalık meditasyon ve haftada en az 3 saat başkalarına yardım etmek olsun.

Hiçbir şey sağlığınızın sorumluluğunu alıp iyi olmaya çalışmak kadar iyi hissettiremez!

Yazarın Tüm Yazıları