Teletıp kalıcı olacak mı?

Pandemi sırasında sanal doktor görüşmeleri oldukça yaygın hale geldi. Hastaneye ya da kliniğe gereksiz yere gitmek zorunda kalmayan hastalar sanal doktor ziyaretlerinden memnun. Bu durumun devam edeceğini düşünüyorum.

Haberin Devamı

Teletıp kalıcı olacak mı
Teletıp sayesinde doktorlar devamlı olarak hastalarıyla ilgili gerçek zamanlı veriye ulaşabiliyor.

Teletıp veya sanal doktor ziyaretleri pandemi öncesinde sağlık sisteminin önemli bir parçası haline gelme yolunda ilerliyordu. Ancak COVID-19 salgını sanal doktor ziyaretlerine olan ihtiyacı daha da arttırarak telesağlık  ve teletıp hizmetlerini çok daha yaygın hale getirdi. Telesağlık, uzaktan sağlık bilgileri, sağlık eğitimi ve sağlık hizmetinin sunumunda kullanılan teknolojileri kapsıyor. Teletıp ise uzmanlaşmış merkezlere uzakta yaşayan hastalara sağlık hizmeti sağlıyor. Eylül 2020’de Journal of Medical Internet Research isimli bilimsel yayında çıkan bir çalışma, New York’ta teletıp ziyaretlerinin pandemi nedeniyle bir önceki yıla göre yüzde 8,729 arttığını gösterdi.

 

Haberin Devamı

ULAŞILABİLİR DOKTORLAR

Peki, daha fazla insanın aşılanmasına rağmen teletıp popülerliğini koruyacak mı? Bence koruyacak.

Aynı çalışma, 38.000’in üzerinde hasta memnuniyet anketini inceledi ve hastaların sanal doktor ziyaretlerinden memnun kaldıklarını ortaya çıkardı. Ayrıca bu ziyaretlerin ‘alışılagelmiş yüz yüze klinik ziyaretlerine yönelik yaklaşımın değişmesinin önünde bir engel oluşturmadığı’ sonucuna vardı.

Bu da hastalarımızın muayenehane ve hastanelere gereksiz yere gelmelerinden kaçınmak, “e-posta ile de halledebilirmişiz” gibi durumları azaltmak adına fırsat kollayan biz doktorlar için iyi haber...

Tabii ki hastalarımı tanımak ve gerekli taramaları uygulayabilmek için onlarla yüz yüze tanışmak istiyorum. Ancak özellikle mevcut hastalarımız için danışmaların birçoğu muayenehaneye yeniden gelmeyi gerektirmiyor. Örneğin laboratuvar sonucu yorumlamak veya yürütmekte olduğumuz bir tedaviyi takip etmek gibi...

Ayrıca yaş, fiziksel güçsüzlükler/engeller, mesafe gibi çeşitli durumlardan dolayı dışarı çıkması zor olan kişiler için teletıp, doktorları çok daha ulaşılabilir hale getiriyor.

Haberin Devamı

Uzaktan sağlık hizmeti verebilme becerisi, özellikle gelişmiş ülkelerde birçok evde bulunan internet bağlantısıyla beraber, hastaları ve sağlık bilgilerini takip edebilmek çok daha fazla tedbir gerektirdiğinden, kat kat arttı.

Bu sayede doktorlar devamlı olarak hastalarıyla ilgili gerçek zamanlı veriye ulaşabiliyor; dolayısıyla da zamanında geribildirim verebilme, olası bir krizi önleme veya acil servise yönlendirme gibi olanaklar sağlıyor. Örneğin kalp rahatsızlığı olan bir hastamız, kilo dalgalanmaları ve şişme gibi risk faktörlerini yakından takip etmesi gerekiyorsa, basit bir tartı, tansiyon aleti ve kalp hızı monitörü kullanarak evini adeta mobil sağlık görüntüleme merkezine çevirebilir. Bu şekilde edindiği verileri doktora sanal olarak aktarabilir ve sırf veri paylaşımı için doktora gitme süresinden tasarruf edebilir.

Haberin Devamı

Teletıbbın tamamıyla doktor ziyaretlerinin yerini alacağını düşünmesem de mevcut olduğu anda doktorların her yeni teknolojiyi benimseyeceğine ve teletıp hizmetlerinin de bir yandan kalıcı olacağına inanıyorum.

 

PSİKOLOJİK DESTEĞE ERİŞEBİLİRLİK ARTIYOR

Teletıbbın faydalarından biri de psikolojik destek hizmetlerinde erişilebilirliğin artması… Bildiğimiz gibi, ruh sağlığı uzmanlarına genellikle her yerde eşit şekilde ulaşılamıyor. Teletıp, konuşma terapisini daha ulaşılabilir, maddi olarak daha erişilebilir ve lojistik olarak uygulanabilir kılıyor.

Yazarın Tüm Yazıları