Mu varyantına yakın takip

COVID-19 varyantı Mu son dönemde sık sık haberlere konu oluyor. 40’ın üzerinde ülkede görülen Mu, Delta varyantıyla benzer özellikler gösterdiği için uzmanlar tarafından gözlem altında tutuluyor.

Haberin Devamı

Mu varyantına yakın takip

Alfa, Beta, Gamma, Delta...COVID-19 hepimize Yunan alfabesini ezberletti. Şimdi sırada ne mi var?

Mu varyantı...

Pandeminin başından beri virüs kendiliğinden mutasyona uğruyor ve hastalık yeni türlere evriliyor. CDC (ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri) endişe konusu varyantların Alfa, Beta, Gamma ve Delta olduğunu söylüyor. Alfa ve Delta şimdiye kadarki en baskın varyantlar oldu, bu da diğer ikisine göre çok daha hızlı yayılma potansiyeline sahip olduğunu  gösteriyor.

Mu varyantı haberlere konu olsa da ABD’deki tüm COVID-19 vakalarının yalnızca yüzde 0.1’ini oluşturuyor. Ancak aynı varyant Kolombiya’daki toplam vakanın yüzde 39’undan sorumlu olduğu için araştırmacılar arasında endişe uyandırmaya başladı.

 

Haberin Devamı

COVID-19 MU VARYANTI NEDİR?

B.1.621 varyantı olarak da bilinen Mu, şu ana kadar ABD, Güney Kore, Japonya, Kanada ve Avrupa’nın bazı bölgeleri dahil olmak üzere 40’ın üzerinde ülkede tespit edilen bir tür. ABD’de toplam 2.500 Mu varyantı vakasına rastlanmış ve 60 tanesi geçen ay içinde tespit edilmiş.

 

DELTA VARYANTIYLA ARALARINDA NE GİBİ FARKLAR VAR?

Delta varyantı hem kolay bulaşıyor hem de antikor nötralizasyonuna daha az yanıt veriyor. Şu ana kadar Delta varyantıyla benzer özellikler gösterdiğinden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Mu varyantını önemli ve araştırılması gereken tür olarak sınıflandırıyor.

Resmi makamlar Mu varyantını hâlâ gözlemliyor ancak ABD’deki COVID-19 vakalarının büyük çoğunluğunu (yüzde 98.9) Delta varyantı oluşturuyor. Türkiye’de de odaklanılması gereken nokta bu. COVID-19’un herhangi bir varyantına yakalanmamak için öncelikli olarak önlem almaya devam edilmeli. Yüksek bulaşma oranından dolayı virologlar Mu dahil olmak üzere diğer varyantların Delta’nın hızına yetişmekte zorlanabileceklerini düşünüyor.

 

Haberin Devamı

AŞI YENİ VARYANTLARI ÖNLEMEYE YARDIMCI OLACAK MI?

CDC’ye göre ABD’de kullanım ruhsatı alınmış aşılar mevcut bilinen varyantlara karşı etkili. Ancak, gelecekte yeni varyantlar çıkmaya devam ettikçe aşıların ne kadar etkili olacağını tam olarak bilemiyoruz. Virüsün yayılması ve mutasyona uğramasını durdurmak için herkesin aşı olması büyük önem taşıyor. Eğer COVID-19’a maruz kaldığınızı veya temaslı olduğunuzu düşünüyorsanız test yaptırın. COVID-19 semptomları yaşıyorsanız doktorunuzla iletişime geçin. 

Yazarın Tüm Yazıları