'Tarih bir romana sığar mı?'

Son romanı ‘Veba Geceleri’yle, tarihi gerçek ve roman gerçeği tartışmasını yeniden alevlendiren Orhan Pamuk ile tarihçi Edhem Eldem mini bir söyleşi dizisinde bir araya geliyor.

Haberin Devamı

Yapı Kredi Yayınları’nın Instagram hesabından yayınlanacak söyleşi yarın ve 30 Eylül Perşembe günleri iki bölüm halinde yayınlanacak ve yayının ertesi günü kurumun YouTube kanalından da izlenebilecekmiş.

Pamuk ve Eldem, “Bu hem tarihi bir roman hem de roman biçiminde yazılmış bir tarihtir” diye başlayan ‘Veba Geceleri’ni, “Tarihçiyi yazardan ayıran özellikler neler? Bildiğimiz anlamda tarih yazımı nasıl ortaya çıktı? Tarihi roman türü içerisinde tarih nerede duruyor? Romancı ve tarihçi arasındaki ‘güç dengesi’ hakkında ne söylenebilir?” gibi soruların çerçevesinde konuşacaklar.

Tarih bir romana sığar mı

Tarihçi Edhem Eldem, Kitap-lık dergisinin 215’inci sayısında yer alan ‘Tarih bir adaya sığar mı?’ başlıklı incelemesinde tarihin romandaki yerini şöyle açıklıyor: “O dönemde Osmanlı topraklarında yaşanan ve görülen başlıca ümitler, kaygılar, meraklar, yenilikler, gelenekler, korkular, çekişmeler küçücük bir adada baş gösteriyor. [...] Orhan Pamuk’un Osmanlı tarihini bir adaya sığdırmayı, sıkıştırmayı başardığını söyleyebiliriz. Aslında Minger’e sığan sadece Osmanlı tarihi değildir; dünya tarihidir, hatta da genel anlamda tarihtir.”

Haberin Devamı

Orhan Pamuk, ‘Veba Geceleri’ni yayımlandıktan sonra verdiği röportajlarda romanın geçtiği Minger Adası’nda yaşananlar ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun birbirine benzetilmesine tepki göstermişti.

‘Kolağası Kâmil’ ile ‘Kolağası Kemal’i eşleştirenleri bakalım bu söyleşide ikna edebilecek mi?

Yayınlar, yarın saat 19.00 ve 30 Eylül Perşembe saat 19.00’da.

BASEL UÇAĞI BU YIL BOŞTU

ULUSLARARASI sanat dünyasını bir araya getiren ‘Art Basel’ sanat fuarı, sektör profesyonelleri için kapılarını hafta başı açtı. Genel ziyaretçiye 24-26 Eylül tarihleri arasında açık olan fuar, bu yıl hem yerinde hem de çevrimiçi olarak, beş kıtadan 250’den fazla önde gelen galeri ve 4 binden fazla sanatçıya ev sahipliği yapıyor.

Her yıl fuar döneminde ‘Akın var, Basel’e akın’ dercesine İstanbul’dan Basel’e giden uçakların yarısından fazlası Türk sanat çevresinin tanıdık simalarından oluşurdu. Galericisi, koleksiyoneri, sanatçısı ve sanat takipçilerinden oluşan gruplar göçmen kuşlar gibi Basel’e uçardı.

Tarih bir romana sığar mı

Haberin Devamı

Bu yıl pandemi koşulları ve seyahat kısıtlamaları nedeniyle o uçaklarda fuar için seyahat edenlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar azdı.

İKİ TANIDIK İSİM

Fuarın, galerilerin yer aldığı ana mekânında herhangi bir Türk galeri yer almazken müze boyutundaki büyük işlerin sergilendiği ve küratörlüğünü ilk kez Kunst Halle St. Gallen’in yönetmeni Giovanni Carmine’ın üstlendiği Unlimited’in girişinde ise ziyaretçiyi tanıdık iki isim karşılıyor: Etel Adnan ve Melike Kara’nın büyük boyutlu iki eseri.

Lübnan asıllı yazar, şair, ressam ve filozof Etel Adnan’ın ‘İmkânsız Eve Dönüş’ başlıklı sergisi geçen aylarda Pera Müzesi’nde açılmıştı. 1925 yılında Osmanlı subayı Müslüman bir baba ile Rum Ortodoks bir annenin kızı olarak Beyrut’ta dünyaya gelen Etel Adnan, hayatının çoğunu Beyrut, California ve Paris’te geçirdi. Eserleri dünyanın dört bir yanında bienallerde sergilenen ve müzelerde yer alan Adnan’ın, Basel’de ziyaretçileri karşılayan eseri 6 metre uzunluğunda 136 elyapımı çiniden oluşan ‘Le Soleil Toujours’ adını verdiği seramik duvar panosu. 

Haberin Devamı

Sanatçı şöyle anlatıyor: “Soyut sanat, şiirsel ifadenin eşdeğeriydi; kelimelere değil, renklere ve çizgilere ihtiyacım vardı. Dil odaklı bir kültüre değil, açık bir ifade biçimine ait olmam gerekiyordu.”

Unlimited bölümünde Etel Adnan ile birlikte seyirciyi karşılayan bir diğer büyük boyutlu çalışmanın yaratıcısı ise 1985 Almanya doğumlu sanatçı Melike Kara. Sanatçının ‘Peeling Words’ adlı bu eseri daha önce Şanghay’daki ‘Yuz Müzesi’nde sergilenmiş.

IN

Psikoloji kitapları
Genç sanatçı sergileri
Tek kişilik oyunlar
Fiziki konserler

OUT

Kişisel gelişim kitapları
Ustalar karması
Büyük prodüksiyonlar
Online canlı konserler

Yazarın Tüm Yazıları