Nâzım Hikmet 120 yaşında

Şiirin büyük ustası Nâzım Hikmet’in doğumunun 120’nci yılı kutlanıyor 15 Ocak’ta. Yarın pek çok yerde şiirleri okunacak, hayatı, aşkları, davası, vatan hasreti anlatılacak pek çok yerde.

Haberin Devamı

Önemli kutlamalardan biri de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek. Nâzım Hikmet Kültür Sanat Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilecek anma programında Nebil Özgentürk’ün hazırladığı ‘Nâzım 120 Yaşında’ belgeselinin gösterimi yapılacak ve ardından Fehat Livaneli Orkestrası eşliğinde Serenad Bağcan, Nâzım şarkılarını seslendirecek.

Nâzım Hikmet 120 yaşında

Nebil Özgentürk’ün altıncı Nâzım belgeseli bu.

Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nın işbirliği ile hazırlanan belgeseli diğerlerinden ayıran özelliği dökü-drama tarzında çekilmiş olması.

Özgentürk, belgeseli bu kez tek kişilik bir oyun gibi kurguladığını söylüyor: “Ne yaşadığını, nasıl yaşadığını kendisi anlatsın istedim. O yüzden dramayı seçtim. 120 yaşına gelmiş bir büyük edebiyatçıya ülke olarak yaptığımız haksızlıklar ve hukuksuzlar karşısında insan çok etkileniyor. Bunları ondan dinleyelim istedim.”

Haberin Devamı

Nâzım’ı Şahin Sancak’ın canlandırdığı belgeselde makyaja büyük önem verilmiş ve bu alanın en önemli isimlerinden Derya Ergün’le çalışılmış.

SİNEMA FİLMİ GİBİ

Toplam 50 dakika süren belgeselin Türkiye çekimleri; Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nın içinde yer alan Nâzım Hikmet Anı Odası, Beykoz Kundura Fabrikası, Büyükada, TÜRVAK Sinema Müzesi’nde yapılmış.

Belgeselin Moskova çekimlerindeyse Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü içerisinde kullandığı daktilo ve orijinal kitapların bulunduğu kütüphanede, yaşadığı ve öldüğü evin avlusunda yapılmış.

Bu çekimler sırasında Nâzım Hikmet’in Vedat Türkali’ye hediye ettiği gömleği giymiş Şahin Sancak. Moskova’daki çekim mekânlarından bir diğeri ise, Zülfü Livaneli’nin şarkı haline getirdiği, Nâzım’ın 1956 yılında yazdığı ‘Karlı Kayın Ormanı’ adlı şiirine ilham kaynağı olan, şairin memleket hasretinin tepe noktası Karlı Kayın ormanında yapılmış.

Nebil Özgentürk, ellerinde belgeselde kullanamadıkları çok daha fazla malzeme olduğunu ve uzun versiyonunu sinema filmi olarak hazırlayarak çok daha geniş kitlelere ulaştırmak istediklerini söylüyor.

Haberin Devamı

Nâzım Hikmet 120 yaşında

Belgeselin ve sonrasında yapılacak film versiyonunun Nâzım Hikmet’i yeni kuşaklara tanıtacağına şüphem yok.

Doğum günün kutlu olsun büyük usta.

YAYINCILARDAN ACİL ÇAĞRI

'TÜRKİYE Yayıncılar Birliği’ ve ‘Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği (YAYBİR)’ son dönemde yayın dünyasının karşılaştığı zorluklara dikkat çeken ve ‘acil’ olarak alınması gereken önlemleri sıraladıkları bir çağrı yaptılar.

Nâzım Hikmet 120 yaşında

Dövizdeki yükseliş nedeniyle, kâğıt, mürekkep, tutkal gibi neredeyse bütün üretim girdileri ithal olan sektör, büyük bir krizin yaşandığını belirten birlik yöneticileri ciddi bir gelecek endişesi içinde olduklarını belirtiyorlar. İşte yayıncıların acil talepleri:

Haberin Devamı

Devlet, birçok sektöre uyguladığı gibi yayıncılık sektörüne destek ve teşviklerini artırmalı, dövize bağlı olarak aşırı yükselen hammadde ve telif maliyetlerimiz için acil ek kaynak yaratmalıdır.

Kitap kâğıdı ve hammadde tedariğinde dışa bağımlılıktan kurtulmanın önlemleri alınmalıdır.

Ülkenin her köşesinde kitabevlerinin açılmasını özendirici teşvikler getirilmeli, kitabevlerine belirli bir süre vergi ve sigorta muafiyeti tanınmalıdır.

Kitabevlerinin, zincir perakende ve e-ticaret firmalarıyla rekabet edebileceği adil bir ticari ortam hızla düzenlenmeli, e-ticaret firmalarının uyguladığı yıkıcı indirimlere izin verilmemelidir.

Kütüphanelerimiz yaygınlaştırılmalı, fiziki koşulları, donanımları güçlendirilmeli; sunduğu kitap sayısı, çeşidi ve niteliği artırılmalı; güncel kitaplarla zenginleştirmek için bütçeleri artırılmalıdır.

Haberin Devamı

RAKAMLARLA 2021 YILI

2020’de 433 milyon 213 bin 632 olan toplam bandrol sayısı 2021’de 438 milyon 679 bin 864’e çıktı. İlk kez basılan kitap başlık sayısı ve bandrol rakamlarında gerçekleşen azalma, tedirginlik yarattı. 2021’de ilk kez basılan kitap başlık sayısında 1505 adet, bandrol sayısında ise 5 milyon 890 bin 848 adet azalma meydana geldi. İlk kez basılan kitapların baskı sayısı 2020’de 161 milyon 38 bin 506 iken, bu rakam 2021’de 155 milyon 147 bin 658’e geriledi.

Yazarın Tüm Yazıları