2021’in Yerli Albümleri

Yılın son yazısına hoşgeldiniz. 2021’in nasıl geçti diye dönüp baktığımda, aşının çıkmasıyla pandemi endişesini birazcık olsun atlattığımı düşünüyorum. Yine de şu an bile hala pandeminin hayatımızda olması bana içinden çıkamadığım bir labirent hissini vermiyor desem yalan olur.

Haberin Devamı

Her şeye rağmen yeni yıla dair umutlarla doluyum. 2021’in yerli albümlerini yazmak için listeyi oluştururken epey zorlandım. Dönüp dönüp dinlediğim 20 albümü derlediğim yazı ile 2021’i noktalamak istedim. Yeni yıl pozitif enerjilerle dolu, tüm dileklerinizin gerçek olduğu, en çok beklediğiniz albümlerin birbiri ardına yayımlandığı bir sene olsun dilerim.

Melike Şahin – Merhem

Bence bu senenin önemli anlarından biri Melike Şahin’in ilk albümünün yayımlandığı sene olmasıydı. Senelerin beklenen albümü ‘Merhem’ Diva Bebe Records ve Gülbaba Records’un ortaklaşa yapımı olarak bizlere ulaştı. Kendisinin prodüktörlüğünü ve sanat yönetmenliğini üstlendiği bu harikalar diyarı olan 10 şarkılık albümünde Melike Şahin Mabel Matiz, Sabi Saltiel, Uri Brauner Kinrot, Can Güngör, Emre Malikler, Elif Dikeç, Dijf Sanders gibi önemli isimlerle çalıştı. All Access Youtube söyleşisi Melike Şahin’in ‘Merhem’e dair detaylı açıklamalarından ötürü bu sene yaptığım ve en keyif aldığım röportajlardan da olduğu için benim için ayrıca kıymeti büyük, eğer izlemediyseniz tavsiyemdir.

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: Serim, Uykumun Boynunu Bükme, Nasır, Bedelini Ödedim, Hepsi Geçti

Gökhan Türkmen-7

Gökhan Türkmen’in yedinci albümü ‘7’ baştan sona enerji dolu bir albüm. Pandemi döneminde dinleyicisine böylesine pozitif anılarla dolu bir albüm sunmasının çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Söz ve müziklerde Gökhan Türkmen ile Mert Carim’in imzası olan ‘7’nin düzenlemeleri ise Genco Arı harikası olarak bizlere ulaşıyor. Disko, funk, rocknroll arasında özgürce gezen ‘7’ albümü bu sene içimizi ısıtan nefis bir dans albümüydü.

Kilit Şarkılar: Şerefine, İmza, Heyecan, Çürük, Deli, Nanay

Onurr- Ağlak Disko

İleride pandemi günleri hakkında konuşurken bu albümün çıktığı dönem hissettiğim heyecanı da anımsayacağım. Onurr’un kayıtlarını dinledikçe danslarına gözyaşları da eşlik ettiği için ismini ‘Ağlak Disko’ verdiği albümü dinleyicisini dansa kaldıran harika bir çalışma. Onurr’un yaratıcılığını ve en çok da müziğinin özgür halini bu albümü baştan sona dinlerken hissedip mutlu oluyorum.

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: Yorgun Sevda, Deniz Tuzu, Çok Mu Zor, Deli Aşk, Güz Dönümü, İmkansızın Kenarı

Evde

2021’nin en yaratıcı işlerinden biri ‘Evde’ albümüydü. Universal Music Türkiye etiketiyle yayımlanan bu nefis albümün mimarları Birkan Nasuhoğlu, Nova Norda, Canozan ve Sedef Sebüktekin Sapanca’da 21 günlüğüne bir eve kapanıp 8 şarkı yapıyorlar. Tüm müzikal vizyonlarını ve fikirlerini birleştirerek harika bir işe imza attılar. Pandeminin karamsar ve bilinmez hislerini bir kenara atan Nova Norda, Birkan Nasuhoğlu, Canozan ve Sedef Sebüktekin dinleyicisini iyi hissettirecek enerjide bir albüm ortaya çıkartmışlar. Albümün mimarı dörtlüyle All Access Youtube kanalım için yaptığım söyleşiye eğer izlemediyseniz bir göz atmanızı ve bu nefis albümün perde arkası detayların kaçırmamanızı öneririm.

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: Keyfim Yerinde, Bize Göre Değil, Olacak Elbet, Şehrin Işıkları, Vazgeçtim 

Batu Akdeniz – Bir Kalbin Çöküşü

Batu Akdeniz’i ne zaman dinlesem resmen üniversite yıllarıma ışınlanıyorum ve bu beni çok mutlu ediyor. Sanatçı 3 senedir yayımladığı tekliler ve EP’lerden sonra bu sene nihayet beklenen ilk albümünü yayımladı. Hazırlıkları 2 seneyi bulan ve Garaj Müzik etiketiyle yayımlanan ‘Bir Kalbin Çöküşü’ albümü gerçek bir rock albümü. İsmini Stefan Zweig’in kitabından alan albümün tüm söz ve müziklerinde Batu Akdeniz imzası var.

Kilit Şarkılar: Bir Kalbin Çöküşüne, Ona gitme, Seninleyken Süpermenim, Bir İnsana Geç Kaldım

Glasxs – Prenses Anksiyete / Princess Anxiety

Haberin Devamı

Pandemi de albüm yapmak bir olayken Glasxs iki albümü birden aynı anda yayımladı. ‘Prenses Anksiyete’ Glasxs’in dünyada kalan yarısına odaklanıyor. Pandeminin kişiler üzerindeki her şeyden uzak olma hissi Glasxs’in yeni albümünde yeni şarkılarında ortaya çıkıyor. Üstelik tüm şarkıların İngilizce versiyonlarının yer aldığı ‘Princess Anxiety’ ile şarkılar yeni kimlikleriyle yepyeni bir albümde daha hayat buluyor.

Kilit Şarkılar: Hayalet Gemi, Yoo İyiyim, Ay Projesi, Karanlıkta Park, Sim Okyanusu, Kır Kalbimi

Dilan Balkay – Kuyu

Dilan Balkay’ın çıkış albümü ‘Kuyu’ mutlaka dinlemeniz gereken çalışmalardan. 2016 senesinden bu yana birçok müzisyene trompetiyle eşlik eden sanatçı yayımladığı tekliler ve müzikal iş birliklerinden sonra 2021 yılında ilk albümü ‘Kuyu’yu paylaştı. Şarkılarının derinliğini, Dilan’ın ‘Kuyu’ albümünü daha ilk dinlediğiniz anda fark ediyorsunuz. ‘Kuyu’nun janr sınırı olmadan akması, Dilan’ın hem müzikal hem de sözleriyle oluşturduğu keşfedilmesi gereken bir dünya.

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: Durmak İyi, Düş, Karanlığa Döndüğüm Gün, Sabaha Karşı, Nasılsa

Ozan Tekin- Anarya 1

Ozan Tekin’in ‘Anarya’ albümü bir geriye doğru göç hikayesini anlatıyor. Almanya’dan başlayan bu hikâye İstanbul’dan geçip sanatçının memleketi Adana’da son buluyor. Bu hikâye örgüsünün ilk parçası sanatçının yaşadığı Almanya’yı konu ediyor. Karşısına şans eseri çıkan hasarlı bir duvar piyanosunu onarıyor, uzun zamandır yazdığı kompozisyonu bu piyano ile kaydediyor. Neoklasik, caz ve ambient türlerinin nefis bir sentezi olan ‘Anarya 1’in devamı için resmen gün sayıyorum.

Kilit Şarkılar: Flutter, Gravity of The Past, Sunsick

Barış Demirel – Mutluluklar

Bu sene tüm araba yolculuklarımda bana eşlik eden albümlerden biri de Barış Demirel’in ‘Mutluluklar’ albümü oldu. Sanatçının kendi hayatını müziğe döktüğü albüm kendisinde iz bırakan olayların en içten bir şekilde anlatımı bu albümde hayat bulmuş. Kendisine tecrübe kazandıran anılarına veda ederek ‘Mutluluklar’ dilerken bu olayın ana fikri de albüme isim olmuş.

Kilit Şarkılar: Kakülünde ak oldum, Keyfim Senle Yerinde, Sal Beni, İpek

Madrigal – Neogazino

Bu senenin en önemli albümlerinden biri de Madrigal’in merakla beklenen Neogazino albümüydü. Grubun önceki yıl yayımladığı ‘Seni Dert Etmeler’ hala en çok dinlenenler listesinde ilk 10’da yer alsa da uzun zamandır beklenen grubun ilk albümü bu sene yayınlanarak yüreklere su serpti.  Neogazino’nın çıktığı dönem grupla All Access Youtube kanalımda nefis bir söyleşi yapmıştık. Benim için de bu senenin en özel söyleşilerinden biridir, gruba dair ve albümün perde arkadaşı bilgilerini merak edenlere duyurum olsun.

Kilit Şarkılar: Ne Zamandır Sendeyim, Dip, Bambaşka, Bizim Olsalar Yeter

Lil Zey – Kara Tiyatro

Bu senenin en önemli rap albümlerinden biri Lil Zey’in ilk albümü ‘Kara Tiyatro’ydu. 10 şarkılık albümden yayımlanan ‘Zor’u ilk dinlediğimde ne kadar etkilendiğimi hatırlıyorum. Universal Music Türkiye etiketiyle yayımlanan, kendine özgü tarzı ve merak uyandıran lirik yapısı olan ‘Kara Tiyatro’da Lil Zey’in Khontkar ve GOKO! ile yaptığı düetler de yer alıyor.

Kilit Şarkılar: Zor, Olamam İflah, Peygamber Sabrı, 1 gr eksik, Vuslat

Fikri Karayel – Uzaktan

Fikri Karayel’in ikinci albümü ‘Uzaktan’ı ilk albümünden 7 sene sonra yayımladı. Yeni albümünde 9 şarkı yer alan sanatçı, pandemi döneminde hazırlıklarını tamamladığı ‘Uzaktan’ı 2021’in Temmuz ayında yayımladı. ‘Ne Güzel OIdu’ benim için bu albümün incisi olarak her dinlediğimde bana tarif edemediğim bir pozitif enerji yüklüyor. Fikri ile hem yeni albümünü hem de müzik kariyerini detaylı konuştuğumuz All Access Youtube söyleşimizi de izlemediyseniz bir göz atın derim.

Kilit Şarkılar: Bitmezse Kış, Ne Güzel Oldu, Karanlıkta, Uzaktan, Kahkahalar

Perdenin Ardındakiler – Sanrılar

2021’de merakla beklenen bir diğer albüm de ‘Perdenin Ardındakiler’in albümü ‘Sanrılar’dı. Tam bir pandemi albümü olan ‘Sanrılar’ grubun tek bir türde takılmaksızın özgürce birçok farklı alanda kendilerini gösterdikleri ve ispatladıkları nefis bir albüm olarak karşımızda. 10 şarkının sözleri Doruk Erester’e, 9 şarkının besteleri ve düzenlemeleri Direnç Kaçmaz’a ait. Mark Eliyahu ile birlikte çalıştıkları ‘Uzaklara Savrulalım’ şarkısının müziği Direnç Kaçmaz ve Mark Eliyahu imzası taşıyor.

Kilit Şarkılar: Uzaklara Savrulalım, Kalbinde Birileri Var, Bu Şehir Bugün Sensiz, Yarınlar Var, Zaman Bir Muamma, Dudaklarıma

KÖFN – ROCKSTAR

Önce şunu söylemek istiyorum KÖFN’e bayılıyorum! Geçen yıl yayınladıklar ‘Dans’ EP’si hala sistemimde sıklıkla gezinirken ‘Rockstar’ albümünü bu sene yayımladılar. Günümüz müziğinin sözleriyle ve bestesiyle en güzel örneklerinden birini KÖFN bize getiriyor. Salman Tin ve Bilge Kağan Etil ayrıca KÖFN haricinde solo olarak da nefis şarkılar yayımlıyorlar. Üretkenlikleri durmadan yeni yılda da devam etmesini diliyorum.  Kilit Şarkılar: Olan Olmuş, Kalbimde, ROCKSTAR, Fren

Geeva Flava – Hadal Zone

Bu sene yayımlanan ama zamansız kalitede nefis bir albüm var karşımızda: Hadal Zone. Geeva Flava’nın albümü Hadal Zone 10 şarkılık, bir bütün halinde baştan sona dinlediğinizde sizi alıp götüren, deyim yerindeyse bir iç yolculuğa eşlik eden harika bir albüm. Geeva Flava gitarda Arda Semercioğlu, davulda Atakan Türkan, bas gitarda Aybars Gülümser ve klavyede Burak Erensoy'dan oluşuyor. Yaptıklarının müziğin kalitesine her şeyden daha çok değer veren İstanbullu yetenekli müzisyen gençlerden kurulu bu özel grup pandemi dönemini çok iyi değerlendirerek nefis bir albüm hazırlamışlar. 2021’de yayımlanan albümlerden hangisini dinleyeyim diye üç albüm seçecek olsam biri mutlaka ‘Hadal Zone’ olurdu.  Kilit Şarkılar: The Current, Hadal, Guardian II, Lagoon, Kelek

Da Poet- Kendini Bul

Da Poet’in 10 sene sonra ilk solo albümü olan ‘Kendini Bul’ bu sene yayımlanan hip hop sahnesinin en önemli albümlerinden biri olarak hafızalarda yer etti. Çok katmanlı bir albüm olan ‘Kendini Bul’da Da Poet’e zengin bir konuk sanatçı listesi de eşlik etmiş. Allame, Barış Demirel, Baneva, Karacalı, İdil Meşe, Levvera, Şam, Kayra, Savai’nin de konuk olduğu ‘Kendini Bul’ 2021’in en zengin rap albümlerinden biri olarak dinleyicisine ulaştı.

Kilit Şarkılar: Kendini Bul, Dipsomani, Yine, Son Kez Gibi, Tam Olarak Bu, İyi Ki Yoksun

Armageddon Turk - Anadolu Lo-fi

Armageddon Turk, Orkun Tunç ve Zag Erlat’ın yarattığı bir müzikal birliktelik. Anadolu Lo-fi’ albümü hayatın her anında dinleyicisine eşlik etmek üzere hazırlanmış. Armageddon Turk ‘Anadolu Lo-fi’ projesini yaparlarken, bizleri bir arada tutan melodilerin bir anlamda miras olduğu inancıyla, bunun gelecek jenerasyonlara bir armağan olmasını isteyerek albüme daha da büyük bir önem vermişler.

Kilit Şarkılar: Hey On beşli, Havada Bulut Yok, O Yar Gelir, Çökertme, Gamzedeyim Deva Bulmam

Lara Di Lara & Kamufle – Denge

5 şarkılık bu albüm sesine hayran olduğum Lara Di Lara’nın Kamufle ile birlikte yayınladığı ortak bir çalışmaydı. Lara Di Lara’nın geçen yıl yayımladığı harika albümü ‘Sudaki Çığlık’tan sonra bu sene de kısa aralıklarla yayımladığı teklilerine ek olarak Kamufle ile ‘Denge’yi yapması bir dinleyicisi olarak beni mest ettiğini belirtmeliyim. Kamufle’nin Lara Di Lara ile bir düet yapma isteği ikiliyi bir EP’ye tamamlanan nefis bir iş birliğine dönüşmüş. Albümün kapanışındaki ‘Yapma Be Arkadaşım’da Kamufle ve Lara Di Lara’ya konuk sanatçı olarak trompetiyle Barış Demirel de katılıyor.

Kilit Şarkılar: Hissizleşmiş, Gidesim Var, Yapma Be Arkadaşım

Brek – Mutsuzlar

Yıl bitmeden bir harika albüme daha eriştik: Brek – Mutsuzlar. 2019’da yayımlanan ‘Ölüpop’un ardından gelen Brek’in yeni albümünde 10 şarkı yer alıyor. Bir dinlemede bile sizi içine alacak nefis bir kurgusu olan ‘Mutsuzlar’ keşke 37 dakikadan çok olsun diyorum her dinlediğimde. Duygulara tercüman bu harika albüm kapak tasarımını Hakan Öktem ve Tolga Atalay yapmış.

Kilit Şarkılar: gittim gördüm, işte senin için bir şarkı, dayan bana biraz, yorgunum, sarmaşık

Dolu Kadehi Ters Tut – DKTT

‘Islansın’ı dinleyip de Dolu Kadehi Ters Tut’un DKTT albümüne balıklama atlamamak imkânsız. 10 şarkıdan oluşan albümde vokalde Uğurhan Özay, gitarda Mürsel Oğulcan Ava, geri vokalde Billur Battal ve Dilan Balkay var. Hayata dokunan, temelinde ilişkileri konu eden nefis bir albüm DKTT. Eski günlerdeki gibi baştan sona bir albüm dinleme zevkini sonuna kadar hissettiren ‘DKTT’, yıllar içinde dinleyici kitlesini sağlamlaştıran grubun diskografisinde önemli bir yere sahip olacak bir çalışma.

Kilit Şarkılar: Sevdirmeden Gidemezsin, Islansın, Yangın, Yoksun, Sevdin Diye Mi, Korku

Yazarın Tüm Yazıları