Geleceğimiz sizsiniz...

“Ben çocukken fakirdim. İki kuruş elime geçince bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydı, bu yaptıklarımın hiçbirini yapamazdım...” (Cemal Granda - Atatürk’ün Uşağının Gizli Defteri)

Haberin Devamı

Bu sözler Ulu Önder Atatürk’e ait. Bu sözü özellikle Atatürk’ün çocuklarımıza armağan ettiği bu bayramda, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda sizlere ve özellikle de çocuklarımıza hatırlatmak istedim. Hikâyesini de anlatacağım. Cemal Granda’nın anlatımına göre Türk Tarih Kurumu’nun çalışmalarıyla Atatürk yakından ilgileniyordur. Boş zamanlarında ise Atatürk’ün elinden tarih kitapları düşmez. Hatta çevresine de her fırsatta Türk tarihinin en geniş şekilde yazılması için telkinde bulunur. Bir gün Atatürk yine tarihle ilgili kalın bir kitap okurken, Vasıf Çınar, Atatürk’e şöyle der:

“Paşam... Tarihle uğraşıp kafanı yorma... 19 Mayıs’ta kitap okuyarak mı Samsun’a çıktın?”

Atatürk bu samimi yakınmaya gülümseyerek yanıt verir:

“Ben çocukken fakirdim. İki kuruş elime geçince bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydı, bu yaptıklarımın hiçbirini yapamazdım...”

Haberin Devamı

Mesele sadece Samsun’a çıkmak değil... Bir ulusu ilmik ilmik örgütlemek, inanmak, savaşmak, o stratejiyi ortaya koyabilmek, tanımak, bilmek, öngörebilmek, başarıya ulaşınca durmamak, çağın gereklerini bilerek çağı yakalamak hatta önüne geçmek, örnek olmak ve daha niceleri... Tüm bunların arkasında okumanın önemine dikkat çeker Atatürk. Bizler iyisiyle kötüsüyle memleketi ve memleketin geleceğini bugünkü bayramın sahiplerine bırakıyoruz. Geleceğimiz onlar. O yüzden çocuklarımız okumalı, özellikle kız çocuklarımız mutlaka okumalı.

ÇOCUK YAŞTA EVLENDİRMEYİN, OKUTUN!

BİRLEŞMİŞ Milletler Kadın Birimi, Türkiye’de erkeklerin, çocuk yaşta, erken ve zorla evliliklere yönelik algı ve tutumlarını ortaya koyan yeni bir rapor yayınladı. Rapora göre, Türkiye’de erkeklerin yüzde 25’i, kız çocuklarının en fazla 15 yaşına kadar çocuk sayıldığını düşünüyor. Ne kadar acı değil mi? Oysa 15 yaşında kız çocuğu ÇOCUKTUR BEYLER! Türkiye’nin farklı şehirlerinde yaşayan erkekler ve kadınlarla yürütülen görüşmelerden elde edilen nicel ve nitel verilere dayanan rapora göre, erkeklerin yüzde 10’u, ergenliğe giren kız çocuklarının evliliğe hazır olduğunu düşünüyor. Bu zihniyete göre 14 yaşında ergenliğe girdiyse, o çocuk evliliğe hazır. İşte bu bakış açısını mutlaka sağlıklı bir hale çevirerek, düzeltmemiz lazım. Ergenliğe girse de onlar çocuk, unutmayın. Ve lütfen kafayı evlilikle bozmak yerine, çocuklarınızın eğitimiyle bozun.

Haberin Devamı

İÇİMDEKİ ÇOCUK

İÇİMİ ısıtan bir etkinliğe rastladım. Demirkılıç ve Lomacorp A.Ş. proje ortaklığı Novartis’in de sponsorluğuyla “İçimdeki Çocuk” etkinliğini düzenliyor. Etkinlik, ana haber sunucuları çocukları ve çocuklarını anlatıyor. 12 genç yetenek ise farklı enstrümanlarla performans sergiliyor. YouTube’da saat 10.00’da yayında. Projeden elde edilen gelirle ise çocukların eğitimine katkıda bulunulacak. Bir de gün boyu “içimdeki çocuk” etiketiyle paylaşım yapılacak. Benim paylaşımım buradan... İÇİMDEKİ ÇOCUK siz çocuklara güveniyor! Okuyacağınızdan, bizlerin hatalarından ders alacağınızdan ve bu ülkeyi çok sevip, doğru olandan ayrılmayacağınıza inanıyorum.

Haberin Devamı

Geleceğimiz sizsiniz...

BİR VEKİLİN DÖNECEĞİ YER...

GÖZLERİMİN kontrolü için Dünya Göz Hastanesi’ne gittiğimde beni hoş bir sürpriz bekliyordu. Kontrolümü yapmak için CHP Milletvekili Dr. Murat Emir gelmişti. Şaşırdım... “Eh Hande Hanım, burası asıl işim, mesleğim. TBMM bitince döneceğim yer, burası olacak” dedi. Hoşuma gitti çünkü milletvekilliğini bir hırs halinde benimseyerek, meslek haline getirenleri hep eleştirmiştim.

Yazarın Tüm Yazıları