Sevdiğimle parasızlık yüzünden evlenemiyoruz

Erkek arkadaşım, kazandığı parayla ailesinin borçlarını kapatmaya çalışıyor. Evlenmek istiyoruz ama bu parasızlıkla hiç olacak gibi de görünmüyor.

Haberin Devamı

27 yaşındayım ve 30 yaşında bir erkek arkadaşım var. 2 yıldır beraberiz. Erkek arkadaşım 500 km uzağımda yaşıyor. Ailesiyle ailemi ziyarete gelip ciddiyetlerini gösterdiler. Ben de zorla ailemi onların memleketine götürdüm. Çünkü istemiyorlardı.
Babam hayatta değil, o yüzden dayılarımla gittik. Onlar da geldikleri için benden para istedi. Oysa yol masrafının hepsini karşılamıştım.
Ailem, sevgilime uzak bir şehirde yaşadığı ve fakir olduğu için kabul etmedi. Aslında erkek arkadaşım öğretmen, düzenli bir maaşı var ama gördüğüm kadarıyla maaşı ona kalmıyor. Babası bundan yıllar önce iflas etmiş, her şeylerini satmışlar ve kirada oturuyorlar.
Eve kışlık odun gerekse erkek arkadaşım alır. Babasının umurunda olmaz. 5 erkek, 1 kız kardeşler. İki erkek kardeşi ayda iki hafta çalışırsa çalışır, daha fazla değil. Kazandıkları parayı da eve harcamazlar.
Erkek arkadaşımın bir abisi de evlenmeden önce eve bakarmış. Borç harç içinde evlenmiş.
Kayınvalidem ve görümcem olacak kişiler aslında iyi insanlar. “Bir adım atalım, yüzük takalım. Allah yardım eder” diyorlar ama her şeyi erkek arkadaşım yapacak.
Şu anda 80 bin TL borcu var ve bu borç hiç azalmıyor, tersine artıyor.
Erkek arkadaşım dünya iyisi biridir. İki yıllık beraberliğimizde hiç kalbimi kırmadı. Çok da çalışkandır. “Evlenince de mi ailene maddi destek olacaksın” diye sordum, “Hayır, olmayacağım. İki eve birden bakamam” dedi.
Annesi de arayıp hep beni sıkıştırıyor evlenme konusunda. Erkek arkadaşım da bazen “Hiç değilse yüzük takalım” diyor ama onun bu maddi çıkmazı nasıl halledeceğini bilmediğini anlıyorum.
Ona kıyamıyorum. Ama evlilik yaşım da geldi artık. Bana bir yol gösterin ne, yapacağımı bilmiyorum. ◊ Rumuz: Her şey parasızlıktan

YANIT

Haberin Devamı

Sevgili kızım, eskiler “Allah yuva kuranlara yardım eder” derlerdi. Ama artık devir ne yazık ki eski devir değil. Evlenme koşulları son zamanlarda çok ağırlaştı. Sanırım erkek arkadaşının öğretmen maaşı bir ev kiralamaya, evin her türlü masrafına, eşya vs almaya pek uygun değil.
Aslında belki borçları olmasa, iyi kötü idare edebilirdiniz ama hâlâ ailesine destek olmak için borç üstüne borç katması, işleri daha da zorlaştırıyor.
Sen de çalışmadığına göre, tek maaşla bu yuvayı nasıl kuracak, nasıl geçineceksiniz?
Bu genç adamı seviyorsun sanırım, çok da iyi bir insan olduğunu söylüyorsun.
Gerçekten de bütün bu yaptıkları, ailesine yardımı, sana karşı tutumu onun gerçekten merhametli, iyi yürekli biri olduğunu gösteriyor.
Bu zamanda böyle bencil olmayan bir insan bulmak çok zor.
Ama bana sanki yaşının ilerlediğini düşündüğün için bir an önce evlenmek istiyorsun gibi geldi.
Bu düşüncen çok yanlış. Yaşın çok genç. Ayrıca bu devirde artık evlilikler biraz da sizinki gibi maddi imkansızlıklar nedeniyle daha geç yapılıyor. İnsanlar eğitimlerini tamamlar tamamlamaz evlenmeye kalkışmıyor.
Hayatlarını kazanabilecek duruma gelmeden evlenmeyi düşünmüyorlar.
Çünkü evlendikten sonra sefalet çekmek, mutsuz olmak, mutsuz etmek istemiyorlar.
Sen de beraber olduğun bu gence karşı biraz daha anlayışlı ve sabırlı olmalısın.
Kimsenin de dayatmasına aldırma.
Durumunuz uygun olduğunda evlenirsiniz.
Ancak ben, senin neden çalışmayı, ona destek olmayı hiç düşünmediğini anlayamadım.

Yazarın Tüm Yazıları