Hayata veda etmeden bunları yapmanızı tavsiye ederim

Hayata veda etmeden önce, eliniz ayağınız tutarken, gözünüz görür kulağınız duyarken yapmanızı isteyeceğim bazı şeyler var...

Haberin Devamı

Bir sokak kedisinin ya da köpeğinin gözlerinin içine bakın, ama kafanızda hiçbir önyargı olmaksızın sadece bakın.

Bir hayvan barınağına gidin. Kafeslerin ardındaki köpeklerin patilerini tellere takıp size seslenmelerine izin verin. Onların seslerini duyun ama mutlaka duyun.

Bir sokak kedisine ya da köpeğine, mümkünse kirli, zayıf, çirkince olanına yemek verin ve yemeğini bitirene kadar onu izleyin ama hiç yanından ayrılmadan sadece izleyin.

Bir sokak kedisinin veya köpeğinin başını okşayın. “Kirlidir, mikrop bulaşır, elimi cırmalar, ısırır” diye önyargınız olmadan başını okşayın. Mümkün olabildiği kadar uzunca. Yanından ayrıldıktan sonra dönün ona bakın.

Bir gerçek can dostuyla konuşun. Hiç sıkılmadan, uzunca bir süre, hiç lafını kesmeden onu dinleyin, sadece dinleyin.

Haberin Devamı

Yazın kavuran sıcağında çok susayın, içiniz yansın, çölde kalmışçasına, suya erişemeyecekmiş gibi uzunca süre susuz kalın. Sonra gidip bir şişe su alın, dudaklarınıza götürmeden önce ilk gördüğünüz bir sokak kedi ya da köpeğine verin o suyu ve içişini izleyin sonuna kadar. Siz de şişenin dibinde kalan son yudumla ıslatın dudaklarınızı.

Ölmeden önce el ayak tutarken, henüz nefes alırken, işitme duyma, hissetme duyularınız canlıyken, bir sokak kedisi ya da köpeği alın, evinizi paylaşın onunla. Yemeğinizi, odanızı, hayatınızı paylaşın. Birlikte gezintiye çıkın, köpekse sahiplendiğiniz. Kediyse onunla kanepede uzanıp çizgi film izleyin.

Evinden atılmış bir yaşlı köpeğe ya da kediye son günleri için yuvanızı açın, bırakın size minnet duysun. Bir can kurtarmanın hazzını yaşayın.

Balık oltasına ya da ağına takılmış bir balığı kurtarın. Denize geri atın ve onun sularda nasıl yüzerek derinlerde kaybolduğuna şahit olun.

Kafeste özgürlüğü için çırpınan bir saka kuşunu, parasını vererek azat edin, bırakın maviliklere uçsun, ait olduğu dünyasına gidişini izleyin.

Hiçbirini yapamıyorsanız, canlar için savaş veren, güvendiğiniz birilerine maddi destek verin. O desteğinizle hangi cana ne iyilik yapıldığını dinleyin, içinizi ısıtın.

Haberin Devamı

Ve bütün bunlardan birini olsun yapmadan ölmeyin. Çünkü bunları yapmadan ölürseniz insan olmanın gerekliliği olan dünyayı başka canlarla da paylaştığımızı, onların da bizler gibi yaşama haklarının olduğunu bilmeden, bilemeden, kısacası insan olmadan öldünüz demektir. ◊ Ece Bilgin

YANIT

Sevgili Ece’ciğim, bu güzel yazının her kelimesine katılıyorum. Ve ben de okurlarıma hayata veda etmeden önce mutlaka bir kedinin, bir köpeğin can dostu olmayı, onunla hayatı paylaşmayı ve sevmenin ne güzel bir duygu olduğunu öğrenebilmeyi tavsiye ediyorum.

Ancak senin son zamanlarda yazılarında, paylaşımlarında çok büyük bir mutsuzluk ve umutsuzluk seziyorum. Bunun nedenini tahmin edebiliyorum.

Haberin Devamı

Son günlerde hayvanlara yine haksızca bir saldırı gerçekleşiyor. Pitbull saldırısı olayından sonra, sanki bütün hayvanlar saldırganmış, sokaklarda parklarda insanlara, çocuklara saldırıyor, hayati tehdit oluşturuyormuş gibi, bunu bahane edip kendi halindeki hayvancıkları toplamaya başladılar.

Haliyle senin o yüce yüreğinle, sokaklarda edindiğin yüzlerce dört ayaklı dostuna da sıra gelirse diye endişe ediyorsun. Haklısın da...

Çünkü ülkemizde hâlâ doğru düzgün bir barınak olmadığı için bu toplanan hayvanların akıbetinin ne olacağı konusunda tüm hayvanseverler gibi merak ve endişe içinde olmak çok doğal.

2022 yılında bile hâlâ hayvanlarla dostça ve iç içe yaşamayı başaramadık... Gerçekten çok acı...

 

Yazarın Tüm Yazıları