Eşim ve kayınvalidem kilolarıma takmış durumda

Ben zaten fazla kilolarımdan rahatsızken bir de eşimin bunu dalga konusu yapması aşırı derecede canımı sıkıyor. Kayınvalidem de ne zaman görüntülü konuşsak “Aa yine kilo almışsın!” diyor.

Haberin Devamı

Merhabalar, 7 yıllık evliyim ve 5 yaşında bir kızım var.
Eskiden 50 kiloydum. Hamilelik ve doğum süreciyle 70 kiloya kadar çıktım. Kızım büyüdü, ben hâlâ zayıflayamadım. Şu an 74 kiloyum ve bu durum beni aşırı rahatsız ediyor.
Ben zaten yeterince bu durumdan rahatsızken, bir de eşimin davranışları ve kilolarımı dalga konusu yapması aşırı derecede canımı sıkıyor.
Çok monoton bir hayat yaşıyorum. Hayatım sadece “işe git gel, çocukla ilgilen” şeklinde ilerliyor.
Masa başı çalışıyorum ve inanın sabah 05.30’da yataktan kalkmamla başlayan günüm, akşam 17.00’ye kadar hareketsiz bir biçimde geçiyor. Hiç mutlu değilim.
Şehir dışında yaşayan kayınvalidem de ne zaman görüntülü konuşsak, telefonu açar açmaz “Kızım nasılsın” demek yerine, “Aa yine kilo almışsın” diyor.
Soruyorum size, bir insan durmadan kilo alıp durur mu? Saatlerce ağladım bu sözlere.
Bir süredir kendime zarar verme düşüncesi aklımdan çıkmaz oldu. Neden bana destek olmak yerine sürekli beni aşağılıyorlar diye kafayı yiyorum. Beğenmiyorsan ayrıl, değil mi?
Ben herkesten çok istiyorum zayıflamayı. Ama yemesem dahi kilo veremiyorum.
Ameliyat olayım diyorum, zayıflama ilacı kullanayım diyorum, ona da maddi gücüm yetmiyor.
Bir diyetisyene gitmeye de hem zamanım hem de yeteri kadar param yok.
Kızım olmasa bir dakika dahi düşünmeden yok olup giderdim. Şimdi size soruyorum, ben ne yapayım? Onlara inat zayıflamak istiyorum ama gücüm yok.
Gittikçe yaşama hevesim de kaçıyor. ◊ Rumuz: Fazla kilolar

YANIT

Haberin Devamı

Sevgili kızım, sana çok kızdığımı söyleyerek başlıyorum satırlarıma. Ne demek yok olup gitmeyi düşünmek, hem de ne uğruna! Sen bu kiloları çok rahatlıkla verebilirsin, eminim. Ama moral bozukluğunun da getirdiği çöküntü nedeniyle, zayıflamak için kendinde yeterli gücü bulamıyorsun besbelli.
Eşinin ve kayınvalidenin tavırlarına karşı güçlü olmalısın. Tam tersine onların karşısına güzel, bakımlı, zayıflamış bir kadın olarak çıkmak üzere kendini programlamalısın.
Sana pahalı ameliyatları ya da yan etkileri olan ilaçları önermem. “Diyetisyene de ayıracak zamanım ve param yok” diyorsan, o zaman evde kendi kendine bir program yapmalısın.
Bir kere sana çok değerli profesörlerin bile önerdiği, şu son zamanların ünlü “aralıklı oruç” uygulamasını önerebilirim. Bunu zaman zaman ben de yaptım. Ve düzenli yaptığım sürede çok faydasını gördüm. Genellikle çok zor kilo verebildiğim halde, bu sayede birkaç ay içinde 8 kilo verdim.
Sanırım senin çok fazla kilo vermene gerek yok. Çünkü elbette eskisi gibi 50’li kilolara dönmeyi düşünmemelisin. Ama 10 ya da kilo verdiğin takdirde istediğin forma ulaşabileceksin.
Bu uygulama aslında çok basit. Akşam erken bir saatte (örneğin saat 18.00-19.00 gibi) günün son yemeğini yiyeceksin.
Ama bu saatten sonra su, şekersiz çay ya da bitkisel çaylar dışında hiçbir şey yiyip içmeyeceksin. Bu saatten sonra 14-16 saat boyunca aç kalacaksın, yani oruç tutacaksın.
Kahvaltını bu saatlerin sonunda yapacaksın. Ondan sonraki öğünlerini normal saatlerinde yapacaksın ama tabii mümkün olduğu kadar şekerli, unlu, aşırı yağlı veya kızarmış besinler yemekten kaçınmalısın. En önemlisi de gazlı, şekerli içecekleri tamamen hayatından çıkarman.
Bunu haftanın her günü yapmayacaksın tabii. Haftada 3 ya da 4 gün uygula. Diğer günler de yine yağlı, şekerli, unlu (makarna ve pilav da dahil) besinlerden uzak durmalısın. Sebze, salata, peynir, yumurta, yoğurt, az meyve ve tavuk eti, balık, haftanın 3 günü de ızgara kırmızı et yiyerek, bu programı en az 6 ay sürdürebilmelisin. Bütün yemeklerini ve salatalarını 2 yemek kaşığı zeytinyağıyla yapmayı unutma. Bak göreceksin nasıl kilo vereceksin ve çok mutlu olacaksın.

Yazarın Tüm Yazıları