Meteorolojiden yoğun kar uyarısı... Hafta sonuna dikkat

Kimi 6 aylık bebeği kucağında, kimi hasta sedyesinde, binlerce kişi 20 saatten fazla Tarsus-Adana- Gaziantep otoyolunda mahsur kaldı. Hem meteoroloji hem de uzmanlar günlerdir uyarıyordu. Peki buna rağmen neden bir şey değişmedi? Hem bu sorunun cevabını aradım hem de ‘İstanbul başta, büyükşehirlere ne zaman kar yağacak? Ne önlemler alınmalı?’ diye sordum. Gaziantep’te yaşanan esaretin bir benzeri yaşanmaması için uzmanlar bir kez daha uyarıyor! Kar kapıya dayandı! Trakya hariç tüm Türkiye’de hayli etkili olacak.

Haberin Devamı

METEOROLOJİYi VE UZMANLARI DİNLEYİN

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, daha önce Balıkesir, Düzce’de de benzer felaketler yaşandığı, 2 gün boyunca insanların kapalı yolda esaret yaşadıklarını hatırlatarak, “Yani düşünün öyle bir kar yağıyor ki iş makineleri açıyor, hemen peşine bir daha yağıyor... Açılan yer hemen kapanıyor. Burada önemli olan kapalı yolun açılması değil yolun kapanmamasını sağlamak. Kar yağdıktan sonra yolu açmak zor olur, var olan yolu da perişan edersiniz. O nedenle kar yağmadan solüsyon ya da tuz atmak lazım. Kar yağdıktan sonra tüm bu faaliyetleri yapmanın bir faydası olmaz. Yetkililer bu konuda gerekli önlemleri, ‘kar uyarısı’ yapıldıktan sonra acil olarak almalı” diyor.

Haberin Devamı

Meteorolojiden yoğun kar uyarısı... Hafta sonuna dikkat

KAR LASTİĞİ UYARISI

Şehir içinde pek sorun olmayabileceğini ancak şehir dışına çıkacakların uyarıları özellikle dinlemesi gerektiğini belirten Tek, şöyle devam ediyor: “Yurdun doğusuna hep ‘çok’ kar yağar ama batı ve güney bölgeler, ki Gaziantep de batı sayılır alışık değil böyle kara. Sıklıkla yağmadığı için de ‘Gelip, geçer! Nasıl olsa açarlar yolu’ gibi düşünülüyor ama gerçeklik öyle olmuyor. O uyarılar boşuna yapılmıyor. Dinlemek şart. Ayrıca kar lastiği çok önemli. Yaz lastikleri karlı yolu tutmaz. E, kış lastiği yok, zincir yok! Hem kişisel hem de kurumsal tedbirler alınmalı ki böyle manzaralar yaşanmasın.”

TÜRKİYE DONACAK

Tek, ‘Hafta sonuna dikkat’ diyor ve şöyle devam ediyor: “Bu cumartesi- pazar yoğun bir kar yağışı var. İstanbul’da kar cuma akşam saatleri başlayacak. Rüzgâr ise güney yönden esecek yani lodos var. Dolayısıyla sıcaklıklar artacak. Bugün kadar soğuk olmayacak ama kar yoğun olacak. Hatta sadece İstanbul değil, poler dediğimiz bu sistem, komple ülkemizin üzerine iniyor. Özellikle hafta sonu yola çıkacak olanlar planlamasını buna göre yapsın ve hatta mecbur değillerse yola çıkmasınlar. Buzlanma ve don tehlikesi var. Pazartesi günü ise kar yurdun iç kesimleri ve doğuya kayıyor. Ay sonuna kadar da soğuklar devam edecek, sıcak geçişler yok maalesef.”

Haberin Devamı

KAR KAPIYA DAYANDI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü günler öncesinde İstanbul için kar yağışı uyarısında bulunmuştu. Beklenen kar yağışı dün itibarıyla etkisini göstermeye başladı ancak asıl kar cuma günü geliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmini Uzmanı Bayram Doğan, “Cuma itibarıyla İstanbul, yeni bir yağışlı sistemin etkisine girecek. Önce yağmurla başlayacak. Öğle saatleri gibi karla karışık, akşam saatlerinden itibaren de kara dönmesini bekliyoruz. Hafta sonu da etkili olmasını beklediğimiz kar yağışı tahminlere göre çarşambaya kadar aralıklarla devam edecek. Sürücülerin kar lastiği ya da zincir kullanması gerektiğini hatırlatmak isterim. Zira, hava sıcaklıkları da mevsim normallerinin altında olacağı için gece ve sabah saatlerinde buzlanma yaşanabilir” diyor.

Haberin Devamı

Meteorolojiden yoğun kar uyarısı... Hafta sonuna dikkat

AKOM UYARDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) da İstanbulluları kar yağışına karşı uyardı. AKOM Müdürü Selçuk Tütüncü, “Esas kuvvetli bir sistemin cuma akşamından itibaren geleceği tahmin ediliyor. Bu seferki biraz daha kuvvetli, yaklaşık 4-5 gün etkili olacak gibi görünüyor. Meteoroloji Genel Müdürümüzle sürekli istişare halindeyiz. Zira, meteorolojik parametreler son güne kadar değişebiliyor. Biz de sürekli gözlem halindeyiz. Ona göre hem vatandaşların uyarılması hem buna göre aksiyon alınması konusunu tekrar gözden geçireceğiz” açıklamasında bulundu.

Yazarın Tüm Yazıları