23 Nisan’ı kitapla kutlayın

23 Nisan Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü için Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk bir açıklama yayımladı:

Haberin Devamı

“Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü, kitaplardan ve okumadan keyif almayı teşvik eden bir kutlama çağrısıdır.

Her yıl 23 Nisan’da kitapları tanımak ve tanıtmak için dünyanın her yerinde kutlamalar yapılıyor. Bu özel günde geçmiş, gelecek, nesiller ve kültürler arasında bir köprü kurulması hedefleniyor.

23 Nisan dünya edebiyatında sembolik bir tarih. Ünlü yazarlar William Shakespeare, Miguel de Cervantes ve Inca de la Vega’nın hayata veda ettikleri gün.

1995 yılında Paris’te düzenlenen UNESCO Genel Konferansı’nda 23 Nisan, Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü olarak belirlenirken, kitaplara ve yazarlara dünya çapında bir saygı duruşunda bulunmak ve herkesi kitaplara erişmeye teşvik etmek amacıyla seçilmişti.

Türkiye Yayıncılar Birliği de Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin üyesi.

Haberin Devamı

Bugün birçok ülkede sevenlerin birbirlerine kitap hediye ettiği gün olarak yaşanıyor.”

NEDEN DEVAM ETMEDİ

HERKESE Kitap Vakfı Kurucu Genel Başkanı Bülent Şenver yıllar önce yapılan bir törende bu günün ‘Kitap Hediye Günü’ olarak kutlanmasını önermişti, tarih de nisan ayının üçüncü pazar günüydü.

23 Nisan’ın Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı olması bugünü daha da anlamlandırıyor.

Yanılmıyorsam benim önerimle Hürriyet gazetesi bu kutlama gününü 2006 yılında başlatmıştı.

Afiş bastırmış, kitabevlerine güller dağıtmıştık, günün özeti ‘Bir Gül Bir Kitap’tı.

Girişimi tanıtmak için Marmara Oteli’nde bir basın toplantısı yapılmıştı.

Düzenleyenler Hürriyet gazetesi ile Türkiye Yayıncılar Birliği idi.

O toplantıdan notlar aktaracağım.

Haberi İhsan Yılmaz yazmış.

Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Metin Celâl Zeynioğlu, günün özelliğini anlatmış, o yıl 40 ülkede bugünün kutlandığını belirtmişti.

Bakın toplantıya kimler katılmış ve ne demişler:

PEN Yazarlar Birliği Başkanı Alpay Kabacalı, günün önemini vurgulamış, girişimi destekleyeceklerini söylemiş.

Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Sekreteri Gülsüm Cengiz, bugünün önemini ve üyeleriyle birlikte katılacaklarını belirtmiş.

Bilgi Yayınevi sahibi Ahmet Tevfik Küflü, her kitap alana bir gül vereceğini açıklamış.

Haberin Devamı

Remzi Kitabevi sahibi Erol Erduran, Anadolu tarafında açacağı kitabevini 23 Nisan’a yetiştireceği vaadinde bulunmuş.

Adam Kitabevi sahibi İnci Asena, bütün mekânlarının yazarlara açık olacağını, kutlamaya katıldığını belirtmiş.

Kitabevlerinin, yayıncıların, kuruluşların neden bu özel günü sürdürmediklerini anlamış değilim. Sorduklarım da yeniden başlama dileğinde bulundular.

En güzel armağanın kitap olduğunu bir kez daha anımsayalım.

100 BİN ÇOCUĞU KİTAPLA BULUŞTURMAK

AÇEV (Anne Çocuk Eğitim Vakfı), daha fazla çocuğun erken yaşta kitaplarla buluşmasını sağlayarak dil gelişimlerini, yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini desteklemek amacıyla ‘Okuyan Bir Gelecek’ platformunu kurdu.

Haberin Devamı

Fazıl Say’ın müzikleriyle Beren Saat, Cem Yılmaz, Demet Evgar, Fatih Türkmenoğlu, Genco Erkal, Selçuk Yöntem, Songül Öden ve Yekta Kopan’ın kitap okuyarak destek verdiği proje kapsamında 100 bin çocuğun kitaplarla buluşması hedefleniyor.

Okuyan Bir Gelecek platformu sayesinde binlerce çocuğun evine ilk kez kitap gireceğini vurgulayan AÇEV Yönetim Kurulu üyesi Ayşecan Özyeğin Oktay, ‘Dil gelişimi gibi temel yetkinliklerin geliştirilmesi, çocuklarımızın geleceği için tartışmasız öneme sahip. Dil gelişimi için de onları mümkün olduğu kadar erken kitaplarla tanıştırmak gerekiyor’ dedi.

Türkiye’de 5–6 yaş çocuklarının yüzde 71’inin evinde 3’ten az çocuk kitabı ya da resimli kitap bulunduğunu belirten AÇEV Genel Müdürü Burcu Gündüz Maşalacı da, ‘Bilimsel araştırmalar yüksek sosyoekonomik düzeyden ailelerin çocuklarının 4 yaşına geldiklerinde 45 milyon kelime, düşük sosyoekonomik seviyedeki çocukların sadece 13 milyon kelime duyduklarını gösteriyor. 32 milyonluk bu farkı kapatmak için çocukları küçük yaştan itibaren kitaplar aracılığıyla yeni kelime ve kavramlarla tanıştırmak büyük önem taşıyor’ diye ifade ediyor.

Haberin Devamı

Proje dijital platforma taşındı.

120 LİRA BAĞIŞ YETERLİ

ÇOCUKLARA gönderilmek üzere hazırlanan sette AÇEV’in erken çocukluk uzmanları tarafından seçilen 5 resimli hikâye kitabı, kitap etkinlik yönergeleri, bir çocuk dergisi, bir resim defteri ve kuruboya seti yer alıyor. Kitaplar, Kidega kitap satış platformu üzerinden satın alınarak 120 TL’lik setler oluşturuluyor. 3747’ye SMS göndererek ya da FonZip üzerinden istenilen miktarda bağış yaparak, daha çok çocuğun projeden faydalanmasına destek olunabiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları