İzQ artık bir İzmir projesi

İzQ; en başından beri takip ettiğim projelerden biriydi. Geçen gün İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ve Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler ile birlikte merkeze gittik.

Haberin Devamı

İzQ artık bir İzmir projesi

Odanın eski binalarında çalışmalar bitmek üzereydi.
Projede yer alan firmalar taşınmak üzere son rötuşlarını yapıyorlardı.
Söylemeliyim ki; İzmir harika bir girişimcilik merkezine sahip olacak.
Bu bölge için şöyle bir hayalim var; bazen de bunu yazıyorum.
İzmir dijital kafalı bir kent olmalı.
Girişimcilerin örnek projeler ürettiği, teknolojiyle bilimin buluştuğu, yazılımda ve oyun teknolojilerinde öne çıkan bir İzmir...
Ve tabii bu günlerde çok konuştuğumuz yapay zeka, artırılmış gerçeklik, metaverse gibi konularda da Türkiye’de öncülük edecek bir İzmir hayalimiz var.
Özgener ve Kızılgüneşler ile gezerken hep bu konuları konuştuk.
İzQ’nun iki binası da bu beklentilere cevap verecek şekilde tasarlanmış.
İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi Projesi’ne İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Ege Genç İş İnsanları Derneği, Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği de ortak...
Bu çok önemli çünkü projeye bir kenti yöneten önemli sivil toplum örgütleriyle birlikte kamu da destek veriyor.
Dolayısıyla sadece bir kurumun değil; İzQ’yu bir İzmir projesi olarak görün...

Haberin Devamı

İzQ artık bir İzmir projesi
İzQ artık bir İzmir projesi


Mıknatıs görevi yapacak
girişimciler İzQ’ya gelecek

İzQ, girişimcilere destek veren bir ortam sunmayı amaçlıyor. Start up’ların inovasyon odaklı ürün ve hizmet geliştirmelerine destek verecek olan merkez; yatırımcılar, girişimciler, mentorlar, kurumlarla aracılık görevi de üstlenecek.
İzQ, inovasyon kapasitesi yüksek büyük ve orta ölçekli firmaların İzmir’e gelmesini sağlayacak. Bunun için bölgenin potansiyeli yüksek alanlarda sektörel odaklanmasını sağlayacak alanlar yaratacak. İzmir’deki nitelikli işgücünün inovasyona yönelmesi; kentin ar-ge kapasitesini artırıcı faaliyetlere aracılık etmesini, üniversite ile iş dünyası arasındaki işbirliğini kuvvetlendirmek gibi amaçlara hizmet edecek bir merkez olacak. İnovasyon Merkezi’ndeki ofisler büyük firmalar tarafından şimdiden tutulmuş.
Yani açılışa günler kala İzQ çalışanları büyük bir heyecan içinde...

Haberin Devamı

İzQ artık bir İzmir projesi
İzQ artık bir İzmir projesi


Oyun şirketleri aynı çatı altında

EMİNİM İzQ’nun ofislerini merak ediyorsunuz. Ben şanslıyım; proje bitmeden gezme fırsatı buldum. Kafanızda canlandırmanız için biraz detay vereyim.
İzQ’nun giriş katlarında inovasyon, metropol, doğa, bilim, ticaret temalı istasyonlarda ziyaretçilere dijital bir müze ortamı sağlanmış. Özellikle k12 seviyesindeki çocukların ve gençlerin inovasyon beceri ve kapasitelerini artırmaya yönelik bir ortam da düşünülmüş. Dijital Deneyim Merkezi’nde ileri teknoloji uygulamaları yapılmış. Buraya gelenler teknoloji deneyimi yaşayabilir, gelecekle ilgili hayaller kurabilir.
Bence bu çok önemli çünkü gençler girişimciliği ve inovasyonu bir kariyer hedefi haline getirmeliler.
Dijital Deneyim Merkezi; Avrupa Birliği tarafından Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin koordinasyonunda çağrıya çıkılan “Dijital Avrupa” proje fonuna başvurmuş.
İzQ ekibi gelecek haberi heyecanla bekliyor.
Ve çok önemsediğim bir detay daha...
İzmir Kalkınma Ajansı İzQ projesine “Fizibilite Desteği” vermiş.
Avrupa Birliği’nin Bölgesel Güven Fonu (MADAD Fonu) “İnovasyon Merkezi” ni destekleme kararı vermiş.
İzmir Kalkınma Ajansı özellikle İzmir’deki oyun teknolojileri geliştiren firmaları burada bir araya getirecek.
Böylece İzmir patentli oyunlar bütün dünyaya yayılacak.

Haberin Devamı

İzQ artık bir İzmir projesi
İzQ artık bir İzmir projesi


Şehir fonu da geliyor

BENİ asıl heyecanlandıran Şehir Fonu projesi oldu. İzmirli girişimcilerin projelerini finansal olarak desteklemek için kurumsal ve bireysel yatırımcılardan oluşan bir fon kurulması hedefleniyor. Girişim Sermayesi Yatırım Fonu veya Risk Sermayesi Fonu alternatiflerinden biri üzerinden modellenmesi amaçlanıyor. Aslında İzQ; yerelden dünyaya açılacak çok önemli bir proje gibi duruyor. Bu fon da girişimleri daha da büyütecek gibi gözüküyor.

 

Teknoloji şehri yapacağız

İZMİR Ticaret Odası ve İzQ Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’in heyecanını çok iyi anlıyorum. Çünkü görev aldığı ilk günden bu yana o da benim gibi İzmir’i bir “teknoloji şehri” olarak görmek istiyor. Tabii bunun için önce altyapıyı yapmak gerekiyordu. İzQ; bu adımlardan sadece biri ama önemli bir girişim...
Şöyle diyor; “İzmir’in bir teknoloji şehri olma yönünde çok büyük avantajlara sahip olduğuna inanıyoruz. İzQ bu vizyonumuz doğrultusunda ortaya çıktı. Girişimcilere fiziki çalışma alanları tahsis edeceğiz. Burasını inovasyon üssü olarak kurguladık. Büyük ve orta ölçekteki şirketlere, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını sürdürebilmeleri için fiziksel altyapı sağlayacağız. Merkezimiz fiziki olarak 2022 yılının ilk çeyreğinde fiziki olarak kapılarını açmış olacak. İzQ projemizi tamamlayıcı nitelikte Şehir Fonu, Dijital Göçebelerin İzmir’e çekilmesi gibi birçok projeyi de ard arda hayata geçireceğiz. Türkiye girişimcilik ekosisteminin en önemli eksikliklerinden biri olarak gördüğümüz büyük firma-girişimci etkileşimleri, sosyal girişimcilik, exit kültürü, deep tech, fintech, oyun girişimciliği gibi ekosistemin en güncel konularında etkinliklerimizi ve içeriklerimizi 2022 yılı içinde gerçekleştireceğiz. İzQ büyük ekosistem buluşmalarına ev sahipliği yapan bir merkez olacak. Kısacası İzmir’de güçlü bir girişimcilik ekosistemi altyapısı için ne gerekiyorsa ortak kurumlarımızla birlikte yapacağız.”
İzQ’nun açılmasına sayılı günler var.
Sizler için önceden gidip merkezi gördüm ve çok beğendim.
İzmir adına teşekkür ederim.

Yazarın Tüm Yazıları