Stil kimliğinizin ipucudur

Antika, vintage eşyalar hayatımızda giyimden aksesuara gittikçe yerini almaya başladı. Günümüzde bu tarz ürünlere olan ilgi her geçen gün artıyor. Geçmişe, eskiye özlemi yansıtan eski eşyalar, bizlere tarihe yolculuk yaptırıyor. Sanatçı Deniz Doğruyol da antikacılardan, eskicilerden, sahaflardan topladığı materyallerle asamblaj ve mixed media kolaj tablolar yapıyor. Bu çalışmalarını ise dünyanın birçok sanat merkezine taşıyor. Eski eşyalar onun elinde bir esere dönüşüyor ve her eseri yaşanmışlığın hikâyesini anlatıyor. Uzun yıllar Los Angeles’ta yaşayan ve resim üzerine eğitim alan Deniz Doğruyol, Amerika ile Avrupa’da birçok sergi açtı. 2018’de İstanbul’a döndü ve çalışmalarını halen İstanbul’da sürdürüyor. Sevgili Deniz ile, projelerini, modayı konuştuk.

Haberin Devamı

DENİZ DOĞRUYOL İLE 5 SORU 5 CEVAP

Stil kimliğinizin ipucudur

1-Deniz Doğruyol’u tanıyabilir miyiz?

Deniz Doğruyol sanat ve tasarım üzerine işler üreten biri. Ekolojik ve sürdürebilir tasarım anlayışı ile upcycle, recycle ev eşyaları, projeler üreten bir atölye olan Dadaistudio’nun kurucusuyum. Aynı zamanda da senede iki kere, sınırlı sayıda ürettiğimiz retro ev eşyaları koleksiyonunu da satışa sunuyoruz.

2-Yeni projeler geliyor mu?

Yeni bir kişisel sergim geliyor, Carnival. İnsanın söylediği ‘hayır’lar kadar özgür olduğu üzerine kurguladığım bir sergi ve ‘kendine evet’in bir kutlaması. Mayıs ayında izleyici ile buluşacak. Bir de sadece upcyle ürettiğim yeni bir koleksiyon geliyor, ağırlık ev eşyası üzerine.

Stil kimliğinizin ipucudur

3-Siz stili nasıl yorumlarsınız?

Kişinin kendisini ortaya koyma halidir. Kimliğinizin ipucudur. Kim olduğunuzu dışarıya yansıtma şeklidir. Kendinizi doğru keşfettiğiniz çok iyi hissettiren ve müthiş güven hissi veren bir durumdur.

Haberin Devamı

4-Evlerimizde ufak dokunuşlarla şıklığı yakalamak dersek, neler ile başlayalım?

Benim için evin ışığı bütün evin ruhunu veren baş unsurdur. Dolayısıyla aydınlatmadan başlayabilirsiniz, tavandan ve masa üstü olarak ışığı eve yaymalıyız, tabi gün ışığı ampul ve dimmerli olmalı. Aydınlatmalar sonrasında bitki vazgeçilmezim. Eviniz uygun ışığı alıyorsa, evinizi olabildiğince bitki ile süsleyin, ev içi bahçenizi oluşturun. Bir eve en yakışan aksesuar yeşil bence. Duvarlar önemli bir başka detay, sizi yansıtan, bakmaktan keyif duyacağınız, sanat işleri, duvar aksesuarları ile evinize bambaşka bir ruh katabilirsiniz.

5-Vintage sizin için ne ifade ediyor?

Çok fazla şey. Ben bir vintage delisiyim. Eski olan çoğu şey; kıyafet, evrak, dergi, kitap, aydınlatma, mobilya, eşyalar, margarin kutusu bile ilgi alanım. Ürettiğim sanat işlerinde çok fazla eski obje kullanmamdan ve eski eşyaları bambaşka yeni eşyalara dönüştürmemden dolayı çok iyi bir istifçiyim. Gittiğim her yerden toplarım ve sonra atölyede topladıklarım üzerinde çalışmak, birleştirmek, iş üretmek ve yeni bir hikâye yaratmak, beni hayatta en çok heyecanlandıran unsur. Senelerdir dünyanın çeşitli yerlerinden topladığım vintage kıyafet ve aksesuar koleksiyonum var, hatta onları bir senedir Dadaistvintagewear markası adı altında satışa sunuyorum. Gündelik hayatımda da çoğunlukla vintage giyinen biriyim, aksesuarlarım da genellikle hep eski parçalar.

Stil kimliğinizin ipucudur

EVLERDE TREND AYNALAR

Haberin Devamı

Evden çıkmadan aynanın karşısında kendinizi gözden geçirin. Fazlalıkları, eksikleri görmeden evden çıkmayın. Aynalar berraklık, netlik, gerçeğin yansıması ve kendini tanımanın simgesi olmasının yanı sıra negatif enerjilerden korunmanın bir yolu olarak da birçok kültürde karşımıza çıkıyor. Genç girişimci Seyhan Genç, birçok ülkeye Türkiye’den ayna gönderiyor ve “Evlerin olmazsa olmazı aynalardır” diyor. Aynalar bizim ilk sırdaşımız diye düşünüyorum. Yani bazen insan herkesten sakladığı ilk gözyaşını aynanın önünde döküyor. Beğendiği bir kıyafeti ilk aynalar görüyor. Kimimiz aynalarla konuşuyor, kimimiz ilk provasını ayna önünde yapıyor. Kısacası aynalar bizim hayattaki yansımamızdan ibaret. Bunu sadece fiziksel olarak düşünmeyin. Ruhumuzu da bize olduğu gibi gösteriyor bir bakıma. O yüzden aynalar hayatımızın önemli bir yerinde bence. Böyle değerli bir nesnenin görselliği de önem kazanıyor doğal olarak. Hem bizi anlasın hem de göze hitap etsin diyoruz. İşte Trendlike bu anlayışla müşterilerine en kaliteli ve en çekici ürünleri sunmayı hedefliyor.

Yazarın Tüm Yazıları