Aydınlatma seçimimiz yaşadığımız mekânda kaliteyi arttırır

Tuğçe Sönmez Evin, genç, başarılı ve girişimci bir tasarımcı. ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı’ndan mezun oldu. Hayallerini gerçekleştirmek için İtalya’da tasarım üzerine eğitim aldıktan sonra kurduğu Kitbox Design markasıyla, ev aksesuarları ve aydınlatma üzerine çalışmalar yapmaya başladı. Tasarımlarında ahşaptan cama, bakırdan pirince geleneksel ve doğal malzemeler kullanarak sürdürülebilirliğe de önemli katkı sağlıyor. Sevgili Tuğçe, “Masa üzeri aydınlatmalar kullanılmış bir mekân, tavan aydınlatmasına nazaran daha dingin ve konsantre olmaya müsait bir ortam yaratır” diyor. Dahası ise sohbetimizde...

Haberin Devamı

TUĞÇE SÖNMEZ EVİN İLE 5 SORU 5 CEVAP

Aydınlatma seçimimiz yaşadığımız mekânda kaliteyi arttırır

1-Sizi ve markanızın hikâyesini tanıyabilir miyiz?

ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı mezunuyum. Tasarım eğitimimin bir kısmını İtalya’nın Milano şehrinde tamamladım. Okuldan mezun olduğumda sinema ve televizyon alanında çalışmayı istediğim için, altı sene reklam filmlerinde çalıştım. Burada sanat departmanında çalışmasam da yönetmen yardımcılığı yaptığım için filmlerde dekorların tasarlanma sürecini önemli bir ölçüde gözlemleme şansım oldu. Hem film sektöründen aldığım ilhamla hem de kişisel arzularımın izinden giderek 2016’da markam Kitbox Design’ı kurdum. Kitbox, minimal ürünlere kendi hayatımda duyduğum bir ihtiyaçtan doğdu. Maker Designer dediğimiz akımı takip edip, kendi ihtiyacım olan ürünleri tasarlayıp üretiyordum. Daha sonra tasarladığım ürünleri insanlarla buluşturma fikri ile daha büyük çapta üretim yapabileceğim atölyeler, ustalar bularak bu işe giriştim. 2016 yılından beridir de sadece kendi tasarladığım, aynı tasarım diline sahip ürünler üretiyorum.

2- Siz modayı nasıl yorumlarsınız?

Haberin Devamı

Modanın, sürekli değişen ve hızla akıp geçen zamanın içerisinde hayatımızda yer alan bazı sabitler yaratma isteğinden doğduğunu düşünüyorum. Şu anda her gün sosyal medya ile yüzbinlerce kişi tarafından her şeyin hızla tüketildiği bir toplumda yaşıyoruz. Bence bu devinimin içinde ayakta kalıp, hayatımızda daha uzun süre yer bulabilen tarzlar ve akımlardır moda. Bir defa bakınca tekrar dönüp bakmak istediğiniz, aklınızda yer edip hayatınıza katmak istediğiniz bu akımlar da zamanla değişir, ancak dönemlerine yaptıkları etkiyle her zaman hatırlanırlar.

Aydınlatma seçimimiz yaşadığımız mekânda kaliteyi arttırır

3- Tasarımlarınızda sürdürülebilirliğin önemi nedir?

Tasarımlarımda sürdürülebilirliği doğal malzemeler ve doğa dostu üretim yöntemleri ile çalışmaya özen göstererek sağlamaya çalışıyorum. Neredeyse her parçası elde, geleneksel üretim yöntemleri ile üretilen Kitbox ürünleri minimum atık çıkarmayı hedefliyor. Geleneksel yöntemlerde kimyasal atıklar minimumda oluşurken, üretim fazlaları da her zaman geri dönüşüme gider. Hem doğa dostu hem de İstanbul’un mirasında büyük bir yer tutan zanaatkarlarımızın, el işçiliğinin değerini anlatacak koleksiyonlar tasarlamak benim için çok önemli. Geleneksel, bakır, pirinç gibi kelimeler insanlara hep eskiyi çağrıştırıyor, bu nedenle günümüzden uzak geliyor, halbuki doğru üretim yöntemlerini harmanlayarak bakır ve pirinç ile son derece modern, zamansız objeler yaratmak mümkün.

Haberin Devamı

4-Ev ve ofislerde yeni objelerle nasıl değişiklikler yapabiliriz?

Özellikle aydınlatma seçimlerimiz hem yaşadığımız mekânın atmosferini önemli ölçüde değiştirirken hem de bu mekânlarda geçirdiğimiz zamanın kalitesini arttırır. Örneğin, masa üzeri aydınlatmalar kullanılmış bir mekân, tavan aydınlatmasına nazaran daha dingin ve konsantre olmaya müsait bir ortam yaratır. Evde canlı çiçek bulunması da kişinin yaşadığı mekânla daha güzel bir bağ kurmasını sağlar. Canlı çiçek her zaman bereketle ilişkilendirilir. Toplu zaman geçirdiğiniz alanlara yerleştireceğiniz saksı, vazo gibi objelerle hem dekoratif olarak mobilyalarınızı tamamlayacak hem de sürekli büyüyen değişen bitkilerle yaşayan bir mekân yaratabilirsiniz.

5- Mottonuz?

Haberin Devamı

Kitbox’un tasarım anlayışı hep yalınlık üzerine kurulu. Kişisel olarak da belki eğitimimin de bana kattığı bir özellik olarak, her zaman fazla olandan kaçınmışımdır. Bu nedenle mottomu düşündüğümde, Paulo Coelho’nun Simyacı romanından çok sevdiğim bir alıntı gelir aklıma; “Hayatta basit şeyler, en olağanüstü şeylerdir... (It’s the simple things in life that are the most extraordinary...)”

Yazarın Tüm Yazıları