1 milyon çocuk burada

Güncelleme Tarihi:

1 milyon çocuk burada
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2011 16:37

18 yaşından küçük çocuk ve gençlere hitap eden ve gün geçtikçe popülaritesi daha da artan Tipeez internet portalı ile güncel haberler takip edilebiliyor, sanat, spor ve bilim gibi birçok konuya dair makalaler okunabiliyor. Bu bağlamda Tipeez Genel Müdürü Haymi Behar ile çocukların kısa sürede yoğun ilgisiyle karşılaşan Tipeez'i konuştuk.

Haberin Devamı

seozturk@hurriyet.com.tr

Tipeez kimlere hitap ediyor? İçeriğinde neler var?

Tipeez 18 yaşından küçük çocuk ve gençlere hitap eden bir internet portalı. İçerisinde üyelerin güncel haberleri takip edebildikleri, sanat, spor ve bilim daha birçok konuya dair makaleler okuyabildikleri, sürekli güncellenen bir haber kanalı var. Ayrıca kendi düşüncelerini özgürce ifade edebildikleri forum bölümü, programlarını kaydedebildikleri kişisel ajandaları var. 125 binin üzerinde çocuğun kendi blogunu oluşturduğu bir “Siteni Yarat” bölümü var.

Selim ÖZTÜRK'ün röportajı
hurriyet.com.tr


En çok rağbet gören bölümlerimizden biri Tipeez Dünyası. Bu sanal dünyada çocuklara, kendi aralarında sohbet ederek, oyunlar oynayarak, keyifli vakit geçirebildikleri renkli ve güvenli bir ortam sağlıyoruz. İçerisinde hip-hop salonundan plaja, çarşıdan cafeye kadar her şeyin olduğu sanal dünyamızda, yüzlerce üye kendi evi var. Bunun yanı sıra, sık sık yaratıcılıklarını ve yeteneklerini geliştirebildikleri ödüllü tasarım yarışmaları düzenliyoruz.

Şu an Tipeez'in ne kadar takipçisi bulunuyor? Gençlerin ilgisi ne düzeyde?

Tipeez’e her ay ortalama 55 bin yeni üye kayıt oluyor. Şu an üye sayımız 900.000’i aştı. Çocuk ve gençlerin ilgisi oldukça yoğun.

Türkiye’nin en büyük çocuk ve gençlik portalı olarak, her ay bir milyonun üzerinde çocuğa doğrudan ulaşıyoruz. comScore’un verilerine göre son 7 ayın 5’inde Teens Kategorisinde Türkiye’nin en çok ziyaret edilen sitesi olduk. Son çeyrekte Teens Kategorisinin aralıksız lideriyiz. Her ay bir milyondan fazla çocuk ve genç Tipeez’de oyunlar oynuyor, yarışmalara katılıyor, forumalarda yazı yazıyor ve farklı bölümleri yönetiyorlar.

Biz de onların bu ilgisini sürekli canlı tutabilmek için her ay yeni bir sürprizle çıkıyoruz karşılarına. Bu yeniliklere oldukça hızlı ve olumlu geri dönüşler alıyoruz. Örneğin Mayıs ayında Tipeez Dünyası’na açılan Hürriyet Binası, bu güne kadar 1 milyon ziyaret aldı.

Yıl başında Tetra Pak sponsorluğunda açılan Süt Cafe ise, açıldığı günden bu yana hala sanal dünyanın en popüler mekanlarından biri. Çocuklara sağlıklı süt tüketimini eğlendirerek anlattığımız bu proje oldukça ilgi gördü. Süt Cafe’de ayrıca bir de sanal garsonluk uygulaması başlattık. Çeşitli aşamalardan geçerek garsonluk görevine seçilen Tipeez üyeleri, ailelerinin de onayıyla yarım saatlerini ayırarak Süt Cafe’de garsonluk yapıyorlar. Görev bilincine sahipler ve üzerlerine sorumluluk almaktan hoşlanıyorlar. Bu uygulamamız o kadar ilgi gördü ki, geçtiğimiz 2 ay içerisinde sanal garsonluk için 3500’ün üzerinde başvuru aldık.

Tipeez’deki sanal Hürriyet Medya Towers'tan da bahsedebilir misiniz?

/images/100/0x0/55eb1427f018fbb8f8a9a346


Hürriyet Çocuk Kulübü Marka Yönetim Ekibi ile birlikte çocukların gazetecilik mesleğine ilgi, yakınlık duyacakları ve gazete kültürünü şimdiden almaya başlayacakları bir ortam yaratmak istedik. Online dünyayla offline dünya arasında eğlenceli bir bağ oluşturmayı hedefledik.

Bina pek çok detaya dikkat edilerek Hürriyet Medya Towers binasına benzer şekilde tasarlandı. Örneğin tepesinde yer alan Hürriyet logosu tıpkı gerçek binamızdaki gibi 360 derece dönüyor. Binanın içerisinde fotoğraf makinesi ve video kameradan, baskı makinesine kadar her şey var.

Gösterilen yoğun ilgiden çok memnunuz. Dijital nesille Hürriyet Gazetesi arasında güçlü bir bağ kurmak amacıyla oluşturulan sanal Hürriyet Binası, açıldığı Mayıs ayından bu yana 1 milyon ziyaret aldı.

Ayrıca Temmuz ayında Hürriyet Çocuk Kulübü işbirliğiyle “Kendi Gazeteni Yap” yarışması başlattık. Yüzlerce çocuk kendi gazetelerini tasarlayarak yaratıcılıklarını sergileyerek yarışmaya katılıyor. Ağustos ayında sonlanacak yarışma, iPad, Sony PS3 ve Wii gibi ödüller kazandırıyor.

Tipeez olarak başka hangi projeleri hayata geçirdiniz?

Yıl başında Oyun Kanalı’nı açtık. Oyun Kanalı’nda macera oyunlarından zeka oyunlarına binlerce özenle seçilmiş oyun bulunuyor.

Geçtiğimiz Nisan ayında, çocukların yaratıcılıklarını gösterip, kendi çizgi filmlerini çekebilecekleri Çizgi Film Makinesi’nin lansmanını yaptık. Bu eğlenceli bölüm sayesinde her ay binlerce üye, 5 binin üzerinde birbirinden yaratıcı çizgi filmler oluşturuyorlar. Bunları arkadaşları ve aileleri ile paylaşıyorlar.

Yakın zamanda çocukların kendi çektikleri videoları ve fotoğrafları yükleyebilecekleri Video Kanalı açılacak. Bu yeni bölümümüz sayesinde çocukların çektikleri video ve fotoğraflarla katılabilecekleri yarışmalar düzenlenecek.

Mayıs ayında ilk Türkçe Ipad HD oyunu ürettik ve yayına aldık. Mobil cihazlar için gerek Android gerekse iphone platformlarında çalışan yeni oyunlar yapıyoruz. Yılsonuna kadar birkaç oyunu daha yayına alıyor olacağız.

Tipeez olarak neyi hedefliyorsunuz? Hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleriniz var mı?

Aktif internet kullanıcısı olarak yetişen dijital nesle; yaratıcılıklarını geliştirmeleri için özenle tasarlanmış, güvenli bir ortamda bilgisayar ve internet kullanmayı öğrenebilecekleri bir platform sunuyoruz. Türkiye’deki 2 milyon online çocuğun tamamına ulaşmayı hedefliyoruz.

Haberin Devamı

Bunun yanı sıra sosyal sorumluluk anlamında güvenli ve bilinçli internet kullanımını çok önemsiyoruz. Bugüne kadar 30’un üzerinde okulla bir araya gelerek güvenli internet kullanımının önemini eğlenceli şekilde anlatıyoruz.

Haberin Devamı

Tipeez olarak sürekli farklı kategorilerde yeni ürünler lanse ederek kendimizi yeniliyoruz. Çocuklarımızın yaratıcılıklarını geliştirebilecekleri ve kendi yeteneklerini keşfedebilecekleri yenilikler sunmaya devam ediyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!