Neden Her Gün Yoğurt Yemeliyiz?

Karbonhidrat, protein ve yağ bakımından kendi içinde oldukça dengeli bir besindir. Tek başına öğün olabilecek kadar besleyicidir.

Haberin Devamı

Yoğurtta bulunan hayvansal proteinlerin sindirimi midede gerçekleşir ve uzun sürer. Doğal olarak tok tutar.

Ana öğünlerde tüketilen birer kase yoğurt, öğünde ve sonrasında tokluk için ihtiyaç duyabileceğiniz pilav, makarna, patates gibi karbonhidratları tüketmenizi önlemeye yardımcıdır, abur cubur isteğini azaltmaya yardımcıdır.

Yoğurt, kan glukozunun düşük kalori ile dengelenmesini sağlar. Kan glukozunun ani iniş çıkışlarını frenlemeye yardımcıdır.

Şeker hastaları, hipoglisemisi olanlar, insulin direnci olanlar, zayıflamak isteyenler, iştah açan ilaçlar kullananlar için çok kaliteli bir ara öğündür ve bu grup hastalar için ana öğünlerin vazgeçilmezidir.

Damak tadını nötürler, böylece yanında yediğiniz besinin tadını daha net hissedersiniz.

Kendi meyveli yoğurdunuzu kendiniz yapın. Böylece tatlı yemiş kadar olursunuz fakat glukoz früktoz şurubu almamış olursunuz.

Haberin Devamı

Yoğurt dinlendirir, sakinleştirir, İçerdiği B vitaminleriyle doğal antidepresandır.

Cildin daha pürüzsüz, canlı, sağlıklı görünmesini sağlar.

Her gün düzenli olarak tüketilen 2 kase yoğurt kemik erimesini önlemeye yardım eder.

Bitkisel demir kaynaklarının yanında tüketilmemesi istenir (demir eksikliği anemisi olan vejetaryenler için önemli not)

İshalin diyetle tedavisinde, yoğurdun probiyotik özelliğinden yararlanılır.

İçerdiği yağ asitleri meme, kolon, deri, mide kanserini önlemeye yardımcı olduğu bilimsel deneylerle kanıtlanmıştır.

Neden Her Gün Yoğurt Yemeliyiz

Yoğurdun doğal yapısında bulunan bu yağ asitleri, öğünde besinle alınan yağların öncelikli olarak yakılmasına yardım eder.

Hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen, kanda LDL denilen kötü yağın yükselmesini engelleyerek, ateroskleroz adı verilen damar sertliği hastalığını önlemeye yardım eder.

Osteoartriti önlemeye yardımcıdır.

Büyüme gelişme çağındaki çocuklar için gerekli bir besin değildir. Her yaş grubundan birey için değerli bir besindir.

Haberin Devamı

Kadınlarda her gün idrarla 800 mg kalsiyum atılır. Her adet döneminde bu miktar 1200 mg’ a çıkar. Gebelikte bebek, annenin kemiklerinden kana, kandan da kendi kemiklerine kalsiyumun aktarılmasına neden olur ve bu kalsiyumla kendine kemik oluşturur. 30 yaşa kadar besinle alınan kalsiyumun %50 si kemiğe geçebilirken, 30 yaştan sonra %30 u ancak kemiğe yerleşebilmektedir. Ancak hiçbir zaman geç değildir. Her gün 2 kase yani 400 gram yoğurt yiyerek kemikleri bu sebeple korumak gerekir.

Ancak tamamen light olmaması önemlidir. Orta yağlı veya yağlı yoğurtta CLA denilen konjuge linoleik asit vardır. Yoğurdun kanser önleyici, kemik güçlendirici, damar sertliğini engelleyici, yağ yakıcı olması; tam da bu “CLA” denilen yağ asidine özgü bir fonksiyondur. Yağı alınan light yoğurt ve light sütte CLA miktarı ihmal edilebilir.

Haberin Devamı

Ayrıca diğer yandan çay, kahve, kola tüketiminizi tekrar gözden geçirerek / mümkün olduğunca azaltarak kemiklerinizi her yaşta güçlendirebilirsiniz. Kemiğe geçen kalsiyum miktarını arttıran diğer bir faktör de haftada 2-3 kez 30-60 dakikadan oluşan tempolu duraklamasız yürüyüştür.

Yani saygıdan dolayı büyük harfle yazmak gerekirse: “YOĞURT BAŞ TACIMIZDIR”

DİYETİSYEN IŞIN SAYIN 

https://www.instagram.com/diyetisyenisin/

Yazarın Tüm Yazıları