Levent Yüksel hassas, Ali Taran ilgisiz, Nilüfer ise soğukkanlı

Veteriner hekimler Levent Berker ve Bahadır Ürse kliniklerinin bulunduğu semt itibariyle sık sık medyatik isimlerin kedi ve köpekleriyle haşır neşir oluyorlar. Bu sayede de bilinmeyen yönlerini görme fırsatı yakalıyorlar!

Pınar YILMAZERLER
Kliniğiniz Etiler’de. Burada daha mı duyarlı insanlar? Hayvan sevgisi semtten semte fark ediyor mu?
LEVENT BERKER: Burada daha iyi. Biraz daha bu konuda bilinçli bir kesim. Etiler, Levent, Ulus. Bir de bu muhit biraz daha kedici.
BAHADIR ÜRSE: Zamanla müşteri profilinizi oluşturmaya başlıyorsunuz. Tarzımız belli, duyarlılıklarımız var. Müşterinin de bu duyarlılığa sahip olmasını isteriz. Bir anket düzenlemiyoruz tabii ama süzgeçten geçme durumu oluyor. Bir süre sonra frekansınızın tutmadığı insanlara da rastlıyorsunuz. Çünkü kendi köpeği köpek, diğer hayvanların hiçbir önemi yok. Sadece kendi kedisine duyarlı insanlar var. Böylelerine “Gelmeyin” demiyoruz ama belli bir mesafe oluşuyor aramızda.
Medyatik insanlar da çoktur değil mi?
B.Ü.: 18 senedir bu mesleği yapıyoruz. Mazhar Alanson’dan Cem Yılmaz’a, Nilüfer’e, Levent Yüksel’e kadar birçok sanatçının kedisine, köpeğine baktım. Hiçbiriyle de sıkıntı yaşamadım. Zaten duruşu olan, sadece veterinerlik hizmeti alırken değil her zaman kalitesi olan insandır. Türkan Derya ve Ozan Güven gelirdi ama ayrıldıkları için gelmiyorlar sanırım.
Nilüfer kedici değil mi?
B.Ü.: Evet. Hatta bir gece gelmişti kedisi için. Soğukkanlıydı. İstediğimiz, hasta sahibinin inancını hissedebilmek. İnanan gözleri gördüğünüzde, en iyisini yapmaya çalışırsınız. Nilüfer öyle biriydi. Her hareketinizi sorgular gözle bakan biri hangi meslekle uğraşırsanız uğraşın, rahatsız edicidir.
Levent Yüksel de köpekleri çok seviyor...
B.Ü.: Evet. Çok hassastır köpeğine. Golden Retriever’ı var. Ama sırf gösteriş timsah gözyaşı döken ünlülere de rastladım.

TECAVÜZCÜLER HADIM EDİLMELİ

Kendi getirmeyip, yardımcısıyla yollayanlar oluyor mu?
L.B.: Ali Taran mesela! Onun Mercedes isimli bir İran kedisi var. Ama daha hiç göremedik! Yardımcısıyla yolluyor. Aslında bu çevrede çok olan bir şeydir. Sahibini hiç görmezsiniz, bakıcısı getirir. Yemek yiyip yemediğini bile bakıcıya sorar, ciddi bir durum olduğunda. Pek istediğimiz bir şey değil tabii.
Enteresan şeyler isteyenler oluyor mu peki?
B.Ü.: Var ama isim belirtemem. Mesela; “Akvaryumun motoru bozuldu” diye arayan vardı. Ben veterinerim ne yapabilirim ki? Bir kez, “Beyefendi kusura bakmayın, evimize yarasa girdi” dedi. “Işığı açın, camları da açın çıkar o” dedim. Kıştı. Yarım saat sonra tekrar aradı; “Dediklerinizi yaptık ama yarasa içeride tur atıyor. Donuyoruz ne yapalım” dedi. “Süpürgeyle dışarı doğru yön verin” dedim.
Belki eskiden beri vardı ama hayvanlara işkence ve tecavüz had safhada...
B.Ü.: Sadece köpeklere de değil, tavuklara bile.
L.B.: Bu sosyal bir sıkıntı.
Bel soğukluğu olan erkekler dişi köpeklerle olursa geçeceğine inanıyorlarmış. Hiç duydunuz mu böyle şeyler?
B.Ü.: Anadolu’da çok yaygın eşekle, koyunla. Yasa değişikliği o yüzden isteniyor. Adam tecavüz ediyor, 500 lira ödeyip çıkıyor. “İnat değil mi bir kere daha yapacağım” diyor. Tecavüz suçunun canlı ayrımı olmamalı. Ne olursa olsun cezanın çok ağır olması lazım. Gerekirse hadım edilmeliler! Kabahatler kanunundan çıkarılıp, ceza kanununa alınmalı.
L.B.: Tam tersi o şekilde birçok hastalığa yakalanma riskiniz yükselir. Artı fiziksel olarak mümkün değil.

Yüz kuçu kuçu kuçu

Köpeklerin su sevgisi hem size hem kendilerine keyif verebilir. Ama dikkat etmeniz gereken şeyler var

Bazı köpek ırkları denize girmekten çok hoşlanırken bazıları alışmak için yardım ve zamana ihtiyaç duyabilir. Köpeğinizi denize sokmadan önce muayene ettirmenizde fayda var. Öncelikle küçük yaşlarda suyla tanıştırın. Özellikle dalgasız ve sığ bir bölümde ürkütmeden alıştırmalısınız.
En fazla karnına kadar denize alıştırıp daha sonra sizinle daha derin yerlere gelmesine izin verebilirsiniz. Kesinlikle suya atmamalı ve korkutmamalısın. Alışana kadar göğüs tasmasıyla emniyetli bir mesafede tutabilirsiniz. Çevrenizde yüzmeye alışkın köpekler varsa arkadaşlık ederek denize girmesi daha kolay olabilir. Köpeklerin gerisingeri kıyıya çıkabilecekleri yerlerden denize girmelerine de dikkat etmek gerekir.
Suya atlama konusunda istekli olsalar bile kıyısı yüksek yerlerden atladıktan sonra aynı yolla çıkmaları mümkün değil. Denizde kaldığı süre önemli. Beş dakika yüzmek, beş kilometre koşu yapmak kadar yorucudur. Bu yüzden çok uzun kalmamalı. Tehlike oluşturan dalga, akıntı, aşırı soğuk su ve deniz anası gibi faktörlere de dikkat. Denizdeyken onu dikkatle takip etmelisiniz.

DENİZDEN SONRA YIKAMAK ŞART

Tuzlu su yutmak midesine zarar verebilir. Bu nedenle deniz suyu yutmasına izin vermemelisiniz. Onun için de içme suyu almalısınız. Gölge bir yerde olmasına ve güneşten korunmasına da dikkat etmelisiniz. Denizden çıktıktan sonra mutlaka duru suyla yıkayınız. Tuzlu su ve deniz mineralleri cildine ve tüylerine zarar verebilir. Denize girmese bile kumsaldaki yürüyüşlerin ardından patilerini duru suyla yıkamalısınız. Denizden ve yıkandıktan sonra kulaklarını kuru bir pamukla kurularsanız enfeksiyonu engelleyebilirsiniz.

Pako pano

* Kar Tanesi son derece sağlıklı, ilk bakımları yapılmış bir oğlan bebek. Ömür boyu, özenle evladı gibi bakabilecek ailesini arıyoruz. (533) 622 44 59

* Biz bir buçuk aylık tekir oğlan ve kızlarız, iç dış parazit ilaçlarımız yapıldı, tertemiz olduk, tuvalet alışkanlığı kazandık. Sokaklarda büyümek istemiyoruz lütfen bize yuvanızı açın, İstanbul’dayız. (555) 986 97 30

* Zümrüt gözlü bir sokak kedisi... Zor işiten kulaklarıyla sokaklarda yaşama şansı hiç yok. Suzan annenin yeni hayatı siz olur musunuz? (533) 622 44 59

* Yedi aylık minik Berlin’i Hasdal Barınağı’ndan kurtardık. Uslu mu uslu bir Golden Retriever. Birazcık ürkek elbet... İç ve dış parazitleri yapıldı, bulduğumuzda da kısırlaştırılmıştı. Sevgiyle büyümeye ihtiyacı var bu minik kızın. (536) 577 69 00
Yazarın Tüm Yazıları