Heykeli dikilecek adam

YIL 1951... Ankara... Yedek Subay Okulu, 8. piyade bölüğü... 2123 Necmi Tanyolaç, 2124 Süleyman Seba... Yaz devresi, 34. dönem. Askere gittik. Bir yaz akşamı bizim bölüğü çadıra yerleştiriyorlar. 40 ikindi yağmurları zamanı... Bir çavuş, bize ranzamızı gösterdi. Süleyman Seba ile aynı ranzaya düştük. O Beşiktaş'ın ünlü futbolcusuydu, ben henüz gazeteci değildim.

İşte böyle tanıştık. Sordum; "Ranzada üstte mi altta mı yatmak istersiniz?", "Uykum ağırdır, üstünü tercih ederim." Gecenin sessizliği çadırı kaplamıştı. O esnada bir gürültü koptu. Ranza arkadaşım uyurken yere düşmüştü. Türk spor tarihine adını yazdıran Seba'yla arkadaşlığımız 50 yıldır sürüyor. Alçak gönüllü, sevgi dolu dost bir insandır.

Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Akaretler'deki Vişnezade Parkı'na Süleyman Seba'nın heykelini diktirdi. Bunu hak etmişti. Seba, Beşiktaş tarihinde bir milattır. Beşiktaş'a çağ atlattı. Tesisler kazandırdı. Kulübe çağdaş yönetimi getirdi. Başarıları ve yaptıkları anlatılamaz. Başkanlık odasında sık sık dertleşirdik. 16. yılı dolarken, yorgun biraz da kırgın gibiydi. Pencereden kulübün karşısındaki parkı gösterdi. "Yoruldum. Artık dinlenmek istiyorum. Şu gördüğün ağacın altındaki bankta oturup, sigaramı içeceğim, çayımı yudumlayacağım. Sevdiklerimle buluşacağım. Bu park benim çocukluğumda koşturduğum Akaretler'deki mazimdir."

Seba'nın heykeli işte buraya dikildi. Doğrusu bu ya, ona çok yakıştı. Hak etmişti.

Seba'nın mutluluğu

Bizim askerlik arkadaşlığımız, hala sürüyor. Arada bir olmasa da birer duble rakı içer, geçen günlerimizi anarız. Askerlik resimlerimizi kaybettik galiba. Ama anılarımız yaşıyor. Süleyman Seba'nın, Beşiktaş'a kazandırdığı kupalar, tesisler gün gün çoğalıyor. Kendisinden sonra gelen yönetimlere hep omuz verdi, yol gösterdi. Beşiktaş'ın zenginliklerinde, bu efsane başkanın çok emeği vardır. Ve o hep helal etmiştir. Süleyman Seba'yla yıllarımız birlikte yaşlanıyor. Vişnezade Parkı'nda oturup geçen günleri konuşacağız. Hakkı Kaptan'ı anacağız.

Süleyman Seba ile arkadaş olmak bir onurdur. Çok yaşa dostum.

Heykeli dikilecek adamsın...
Yazarın Tüm Yazıları