Prof. Dr. Kantarcı'dan kritik İzmir uyarısı: 'Yerleşime açmayın' dedi ve tek tek uyardı

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Kantarcıdan kritik İzmir uyarısı: Yerleşime açmayın dedi ve tek tek uyardı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2021 07:00

Prof. Dr. Doğan Kantarcı deprem, sel felaketleriyle sarsılan İzmir ve çevresine ilişkin kritik uyarılarda bulundu. Kantarcı, Laka Deresi havzasında 450 hektarlık alanın yapılaşmaya açılması halinde bir sel faciasının yaşanabileceğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

Toprak bilimci ve orman mühendisi Prof. Dr. Doğan Kantarcı, ‘Bornova Ağaçlandırması ve İzmir Çevresinde Yeşil Kuşağın Önemi’ başlıklı ekolojik değerlendirmesinde İzmir’de 12, 13, 14 Aralık’ta Urla, Çeşme ve Karaburun üçgeninde meydana gelen yüksek yağışların gelecekte Yamanlar Dağı, Laka Deresi ve Bornova’da görülebileceğine dikkat çekti. 1995’teki Yamanlar selinin ardından Laka Deresi havzasının yeşil kuşak kapsamına alınıp, erozyon kontrolü, sel önleme ve ağaçlandırma çalışmaları yapıldığını belirten Kantarcı çalışmasında, Laka Deresi havzasında 450 hektarlık alanın yapılaşmaya açılarak betonlaştırılması halinde olası yüksek yağış sonrası sel felaketi yaşanabileceğini vurguladı. 

‘ÇAMUR SELİ GELİR’

Kantarcı, iki olasılığı şöyle özetledi: “Yüksek miktardaki bu su, beton ve asfalt kaplama ile çatı alanına düşerek yüzeysel akışa geçecektir. Burada iki ihtimal vardır. Birincisi betonlaştırılan 450 hektar alandan gelen su kütlesi aşağıda Bornova yerleşiminde sel halinde sokakları kaplayacak, zarar verecektir. 

Haberin Devamı

İkincisi betonlaştırılan alana düşecek yağış suyunun boşaltma sistemi ile dereye veya Bornova kanalizasyonuna verilmesi halinde kapasite aşımı olacağı için ilk 1 kilometrekarelik yerleşim alanında taşkın ve su baskını oluşacaktır. 

Laka Köyü çevresinin yerleşime açılması ve orada bir şehir hastanesi yapılması girişimi, yüksek yağışlar, oluşacak su hacmi, arazi yapısı ve Bornova yerleşimi ilişkileri bakımından uygun görünmemektedir. 

Laka Köyü yanındaki araziye yığılmış olan kazı materyalleri ise yüksek yağışlar ile Eğridere yolunu kapatacak, dereyi dolduracak ve Bornova yerleşim alanına bir çamur seli halinde zarar verecek konum ve durumda görünmektedir.”

Prof. Dr. Kantarcıdan kritik İzmir uyarısı: Yerleşime açmayın dedi ve tek tek uyardı


BURALARA KONUT OLMAZ

Kantarcı, çalışmasında şu noktalara dikkat çekti: “İzmir Körfezi’nin ve çevresindeki dağlık arazinin konumu ve yapısı ile Ege Denizi ve Anadolu karası üzerinden gelen hava kütlelerinin bu jeomorfolojik yapı üzerinde karşılaşmaları yüksek yağışlara sebep olmaktadır. Yerleşim alanlarını basan seller çok zarar vermiş, can kaybedilmiştir. Sel oluşumunu önlemek için başlatılan Yeşil Kuşak Bornova ağaçlandırmasında bin 241 hektar alanda sel önleme, ağaçlandırma ve mera ıslâhı çalışmaları başarılmıştır. Laka Deresi, Baltalı Dere ve Eğri Dere havzalarında yeniden yetiştirilen orman ile yapılan tesisler yüksek yağışları toprağa emdirmiş ve sel oluşumunu önlemiştir. Ağaçlandırılmış olan Laka Deresi ile diğer derelerin havzaları konut rezerv alanı değildir. Bu orman alanı burada yaşayan insanların sigortasıdır.”

 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!