Son dakika... CHP, Suriye - Irak tezkeresine 'hayır' oyu verecek

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2021 14:46

Irak ve Suriye'ye 2, Lübnan'a 1 yıl asker gönderme süresinin uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkerelerinin Meclis'te görüşülmesi öncesinde CHP, vereceği oyu açıkladı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Suriye - Irak tezkeresine 'hayır' oyu vereceğiz" dedi. Öte yandan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, geçen hafta tezkere oylamasına 'evet' diyeceklerini duyururken, HDP ise 'hayır' oyu vereceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Irak ve Suriye'ye 2, Lübnan'a 1 yıl asker gönderme süresinin uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkereleri TBMM'de görüşülüyor. AK Parti, MHP ve İYİ Parti görüşmelerde evet oyu kullanacak. 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise TBMM'de partisinin grup toplantısından çıkarken gazetecilerin sorusu üzerine tezkereye 'hayır' oyu vereceklerini söyledi. Özel, "Suriye'ye sınır ötesi için istenen 2 yıllık tezkereye hayır oyu vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Canlı yayında bu son dakika gelişmesi ile ilgili bilgi veren CNN Türk muhabiri Mustafa Berber, şunları söyledi:
"CHP Grup toplantısı'nda o kararın çıkması bekleniyordu. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu mesajı verdi ama net açıklama grup toplantısından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Grup Başkanvekili Özgür Özel'den geldi. Özel, CHP grubunun tezkereye 'hayır' oyu vereceğini söyledi. Aslında geçtiğimiz günlerde CHP kurmaylarından edinilen bilgiler doğrultusunda sadece süre konusunda bir sorun olduğu belirtiliyor ve CHP tarafının evet oyu vereceği ihtimali üzerinde duruluyordu ancak bugün Özel, CHP'nin tezkereye 'hayır oyu vereceğini belirtti.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, tezkereyi sert sözlerle eleştirdi. CHP lideri, süresinin 2 yıl olması üzerinden ve içinde yer alan yabancı uyruklu askerlerin Türkiye'ye gelmesi üzerinden eleştirilerini sürdürdü. Sabah saatlerinde MHP Genel Başkanı Bahçeli, grup toplantısında CHP'ye 'tarafınızı seçin' çağrısı yapmıştı. Kılıçdaroğlu, kürsüden Bahçeli'ye yanıt verdi ve 'Bu ülkeye yabancı askerlerin girmesine izin veren tezkereye evet oyu veren MHP mi milliyetçidir, ben mi milliyetçiyimdir' ifadelerini kullandı."

AKŞENER 'EVET OYU VERECEĞİZ' DEMİŞTİ

Geçen hafta gerçekleştirilen Meral Akşener - Kemal Kılıçdaroğlu görüşmesinde Irak ve Suriye tezkereleri de gündeme gelmişti.

Akşener, "Biz Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelen tüm tezkereler için önce bir ekip kurarız. Konu uzmanı arkadaşlarımız üzerinden bir rapor ortaya çıkar. Sonra da milletvekili arkadaşlarımızla bu paylaşılır. Bu çalışma yapıldı ve eleştirilerimiz baki kalmak kaydıyla evet oyu vereceğimizi söylemek isterim" demişti.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu ise "MYK'da bu konuyu ayrıntılı görüşüp kararımızı Parlamentoda ifade edeceğiz" açıklamasını yapmıştı.

HDP DE HAYIR OYU VERECEK

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada tezkere oylamasına 'hayır' diyeceklerini duyurdu.

Buldan şu ifadeleri kullandı:

"Kürt sorununun çözüm yerini parlamento olarak görenler tezkereye 'hayır' demelidir. Tezkereye 'evet' demeniz bu kadim sorunun çözümsüz kalmasına hizmet etmektir. Bundan kaçının"

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan da "Bugün Genel Kurul gündemine gelecek, Irak ve Suriye tezkeresine 'Hayır' diyeceğiz. 'Irak ve Suriye tezkeresine evet diyeceğiz' diyenler, Libya tezkeresine 'Hayır' diyebiliyor. Bu yaklaşımlar, ülkeyi büyütmez, ülkeye katkı sunmaz." diye konuştu.

Haberin Devamı

MEMLEKET PARTİSİ 'EVET' DİYECEK

Memleket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Çelebi, tezkereye 'evet' oyu vereceklerini söyledi.

DEVA PARTİSİ DE 'EVET' OYU VERECEK

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da Suriye ve Irak tezkerelerine "evet" oyu vereceklerini açıkladı.

IRAK VE SURİYE TEZKERESİ MECLİS'TE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Meclis Başkanlığı'na gönderilen Irak ve Suriye tezkeresinde terör örgütü PKK/PYD-YPG'nin, Suriye'de bölücü faaliyetlerine devam ettiği belirtildi. Türkiye'nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan gelişmeler ve süregiden çatışma ortamının milli güvenlik açısından taşıdığı risk ve tehditlerin artarak devam ettiğine vurgu yapılarak, "Irak'ta PKK ve DEAŞ unsurlarının varlığını sürdürmesi, etnik temelli ayrılıkçılığa yönelik girişimler, bölgesel barışa, istikrara ve ülkemizin güvenliğine doğrudan tehdit oluşturmaktadır. Suriye'de, sınırımıza mücavir alanlarda PKK/PYD-YPG ve DEAŞ başta olmak üzere mevcudiyetini sürdüren terör örgütleri, ülkemize, ulusal güvenliğimize ve sivillere yönelik eylemlerini sürdürmektedir. İdlib'de, Astana süreci kapsamında istikrar ve güvenliğin tesisine ilişkin faaliyetleri hedef alan risk ve tehditler devam etmektedir. Bütün bu gelişmeler kapsamında, terörle Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldubittiler oluşturmaya yönelik, milli güvenliğimize tehlike oluşturabilecek her türlü risk, tehdit ve eyleme karşı, uluslararası hukuktan doğan haklarımız doğrultusunda gerekli önlemlerin alınması milli güvenliğimiz açısından hayati önem arz etmektedir" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!