Durdurun ülkeyi, MÜSAİT bir yerde inecek var!

Durdurun çünkü, bu ülke kadınlara 'müsait' bir yer olmaktan hızla uzaklaşıyor. Durdurun çünkü kadınlar, kadın doğduğuna pişman, durdurun çünkü ölüyoruz. Durdurun, çünkü kadın ve erkeğin bir arada, sulh içinde, eşit yaşayabilmesi için her şeyi yeni baştan inşa etmemiz gerekiyor.

Haberin Devamı

‘Kadın cinayetleri politiktir’ derken kast ettiğimiz bu işte. Erkek dil, Türk Dil Kurumu gibi resmi bir adres tarafından üretiliyor, okullara, kütüphanelere, dünyayı yeni yeni anlamaya çalışan çocukların okul çantalarına gönderiliyorsa ve o dil, müsait kelimesini kadın üzerinden tarif ediyorsa, kadın cinayetleri politiktir. Siz ondan sonra istediğiniz kadar kamu spotları çekip, kadına şiddeti palyatif yöntemlerle durdurmaya çalışın.

Daha iki gün önce yayınladık araştırmanın sonuçlarını: Kadınların yüzde 32’si, şiddet gören kadınların yüzde 48’i “dünyaya tekrar gelsem, kadın olmak istemem” diyor. Nüfusun neredeyse yarısının varoluşundan pişman olduğu bir ülkeden daha acıklı, daha zavallı bir yer olabilir mi? Erkekler, size sesleniyorum: Eşleriniz, sevgilileriniz, anneleriniz, arkadaşlarınız, kızlarınız kadın olduğuna pişman. Hani ‘erkekliğinize’ sövüldüğünde elinizi kana bulamaktan çekinmezsiniz ya, bundan daha ağır gelecek bir şey olmamalı çok övündüğünüz erkekliğinize…

Haberin Devamı

İnsanlığın en temelidir dil. Dil, bir milleti birleştiren, koruyan ve o milletin ortak malı olan sosyal bir müessesedir. Dil, bir milleti bir arada tutan kültürün ifade aracıdır. Ve Türkiye’de dilin, Türkçe’nin gelişimi, doğru, güzel ve etkili kullanımı Türk Dil Kurumu’na emanettir.

Bugün fark ediyoruz ki, o Türk Dil Kurumu, cinsiyetçi, kadın düşmanı, maço, bayağı düşünce sisteminin bir parçası, hatta pozisyonu gereği üreticisi. Müsaitliği kadın üzerinden tarif edecek kadar şuursuz, sorumsuz, ataerkil, ayrımcı…

Bu sözlük bugün okul çağındaki her çocuğun, her gencin çantasında, kütüphanesinde. Ve müsait kelimesinin karşısında, ‘flört etmeye hazır, kolayca flört edebilen (kadın)’ yazıyor.

Müsaitlerse, TDK’daki arkadaşlara birkaç şey sormak istiyorum.

Siz hangi yüzyılın ürünüsünüz?

Topluma karşı hiç mi sorumluluk hissetmezsiniz?

Bu sözlük tek bir kişinin elinden çıkmadığına göre, orada bir yanlışlık olduğunu hiç biriniz mi fark etmediniz?

Bundan sonraki çalışmalarınızda TDK’nın yanına parantez için erkek yazmayı düşünüyor musunuz?

Haberin Devamı

TDK’da sözlük hazırlamak için kadın düşmanı bir bağnaz olmak yeterli midir?

Yazarın Tüm Yazıları