Bi kare gördüm sanki

Tasmasına asılı makinesiyle fotoğrafçılara taş çıkaran Cooper artık kişisel sergiler açan bir profesyonel

Ceren ARSEVEN
Onun adı Cooper. Beş yaşında, sarman bir kedi. ABD’nin Seattle kentinde bahçeli bir evde yaşıyor. Haftada bir gün sahipleri Michael ve Deidre Cross’un boynuna astığı minik fotoğraf makinesiyle mahalleyi keşfe çıkıyor. Tasmasında asılı duran makine, iki dakikada bir fotoğraf çekmek üzere ayarlanmış. Makine Cooper’ın çektiği fotoğrafları daha sonra evdeki bilgisayara yolluyor. En başta kedilerinin gün içinde ne yaptığını anlamak için bu işe soyunduklarını anlatan Crosslar, “Zamanla çektiği kareler ilgimizi çekti” diyor:
“Cooper’ın fotoğrafları soyut ve akıldan çıkmayacak güzellikte. Bazıları da gerçekten komik. Neredeyse gülmekten yerlere yatıyoruz.”
Cooper’ın yeteneği onu kısa zamanda şaşırtıcı bir fotoğraf sanatçısı olmaktan çıkarıp medyatik bir isim haline getirdi. Facebook’taki hayran sayfasında 71 bin hayranı var. Çektiği fotoğraflarla sergiler açıldı, Chicago Doğa Müzesi ve Urban Light Studios’da hayranlarıyla buluştu, Animal Planet’ın ‘Must Love Cats’ adlı programında ve ‘The Today Show’da boy gösterdi. Cooper’ın sahiplerinin yardımla yazdığı ‘Cat Cam’ adlı bir kitabı bile var.

200 STERLİN’E SATILIYOR

Cooper’ın çerçevelenmiş fotoğrafları 200 Sterlin’e (yaklaşık 500 liraya) satılsa da Cross çifti, kedi fotoğrafçılığının kazançlı bir iş olmadığını söylüyor. Gelirleri eşit olarak bölüşüyorlar ve gelirin bir kısmını PAWS adlı hayvan barınağına bağışlıyorlar. Deidre Cross “Cooper kendi mamasının giderini karşılayabiliyor” diyor.
Cooper’ın çektiği fotoğraflar photographercat.com’da yayınlanıyor. Fotoğraf meraklılarına göre Cooper’in fotoğrafları çok kaliteli. Hatta sahibi Michael Cross “Çektiği bazı fotoğraflar benim çektiklerimden bile iyi” diyor. Azımsanmayacak sayıda hayranı olan Cooper’ın hayranları fotoğraflarını paylaşmak için bloglar bile açıyor.
Bazı insanlar Cooper’ın çalışmalarının sanatsal olarak görülmesine karşı çıkıyor. Michael Cross, Cooper’ın fotoğraflarının sanatsal olduğunu ispatlamak için kedi ve köpekleri karşılaştırıyor: “Bir köpeğe fotoğraf makinesi taksanız ne olur? Büyük ihtimalle bütün gün koltuğun üzerinde yatar. Kediler daha kişilikli ve gizemli hayvanlar. Bence Cooper’ın fotoğraflarını ilginç kılan bu. O kadar meraklı ki, hiç aklımıza gelmeyen karelerle dönüyor eve.” Michael Cross’a göre ünlü fotoğraf sanatçısı Ansel Adam’ın bir cümlesi Cooper’ın fotoğraflarını tanımlamak için çok uygun: “İyi fotoğrafçılığın kuralları yoktur. Yalnızca iyi fotoğraflar vardır.”

Pako pano

* İki aylık prenses kızımız çok sağlıklı. Anne sütüyle büyüdü, İstanbul’da bir yuvaya ihtiyacı var. (533) 529 16 51

* Çok hayvanımız olduğu için, evde büyüttüğümüz iki aylık Zeytin kızımıza acil yuva arıyoruz. (216) 384 51 65

* Bir arabanın altından kurtardığım Pastel’in iç parazit tedavisini yaptırdım. Tek eksiği, ona yaşam hakkı tanıyacak, huzurlu bir yuva... (545) 774 75 49

* Sarman kardeşler çok insancıl ve oyuncu. Onları terk etmeyecek yuvaları olur musunuz? (216) 384 51 65
Yazarın Tüm Yazıları