Akıllı otomobil uykuya dalan sürücüyü uyaracak

Yeni bir otomobil teknolojisi ile uykuya dalan veya dikkati dağılan sürücüler hemen uyarılıyor. Sürücünün karşısına yerleştirilen bir algılayıcı sayesinde sürücünün gözleri takip ediliyor ve ölümcül otomobil kazalarının büyük bölümünü oluşturan dikkatsizliğin önüne büyük oranda geçilebiliyor.

Haberin Devamı

Hızla ilerleyen teknolojiyle birlikte yaşamlarımızı değiştiren akıllı araçları artık her alanda görebiliyoruz. Hayattaki en önemli şeyin insan hayatı olduğunu bildiğimiz için teknolojiden özellikle son hızla büyüyen güvenlik sektörü faydalanıyor.
Otomotiv ve güvenlik denince akla ilk gelen firmalardan biri olan Volvo, geliştirdiği yeni bir teknik ile trafik kazalarındaki insan faktörünün rolünü en aza indirmeyi planlıyor. Bu sistem, sürücü tarafından algılanamayacak düşüklükte fakat sistemin çalışmasına yetecek güçte bir infrared ışığı ile işini görüyor.
Bu düşük yoğunluktaki ışıkla sürücünün pozisyonu ve göz hareketleri takip ediliyor ve herhangi bir terslikte sistem hemen uyarıda bulunuyor. Bu arada aracın diğer güvenlik sistemleri de çalışarak şerit dışına çıkmanın veya öndeki araca fazla yaklaşmanın önüne geçiliyor.
Volvo, sistemin herhangi bir kamera özelliğinin bulunmadığını ve sürücünün asla “gözetlenmediğini” ekliyor.
Sistemi hâlâ test araçlarında kullanan şirket, bu teknolojiyi gündelik hayata yakın bir gelecekte katmayı planlıyor.

Apple otobillere giriyor

Haberin Devamı

Bunun yanı sıra, Volvo akıllı otomobil servisleri konusunda da çalışmalarını hızlandırdı ve Apple ile bir işbirliğine girişti kısa bir süre önce. Söz konusu işbirliği, araç içi deneyimini yeniden tanımlayacak özellikler vaat ediyor. Apple CarPlay olarak adlandırılan yeni hizmet, Volvo Cars’ın orta konsoldaki büyük dokunmatik ekranlı göstergesiyle; iPad, iPhone ve iPod kullanıcılarının yakından tanıdığı bütün özellik ve hizmetleri doğrudan araç içindekilere sunacak.

Volvo Cars; Apple’ın sunduğu tüm kolaylık ve yetkinlikleri, özel olarak tasarlanmış bir arayüze bağlayarak geliştiriyor. Bu arayüz, sürücünün sesli kontrol ve direksiyon simidi üzerindeki kontrol fonksiyonlarıyla Apple özelliklerine ve hizmetlerine ulaşmasına imkân tanırken, bütün etkileşimin her zaman güvenli ve kullanımı kolay olmasını sağlıyor.

Apple CarPlay, cihazın, araca bir Lightining kablosuyla bağlanmasını sağlıyor (yakın gelecekte Wi-Fi olanağı da sunulacak). Dokunmatik ekrandan gelen kullanıcı girdileri H.264 kesintisiz video aktarım bağlantısı ile gönderiyor. Apple CarPlay, yeni Ölçeklenebilir Ürün Mimarisi’ne (SPA) göre, her şeyiyle yenilenen ve 2014’ün sonlarına doğru piyasaya sürülecek Volvo XC90 modeliyle başlamak üzere, piyasaya yeni çıkacak tüm Volvo modellerinde sunulacak.

Yazarın Tüm Yazıları