Sağlıklı bir çocuk için doğumdan sonraki ilk dakikalar çok önemli!

Doğum anını takip eden ilk dakikalar, saatler, bebeğin yeni dünyasıyla ile ilgili ilk mesajlarını aldığı kritik saatlerdir ve gelecekteki davranışları üzerinde de etkileri bulunmaktadır. Bu yüzden Dünya Sağlık Örgütü ve tüm diğer kuruluşlar, doğumdan sonra bebeğin, her şey yolundaysa, doğar doğmaz anne kucağına verilmesini önerir.

Haberin Devamı

 Bu anlarda anne-bebek buluşmasının pozitif etkilerini en yüksek seviyede yaşatmak için, sessiz bir ortam sağlanmalı ve bu buluşma anına saygı gösterilmelidir. Doğduktan sonra yapılan ten temasının bebeğin dış dünya ve anne ile olan ilişkisi üzerinde önemli olumlu etkilerinin olduğu saptanmıştır. Bunun haricinde anne bebek bağlanmasının hızlandırmak için anne olabildiğince bebeğiyle vakit geçirmeli, yapabiliyorsa bakımlarını kendisi yapmalıdır.

Annelik dünyanın en kutsal vazifesi... Ne çok kişi var, evlat sevgisiyle yanıp tutuşan, bir çocuğunun olması için her şeyini vermeye hazır olan.

Doğumdan sonraki ilk günler çok önemli

Evet zor bir süreç. O küçüçük bebeğin ne ihtiyacı olduğunu anlamak, emzirmek, bebeğin gaz problemleriyle uğraşmak... Ama hepsi zamanla geçiyor ve bebeğinize öyle alışıyorsunuz ki gözlerinden neye ihtiyacı olduğunu anlayabiliyorsunuz..

Haberin Devamı

İlk günler size akıl vermek isteyenler çok olur. Bu çocuk aç mama ver, mama verme zararlı, biraz su ver bu çocuğa gibi cümleler uzar da uzar bu dönemde.

Tıkayın tüm olumsuz cümlelere kulağınızı, hatta o dönemde size gerçekten destek olan bir kaç kişi dışında çok da kimseyle görüşmeyin. Olabildiğince az misafir kabul etmeye çalışın, sizi strese sokacak kişilerden uzak durun, beslenmenize dikkat edin, uykusuz kalmayın ve her daim pozitif düşünün.

Bebeğinize dokunun, onu sevin, göğsünüze yatırın orada kalsın bir süre, ona kısık bir sesle sevgi dolu sözcükler söyleyin. Unutmayın o küçücük beden her şeyiyle size muhtaç.

Sezeryan ya da normal doğum; ikisi de sizi en güzel şekilde anne yapar. İlk zamanlar her annenin sütü az gelebilir ama emzirdikçe sütünüz daha da artar. Siz bu şekilde düşündükçe doğumdan sonra çok daha hızlı toparlanırsınız, bebeğinizle aranızdaki bağ çok daha güçlü olur. Ve daha ilk günlerden sağlıklı bir neslin temeli atılmış olur.

Yazarın Tüm Yazıları