Kış aylarında cilt bakımında sıkça yapılan hatalar!

Küresel iklim nedeniyle artık kışlar tam kış gibi, yazlar da tam yaz gibi geçmiyor. Özellikle yazların daha sıcak olmaya başlaması ve mevsimsel olarak kayması vücudumuzu etkiliyor. Özellikle kış aylarında ani değişimleri sıkça görüyoruz. Uzun süren yağışlar kadar kısa ama şiddetli soğuklar cildimizde gözle görülebilir sorunların yaşanmasına sebep oluyor. Peki cilt bakımı sırasında neleri yanlış yapıyoruz?

Haberin Devamı

Dudak bakımını yapmama ya da yanlış yapmak

Soğuk ve rüzgarlı hava dudaklarımıza doğrudan zarar verir. Ayrıca ani sıcak - soğuk farkları da çatlamasına ve derinin soyulmasına neden olur. Kendi kendini yağlayıp, koruyamayan dudaklarımız yardıma her zaman açıktır. Dudak koruyucu balmlar, nemlendiriciler ya da lipstickler sürmeden dışarı çıkmak.

Nemlendirici kullanmamak

Ellerimiz, topuklarımız, dirsekler, boynumuz ve yüzümüz bu mevsimde en çok kuruyan ve neme ihtiyaç duyan yerlerimizdir.

Fazla parfüm sürmek

Parfüm içerisinde uçucu maddeler ve alkol barındırır. Bu maddeler cildinizin kurumasını hızlandırır. O yüzden cildinize doğrudan temas ettirmek yerine kıyafetlerinize sürmeniz yararınıza olacaktır.

Güneş koruyucu kullanmamak

Güneşin zararlı ışınlarına karşı hava şartları ne olursa olsun 30 SPF'lik bir güneş koruyucu kullanılmalıdır. Doğal mineralli yapısı, vitamin içeriği nedeniyle sprey koruyucuları tercih edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Fazla tonik ile cilt temizliği yapmak

Havalar soğumaya başladığında tonik tam tersi etki yapar ve cildinizi kurutur. Bu tonikleri sık kullanmaya devam ettiğiniz takdirde cildinizi ekstra nemlendirmeye ihtiyaç duyarsınız. Bu da ilerleyen süreçte sivilce problemi yaşamanıza sebep olabilir.

Çok sıcak su ile yıkanma

Sıcak suyla duş almak, cildin kurumasına neden olur. Kış aylarında cilt için gerekli doğal yağların kaybolmaması için seyrek, ılık ve kısa duşlar yapmanız gereklidir.

Kış aylarında kullandığımız ürünlerde hangi içeriklere dikkat etmeliyiz?

Yaz - kış kullanılan tüm ürünlerde evrensel bir durum olarak doğal, mineral ve vitaminli olması tercih edilmelidir. Bunun haricinde kış için alkol, paraben bulunmaması diğer önemli konulardandır. Kapalı mekanlarda sıkça zaman geçirilmesi nedeniyle doğal içerikli yağların kullanılması, nemlendirici özellikleri içinde de kolajen yapıyı harekete geçiren maddelerin olması cildimiz için önemlidir.

Evde hazırlayabileceğimiz bazı doğal tarifler

  • Cildi nemlendirmek için bir kabın içerisinde 1 su bardağı doğal maden suyunu, 2 yemek kaşığı kil ve badem yağı ile karıştırın. Karışımı maske olarak uygulayın ve yarım saat sonra ılık su ile temizleyin.
  • Bir kabın içerisinde 1 yemek kaşığı limon suyu, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 su bardağı maden suyunu karıştırın. Bir bez yardımıyla kurumuş cildinizin üzerine uygulayın, 20 dakika sonra ılık suyla durulayın.
  • 2 çay kaşığı karbonat, 3 yemek kaşığı yoğurt, 2 çay kaşığı zeytinyağı, 5 damla limon suyu ile karbonat maskesi hazırlayabiliriz. Yoğurdu, karbonatı, limon suyunu ve zeytinyağını birbirine güzelce karıştırın. Hazırladığınız maskeyi fazla bekletmeden, göz çevrelerine sürmeden hızlı bir şekilde yüzünüze uygulayın. Yüzünüzde 10 dakika beklettikten sonra ılık su ile yıkayın. Haftada bir, ayda toplamda en fazla beş kez uygulamanız yeterlidir.
  • 50 gram yulaf gevreği, 2 yemek kaşığı süzme çiçek balı, 4 yemek kaşığı doğal sütü kullanarak doğal nemlendiricili maske elde edebiliriz. Süt ile yulaf gevreğini birlikte kaynatın. 10 dakika gibi bir sürede yulaf gevreği yumuşayacaktır. Sonra ateşten alıp, soğuduktan sonra içerisine balı katıp iyice karıştırın. Oda sıcaklığında soğuttuktan sonra yüzünüze sürün ve 15 dakika kadar bekleyin. En son ılık suyla yüzünüzü yıkayın. Haftada iki kez rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

 

Yazarın Tüm Yazıları