Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Lohusalık nedir, ne kadar sürer?

Lohusalık dönemi hakkında açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, bu dönemde nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatıyor.

Haberin Devamı

Lohusalık hemen hemen herkesin duyduğu bir kelimedir. Doğumdan sonraki ilk 6 hafta lohusalık dönemi olarak adlandırılır. Lohusalık döneminde, annede olan fizyolojik ve psikolojik değişiklikler görülebilir. Lohusalık döneminde kadın artık eski halini almaya başlar. Kadının organları ve sistemleri artık gebelik öncesi döneme yani normale dönmeye başlar. Lohusalık döneminde kadınların gerçekten çok daha dikkatli olmaları gerekiyor. Bu dönemde oluşabilecek her problem ciddi boyutlara ulaşabilir.

Lohusalık 3 dönemde incelenir. Bunlar; çok erken lohusalık, erken lohusalık ve geç lohusalıktır. Çok erken lohusalık doğumdan sonraki ilk 24 saattir. Erken lohusalık ise doğumdan sonraki ilk 1 haftadır, geç lohusalık ise geriye kalan 5 haftalık kısma denmektedir. Coğrafyamızda geleneksel olarak lohusalık döneminde annelerin yalnız bırakılmaması ve mutlaka yanında birisinin olması gerektiği düşüncesi oldukça yaygındır. Bir bakımdan bu düşünce doğrudur. Bu dönemde hem anne dinlenmeli hem de psikolojik olarak kendisini yalnız hissetmemeli, bundan dolayı taze annelerin bu dönende çok yalnız kalmamaları istenmektedir.

Haberin Devamı

Annenin üreme organlarının ve varsa dikişlerinin iyileşmesi de 6 hafta yani lohusalık dönemi bitene kadar iyileşecektir. Taze anne ilk 6 hafta adet görmez. Emziren annenin prolaktin hormonu sayesinde adet görme süresi daha uzayabilir. Emzirmeyen anne ise bu 6 haftanın sonunda adet görmeye başlayabilir.

Lohusalık nedir, ne kadar sürer

Taze annelerin lohusalık döneminde çok yorulmamaları ve dengeli beslenmeleri gerekmektedir. Lohusalık dönemin her ne kadar masum bir evre olarak görünüyor olsa da bu dönemde geçirilen ufak bir problem dahi daha büyük problemlere yol açabilir. Bundan dolayı taze anneler çok dikkat etmeli ve bir problem ile karşılaştıkları zaman mutlaka doktorlarına danışmalıdırlar.

Toparlayacak olursak, lohusalık; doğumdan hemen sonra olan ve 6 hafta süren bu dönemde ise vücudun hamilelikten sonra normale dönmesini kapsayan süreçtir. Lohusalık dönemi kolay bir dönem değildir aslında. Anne psikolojik olarak da birçok değişiklik gösterir bu dönemde. Annenin bu dönemde çok yalnız kalmaması ve kendisine dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü gebelik döneminde yakalanılacak olan ufak bir hastalık bile birçok probleme yol açabilir. Gebelikten yeni çıkmış anne 6 hafta içerisinde yavaş yavaş eski haline döner. 6 hafta sonrasında üreme organları da normale döner.

Haberin Devamı

Emziren anneler adet görmezler, fakat emzirmeyen anneler bu süreç biter bitmez adet görmeye başlayabilir. Lohusalık döneminde anne dengeli ve düzenli beslenmelidir. Anne bu dönemi dinlenerek geçirmelidir. Dinlenmek onların daha çabuk iyileşmelerine neden olacaktır. Anneler bu dönemde kendilerine ve bebeklerine çok dikkat etmelidir. Bir sorunla karşılaştıklarında ise mutlaka doktora danışılmalıdır.

[fotogaleri=2226,1107,253]

AY AY BEBEK GELİŞİMİ