Rengin Türkgüler
Rengin Türkgüler
Rengin Türkgüler

Üriner ultrason nedir? Çocuklar için üriner ultrason nasıl çekilir?

Üriner ultrason, üriner sisteme bağlı hastalıkların tespiti için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde idrar yolları, idrar kesesi ve böbrekler incelenir. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler, çocuklarda üriner ultrason hakkında açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Üriner ultrason, üriner sistemde oluşmuş olan kistleri, taşları ve enfeksiyonları görmemize yardımcı olmaktadır. Üriner sistemde meydana gelen rahatsızlıklar yalnızca yetişkinlerde değil çocuklarda da meydana gelmektedir. Çocuklar da yetişkinler gibi şiddetli ağrı ve idrar yollarında kanama hissetmektedir. Tüm çocuklar idrar yolu enfeksiyonu riskiyle karşı karşıyadır. Çocukluk çağında üriner sistem enfeksiyonları sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Bu durum tedavi edilmediği sürece börek yetmezliği, hipertansiyon, kansızlık, büyüme geriliği gibi birçok hastalığa da neden olur. Kız çocukları anatomik olarak idrar yolu enfeksiyonuna daha sık yakalanır.

Üriner sistem enfeksiyonları 2 yaşından küçük çocuklarda uzun süreli problemlere yol açar. Huzursuzluk, iştahsızlık, kusma, yeterli beslenmeme gibi problemler üriner sistem enfeksiyonlarının belirtileri olabilir. 2 yaş ve üstü çocuklarda görülen belirtiler ise daha farklıdır. Sık sık idrara çıkma, ateş ve kasık ağrısı bu belirtiler arasındadır.

Haberin Devamı

ÜRİNER ULTRASON NEDİR?

İdrar yolu enfeksiyonu (İYE), yaygın bir pediatrik problemdir. Çocukluk çağında geçirilen üriner enfeksiyonlarda tanının koyulması ve tedaviye başlanabilmesi için görüntüleme teknikleri kullanılmalıdır. Üriner ultrason bu hususta başvurulması gereken ilk adımdır. Ultrason ile böbreklerin hidronefroz düzeyi değerlendirilmelidir. Böbreklerde ve idrar keselerinde taş olup olmadığını, bu sistem içerisinde herhangi bir yerde kitle ya da tümör olup olmadığını net bir şekilde incelemek adına üriner ultrason yapılmaktadır.

Alanında uzman kişilerce yapılan ultrasonografi, idrar kanallarında meydana gelen genişleme, böbrek dokusunun kalınlığı, böbrek dokusunun yoğunluğu, mesane kapasitesi, mesanede kalan idrarın saptanması gibi sorunları ortaya çıkarmaktadır. Antibiyotik kullanımını azaltılması, altta yatan asıl nedenin bulunması ve buna yönelik tedavi uygulanması gerekmektedir. Bu yüzden de ultrason son derece güvenli bir tanı yöntemi olarak değerlendirilmelidir.

Yüksek frekanslı ses dalgalarıyla çalışan ultrason, radyasyon içermez, yan etkisi bulunmaz. İdrar yolu enfeksiyonu problemiyle karşı karşıya olan çocukların idrar miktarında azalma, kokusunda değişiklik ya da karında bir kitle olduğu düşünülüyorsa ultrasona başvurulması gerekir. Ailede taş öyküsü bulunan çocuklara da üriner ultrason çekilmelidir.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL