Göz migreni: Kimlerde görülür, atakları ne tetikler?

Geçici görme kayıpları yaşıyorsanız veya zikzak şekilli parlamalar görüyorsanız, göz migreniniz olabilir… Migren, toplumda başağrısıyla özdeşleştirilmiş bir hastalıktır. Fakat migren yalnızca başağrısı olarak görülen bir durum değildir.

Haberin Devamı

Göz migreni, gözün ağ (retina) tabakasındaki veya gözün gerisindeki damarlarda spazm (büzüşme) veya azalmış kan akımından kaynaklanır.

Göz migreni tanısı konmadan önce, görme kaybına yol açacak başka nedenlerin olup olmadığı araştırılır. Başka hiçbir neden bulunamazsa göz migreni tanısı kesinleşir. Göz migreni olan bir kişinin rutin göz muayenesi ve tetkiklerinde herhangi bir anormallik görülmez.

Migrenin pek çok farklı türü bulunur

Migrenin farklı türleri vardır. Migren türlerinden bazıları geçici görme bozuklukları ve görme kayıplarına yol açar.

Migren türlerinden biri olan “klasik migren” veya diğer adıyla “auralı migren”de, başağrısından önce “görsel aura” dediğimiz ve 20 dakika kadar süren görme bozuklukları olur. Bu görme bozuklukları kendisini parlak veya siyah lekeler, zikzaklar, görmede buğulanma, parlamalar, tünelin içinden bakıyor gibi görme veya yarı alanın görülememesi şeklinde gösterebilir. İki gözü birden etkileyen ve otuz dakika içinde düzelen bu görsel auradan sonra başağrısı, bulantı ve ışık hassasiyeti başlar. Başağrısı şiddeti kişiden kişiye ve ataktan atağa çok değişkendir.

Haberin Devamı

“Göz migreni” ise ağrısız olabildiği gibi, başağrısı ile birlikte veya başağrısını takiben izlenir. Tek gözde geçici görme kaybına yol açan göz migreninde görme kaybı 1 saat içinde düzelir.

Migren ataklarını ne tetikler?

Peynir, kafein, kırmızı şarap, füme et ve çikolata gibi yiyeceklerin yanısıra gıda katkı maddeleri ve suni tatlandırıcılar da migren ataklarını tetikleyebilir. Kimilerinde sigara dumanı, parfüm, güçlü kokular, parıltılı ışıklar, uykusuzluk ve stres de migren atağını başlatabilir.

Kadınlarda daha sık görülür

Migren, kadınlarda daha sık görülür. Migreni olan kadınlarda baş ağrısı adet döneminden hemen önce ya da sonra izlenebilir. Ayrıca gebelik döneminde atak sıklığı değişebilir. Migren genellikle menapozdan sonra azalır. Tüm bunlar migrenin hormonal değişikliklerle ilişkisi olduğunu göstermektedir.

Göz migreninden veya auralı migrenden korunmak için neler yapılmalı?

Net görme gerektiren işlerde çalışanların göz migreni veya görsel aura başladığında yaptıkları işlere ara verip dinlenmesi gerekir.

Haberin Devamı

Eğer araba kullanırken migren atağınız başlarsa, arabanızı sağa çekin ve görmenizin tamamen düzelmesini bekleyin.

Göz migreni veya görsel aura ataklarından önce neler yemiş olduğunuza dikat edin ve atağınızı tetikleyen bu yiyecekleri tüketmekten kaçının.

Eğer migreniniz stres kaynaklı olarak tetikleniyorsa, yeterli ve düzenli uyuyun, yoga ve masaj gibi stres atıcı yöntemleri deneyin.

Migren tedavisi nasıl gerçekleştirilir?

Göz migrenini veya görsel aurayı tamamen sonlandıracak bir tedavi yöntemi yok; hastanın durumuna yönelik olarak çeşitli ağrı kesiciler veya diğer ilaçlar kullanılabiliyor. Tedavi ile hem atağın geçirilmesi, hem de gelecek atakların önlenmesi sağlanmaya çalışılıyor. Atak tedavisi, genişlemiş damarların daralmasını ve ağrıların dindirilmesini içeriyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları